Yeni bir şeyler okumalıyım diyenlere yeni çıkan 9 kitap

Ağustos ayını geride bırakmak üzereyiz ancak yeni kitaplar okurla buluşmaya devam ediyor. Yeni çıkan kitapları takip edemeyenler için 9 kitabı listeledik.

Yeni bir şeyler okumak isteyenler için listemize göz atmakta fayda var. Üstelik listemizde çocuk kitapları da bulunuyor.

1. Çizginin Çizgisi – Hicabi Demirci

Desen Yayınları

Usta karikatürist Hicabi Demirci rehberliğinde, içinizdeki gizli karikatüristi uyandırmaya hazır mısınız?

İyi bir karikatüre imza atabilmenin en önemli unsurları nelerdir? Türk karikatür tarihine yön veren isimler kimlerdir? Bir karikatürü “doğru” yorumlayabilmek için hangi ipuçlarına sahip olmak gerekir? Peki, birkaç basit adımla nasıl karikatür çizilir?  

Başta Yunus Nadi Ödülü olmak üzere, 100’ü aşkın ulusal ve uluslararası ödüle değer görülen Hicabi Demirci’nin, karikatür sanatına ışık tutan yeni kitabı Çizginin Çizgisi, okurlarını, Türk karikatür evreninde dünden bugüne renkli bir serüvene çıkarırken, herkesi kendi çizim yeteneğini keşfetmeye çağırıyor.  

Esin kaynağını, Demirci’nin okullarda gerçekleştirdiği atölye çalışmalarından alan ve içeriğinde pek çok teorik bilgi ile pratik uygulamaya da yer veren bu interaktif kitap, başta öğrenciler olmak üzere her yaştan okurun görsel algısını şekillendirecek bir izlek oluşturuyor.

“Karikatürde Yöntemler”, “Genel Hatlarıyla Karikatür Tarihimiz”, “Mizahi Anlatımın Özellikleri”, “Karikatürde Kavramlar ve Görsel Yorumlama” olmak üzere dört ayrı bölümde ilerleyen Çizginin Çizgisi, şimdiye dek bu alanda hazırlanmış en kapsamlı kitap olma özelliğini taşıyor.

Karikatüre tarihsel perspektiften bakmanın yanı sıra, karikatür çizimi ve karikatür yorumlama çalışmaları için çeşitli ipuçları da sunan Hicabi Demirci, karikatür kültürünü ve geleneğini disiplinlerarası bir boyutta irdeleyerek, özgün metinler ve görseller eşliğinde benzersiz bir anlatım üslubu yakalıyor.

Karikatürde yer alan imgelerin zihinlerde yarattığı hayal gücünün analizi ve sentezi üzerine olgun bir yapı kuran Demirci, kitabının sonunda yer verdiği renkli karikatür seçkisi ile evrensel konulara farklı eleştiriler getirerek, okurlarını düşünsel bir yolculuğa sürüklüyor.

2. Amerikalı Tolstoy – Salâh Birsel

Sel Yayıncılık

“Aslan denemeci”lerden Salâh Birsel, 1001 Gece Denemeleri’nin bu kitabında da yine uçsuz bucaksız söz denizlerinde pupa yelken seyrediyor, İstanbul’un sonbahar ağaçlarından Yüksekkaldırım’ın sokaklarına, gençliğin ne ince bilim olduğunu çakmış yazarlardan sezarların, çarların, sultanların hafiyelerine varıncaya dek yedi düvelden yedi bin konu üzerine kafa yoruyor.

İnce kıyım bir deneme dersi de cabası: “Bir denemecinin işi kitaplarda, doğada ve de yaşamın içinde tık eden altını bulup çıkarmak, okurların gönlünde bir düşünce uyandırmaktır. Bunu yaparken, üstünü başını altın tozuna bular, kalemini de yaldız çanağının içine düşürürse oh, gel keyfim gel.”

Yine kafamız karışacak ama ne gam! Ne de olsa “denemenin bir tanımı da çetrefil olmayan şeyleri çetrefil yapma sanatıdır.”

3. Zeyno Kitapları Dizisi – Ahmet Büke

Sait Faik Hikâye Armağanı ve Oğuz Atay Öykü Ödülü gibi önemli ödüllerin sahibi Ahmet Büke, 2 kitaplık “Zeyno Kitapları” dizisiyle ilk kez minik okurlarla buluşuyor. Okuma serüvenine yeni başlayan çocuklar için sevgi dolu bir aile hikâyesi anlatan yazar, toplumsal cinsiyet rollerini de tersine çeviriyor. 2018 Hans Christian Andersen Ödülü’ne aday gösterilen başarılı illüstratör Sedat Girgin’in desenleriyle boyutlanan iki kitap, anlatımı, konusu ve renkleriyle her yaştan okuru etkileyecek güçte.

Günışığı Kitaplığı

Zeyno, mutlu bir çocuktur. Annesi Sevinç, uzaybilimcidir. Babası Ahmet’se, belediyenin şikâyet masasında çalışmaktadır; ayrıca, evde de “ünlü” bir şairdir! Anne uzun bir yolculuğa çıkınca, baba kız birlikte yine çok eğlenirler. Ama babası bir gün öyle ilginç bir fikirle çıkagelir ki, Zeyno bir sürü şiir dinlemek zorunda kalır…

Günışığı Kitaplığı

Zeyno’nun günleri, uzaya gidip gelen annesi Sevinç’e heyecanlanmak ve ev işlerini beceremeyen babası Ahmet’e gülmekle geçmektedir. Bir gün babası, işinden ayrıldığını, artık kâğıthelvacıda çalışacağını söyler. Kâğıthelvaların paketlerine şiirler yazıp satışı artırmayı hayal etmektedir! Annesiyse, Zeyno’nun ayaklarını yerden kesecek bir sürprizle çıkagelir!..

4. Yakılmamış Öyküler – Franz Kafka

Yitik Ülke Yayınları

“Üzüntü, özlem, yaşama olan bu bağlılığımla nasıl çıldırmıyorum daha? Çok yalnızım, dilsizlerin yalnızlığına benziyor yalnızlığım, onun için hoş görün bu gevezeliğimi, dinleyecek birini bulunca boşalttım içimi, susamazdım artık.”

Franz Kafka bu öykülerde tüm yalnızlığını, kederini döküyor sayfalara. Hoş görmenin ötesinde seviyoruz onun gevezeliğini. Yakın dostu Max Brod’a tekrar tekrar teşekkür etmeli Kafka’nın yakılası bulduğu kimi öykülerini bizlere kazandırdığı için. Dünya edebiyatının olmazsa olmazlarından Franz Kafka’nın öyküleri “Yakılmamış Öyküler” adlı kitapta bir araya geliyor.

5. Sessiz Dönem Türk Sinema Tarihi 1895-1922 – Ali Özuyar

Yapı Kredi Yayınları

Yapı Kredi Yayınları’ndan çıkan, Ali Özuyar’ın hazırladığı Sessiz Dönem Türk Sinema Tarihi kitabı,Türk sinemasının Osmanlı’da başlayıp Cumhuriyet’in kuruluşuna dek süren sessiz yıllarının konu edildiği, titiz bir arşiv çalışması. Tarih metodolojisine dayanan bu incelemede söz konusu dönem, dört başlık altında (İstibdat Dönemi, II. Meşrutiyet Dönemi, I. Dünya Savaşı Yılları, Mütareke ve İşgal Yılları), derinlemesine ve bir bütün olarak ele alınıyor. Sinemanın dönemin siyasi, iktisadi ve sosyokültürel koşullarından nasıl etkilendiği, resmi arşiv belgeleri ve Osmanlı matbuatı esas alınarak, pek çoğu ilk kez yayımlanan onlarca belge ve görsel eşliğinde anlatılıyor.

6. Yüzünüz Kuşlar Yüzünüz – Cemil Kavukçu

Can Yayınları

“Biz de yalnızız. Buraya  gelen herkes yalnız. Ne kadar içseler de değişen bir şey olmuyor. Ama kimse bu herifin yaptığını yapmıyor. Annesinin ölümünden girdi, gemiden çıktı. Peki, annesinin öldüğü doğru muydu?”

“Değildi Gero.”

“Şimdi öyle diyorsun ama, baştan sen de inanmıştın.”

Cemil Kavukçu’dan bir uzun öykü… Yüzünüz Kuşlar Yüzünüz, nereye giderse gitsin yalnızlığından kurtulamayan insanın yürek burkan portresini çiziyor. Orta yaşın üstünde, yalnız yaşayan biri, günlerden pazarsa, tüm işlerinden elini çekmiş ve aklını kurcalayan şeyin de ne olduğunu bilmiyorsa ne yapar?  Feridun ve Gero, bu öykünün belki de göründüğünden daha yalnız kahramanları, Gero’nun garsonluk yaptığı meyhanede bir pazar sabahı buluşuyorlar… Ve sonra içeriye o giriyor…

Okurlarımızın çok severek okuyacağı Yüzünüz Kuşlar Yüzünüz’de Cemil Kavukçu soruyor: Doğru adres var mıdır?

8. Berber Masalı – Ayla Çınaroğlu

Tudem Yayınları

Daha önceki yıllarda Uçanbalık Yayınları etiketiyle raflarda yer bulan Berber Masalı, yepyeni baskısı ile artık Tudem Yayınları tarafından yayımlanıyor.

Usta yazar Ayla Çınaroğlu ile ünlü ressam Mustafa Delioğlu‘nun imzasını taşıyan Berber Masalı, dillerden düşmeyen bir tekerlemeyi hayal gücünün sınırlarını zorlayan bir masala dönüştürerek, çalışkanlığı ve yeteneği ile göz dolduran iki kafadarın gevezelikleri yüzünden başlarına gelen gülünç olayları anlatıyor.

9. Fransız Kadınları Yüzünü Gerdirmez – Mireille Guiliano

Doğan Novus

Mireille Guiliano kıvrak zekâsı ve akıllıca tavsiyeleriyle her yaşta bakımlı olmanın ve kendini muhteşem hissetmenin sırlarını bu kitapta okurlarıyla paylaşıyor. Moda, cilt bakımı, makyaj, sağlık, egzersiz, yemek, mizah ve seks… Bir kadını ilgilendiren her konuda paha biçilemez tavsiyeler sunuyor. Ama bunlar, herhangi bir yerde bulunabilecek türden tavsiyeler değil; her biri, Fransız kadınlarının herkesten sakladığı güzellik ve gençlik sırları!

Vinkmag ad

FACEBOOK YORUMLARI

Yorum

Read Previous

Bayram tatilinde ne okusam diye düşünenlere 11 kitap

Read Next

Sahafların koleksiyonları gün yüzüne çıkıyor

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Lütfen gördüğünüz rakamları bitişik olarak yazınız! *