Yazar soruşturmaya okuru çok güzel bir şekilde dahil ediyor, kitabı okurken aklınıza takılan sorular bir şekilde dedektifin de ‘aklına takılıyor’.
Polisiye edebiyatın son yıllardaki popülerliği ortada, gün geçtikçe okuyucunun türe olan ilgisi artıyor. Polisiye yazarların karşısında ucuz Holywood aksiyonlarıyla oyalanacak bir seyirci kitlesi yok artık, okuma düzeyi arttıkça haliyle kalite beklentisi yükseliyor, yazarların işi zorlaşıyor. Orijinal konular bulmalılar, sınırları belirli alanda daha önce defalarca denenen metotlarla farklı hikayeler anlatmalılar… Tabi bu cendereden alnının akıyla çıkmayı başaranlar kalıcı olup diğerleri saman alevi gibi sönüp gidiyor.
Polisiyelerde şüphesiz en heyecan verici olanlar ‘kilitli oda’ cinayetleridir. Dört bir yanı kapalı bir odanın ortasında uzanmış bir ceset, pencereler kapalı, kapı kilitli ve maktul de pek intihar etmişe benzemiyor. Bu kurgu türü diğerlerine nazaran daha zor, cinayet sıradan bir günde sıradan bir evde işlenmişse eve girecek kişi sayısı bellidir, cinayet mahallinde ipucu namına pek bir şey bulunmaz, katil de pek zekidir, yazarın iş zordur; ayan beyan ortada olan katili romanın sonuna karar gizleyebilmek. Okur en ufak bir aldatmaca veya mantık hatasını kolaylıkla anlayabilir.
‘Katilin Şahidi’ Algan Sezgintüredi’nin Vedat ve Tefo serisinin dördüncü kitabı. Burada bir parantez gerekiyor, beş kitaptan oluşan seri bir bütünlük içermiyor dedektifler aynı, konular farklı. Yani direkt bu kitaptan da okumaya başlayabilirsiniz.
Yılbaşı gecesi için yapılan plan apartmanda duyulan silah sesleriyle bozulur, Vedat elinde hindi tepsisiyle şans eseri vakanın yakınındadır ve olaylar başlar. İhsan Bey dairesinde yalnız yaşayan biridir, aynı binada oturan çocukluk arkadaşı Zeki Bey’den başka kimsesi yoktur. Dört el silah sesi gelen dairesi kilitlidir ve Vedat’ın tekmesiyle açılır, soruşturma başlar.
‘Öncesinde ne gördün?
Neyin öncesinde?
Zeki Bey’le kapıcının kapıya koşmalarından önce. Ne gördün?
Nasıl ne gördüm?
Seyrederken. Gördün. Haydi ya, bırak artık Watson rolünü. Holmes ol.’
Yazar soruşturmaya okuru çok güzel bir şekilde dahil ediyor, kitabı okurken aklınıza takılan sorular bir şekilde dedektifin de ‘aklına takılıyor’. Algan Sezgintüredi polisiyeleri genelde bu şekilde, katil ve muamma kitabın sonuna kadar kendini ele vermiyor, gayet ustaca.
Ve yine son olarak kitapta başka bir isimle yazarın kendisi de rol alıyor, hem de şüpheli olarak.
Vedat ile Tefo’nun maceralarının hem eğlenceli hem de merak uyandırıcı olması yazarın sağlam kaleminden kaynaklanıyor ve her kitabı bir öncekine nazaran ilgi çekici ve daha iyi. ‘Katilin Şahidi’ Algan Sezgintüredi polisiyelerinden en beğendiğim kitap oldu, mutlaka okuyunuz, seveceksiniz.
|
- Kahve Sade, Hikaye Orta Şekerli Olsun; Kahvehane Hikayeleri - 29 Nisan 2018
- ‘O Kitabı Geri Getirmezsen Tek Umudun Cehennemin Azabı Olsun’ - 17 Şubat 2018
- Türk Sağı’nın Dört Silahşörü - 20 Temmuz 2017
FACEBOOK YORUMLARI