Uykuyayatanlar; Herkesin “tanıdık” ama “öteki” olduğu bir dünya

İsviçre edebiyatının gelecek vadeden isimlerinden biri olarak gösterilen ödüllü yazar Dorothee Elmiger’in yeni romanı Uykuyayatanlar, Delidolu Yayınları etiketiyle yayımlandı.

“Mültecilik”, “aidiyet” ve “sınır” olgularına dair yeni bir bakış getiren kitap, “Herkesin birbirini tanıdığı ve yabancılaştığı bir dünyada, ‘öteki’ olmamak ne kadar mümkün?” sorusunu yöneltiyor.

Politik ve sosyolojik bir çalar saat; Uykuyayatanlar

Avrupa’nın orta yerinde, farklı meslek ve geçmişlere sahip bir grup insan bir evde buluşur. Aralarında, aidiyet kavramına ilişkin, derin ve bitimsiz bir sohbet başlar. İnsanın varoluşundan bu yana konuşulan konular, kimi zaman eski bir portreye, kimi zaman güncel bir habere, kimi zamansa mahalleye yeni taşınan yabancılara gelir. Ardı sıra akıp giden cümlelerin ucu hep aynı yere dokunur: İnsanın “ait olamama” sorunu. Hiç susmadan konuşan bunca insanın, bir yere varabildiklerini kim iddia edebilir?

Adını, sanayi devriminin ilk yıllarında kırsaldan kente yoğun göç nedeniyle yaşanan evsizlik ve yersizlik olgularından alan Uykuyayatanlar, günümüzün “uyuyanlarına” yönelik politik ve sosyolojik bir çalar saat görevi üstleniyor.

Uykuyayatanların, uyumak için öyle çok güvenli yerleri yoktu, yeniden çalışmaya hazır olabilmek adına birkaç saatliğine kiralık bir yere kıvrılıveriyorlardı. Kaçak varlıklar olarak adlandırılıyorlardı…”

Dorothee Elmiger Kimdir?

1985 yılında İsviçre’de doğan Dorothee Elmiger, yazarlığa adım atmadan önce İsviçre Edebiyat Enstitüsü’nde yaratıcı yazarlık dersleri aldı ve eğitimini bir süre Leipzig’de sürdürdü. İlk romanı Cesurlara Davet, 2010’da Kelag Ödülü’ne ve ZDF’nin ilk roman ödülüne; 2011’de ise Rauriser Edebiyat Ödülü’ne layık görüldü. 2014’te yayımlanan ikinci romanı Uykuyayatanlar ile övgüleri toplamaya devam etti. Elmiger, İsviçre edebiyatının gelecek vadeden isimlerinden biri olarak gösteriliyor.

  • Uykuyayatanlar
  • Yazar: Dorothee Elmiger
  • Çeviri: Olcay Mağden Ünal
  • Türü: Roman
  • Baskı Yılı: Mart 2018
  • Sayfa Sayısı: 144 Sayfa
  • Yayınevi: DeliDolu Yayınları

 

Okuma önerisi!

Ah – Azimet Ceyhan

Arzu Aslan’ın incelemesi; “Bir Koçgiri İsyanı Romanı: ‘Ah!’ diyor insanlık
yazının tamamını okumak için TIKLAYINIZ

Duygu yüklü, vicdanlı bir roman AH. Genç insanların Koçgiri’nin acı dolu günlerini yaşamış yaşlı insanlara sesli olarak okuması gereken akılda kalıcı bir kitap.

Vinkmag ad

FACEBOOK YORUMLARI

Yorum

Read Previous

hopa’da renkli bir kadın dergisi; “senede bir gün”

Read Next

Gelecekte Geçen Bir Polisiye: Değiştirilmiş Karbon

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Lütfen gördüğünüz rakamları bitişik olarak yazınız! *