
Hepimiz okumanın ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Hepimiz daha fazla okumamız gerektiğini de biliyoruz.
Yılda 200 kitap okumak, normal bir okur için inanılmaz bir şey gibi görünüyor ancak değil. Bir yıl içinde 200 kitap okuyabilmek, bazı önlemleri almak ve birtakım özverilerde bulunmak şartı ile pekâlâ mümkün. Konuya önce matematiksel olarak bakalım.
Yılda 200 kitap okumak ne kadar zaman alır?
Önce, iki hızlı istatistik.
- Ortalama Amerikalı dakikada 200-400 kelime okuyor. (Biz Türklerin Amerikalılardan aşağı kalacağımızı zannetmiyorum..!)
- Tipik kurgusal olmayan kitapların yaklaşık 50.000 kelimesi vardır.

Şimdi hızlıca hesaplarsak;
200 kitap x 50.000 kelime / kitap = 10 milyon kelime
10 milyon kelime / 400 wpm (Dakikada okunan ortalama kelime sayısı) = 25.000 dakika
25.000 dakika / 60 = 417 saat
Evet olayın sayısal kısmı bu kadar.. Benim gibi sözelciler için dahi, yeterince açık.! 200 kitap bitirebilmek için yılda 417 saat okuma yapmaya ihtiyacımız var.. Evet biliyorum. 417 saat insana hiç de az bir zaman olarak görünmüyor. Ama hemen pes etmeyin lütfen..
417 saatin gerçekten ne anlama geldiğini de bir gözden geçirelim. Yine ortalama bir Amerikalının bir yılda sosyal medyada ve TV’de ne kadar zaman harcadığına bakalım.
(Kaynak* referansları Amerika’dan veriyor elimizde başka sağlam veri yok)
Bu konuda da ortalama bir Amerikalıdan geri kalmayız, hatta onu fersah fersah geçeriz ya neyse, onları örnekleyelim.
- Sosyal medyada 608 saat
- TV’de 1642 saat saat harcıyoruz yılda..!

Bu da toplam yılda 2250 saat demek.
Bu saatleri okumak için kullanmış olsaydık, yılda 1000’den fazla kitap okuyabilirdik.
İnsaflı davranıp “Hadi sosyal medyaya da zaman ayırın ama bunu % 20 azaltın” desek işte size 200 kitap okumak için ekstra zaman..
Hepimiz okumanın ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Hepimiz daha fazla okumamız gerektiğini de biliyoruz. Ben yaklaşsam da, yılda 200 kitap okuduğumu zannetmiyorum. (hiç saymadım.) 2017 yılında okuduğum kitapları listeleyip saymaya çalışacağım. Seneye bu zamanlarda kaç kitap okuduğumu size raporlayacağım, söz veriyorum.
Bu seviyeyi yakalamak için çevresel önlemler-taktikler de önemli. Örneğin çevrenizdeki tüm dikkat dağıtıcı şeyleri kaldırdığınızdan ve kitapları olabildiğince kolay erişilebilir hale getirdiğinizden emin olmak bunlardan biri. Kolay ve rahatlıkla okuyabildiğiniz bir mekanı yaratmak ve her zaman orada okumak da önemli. Benim böyle bir köşem var. Okuduğunuz kitapları başkalarıyla paylaşmak, kitabı sosyal medyada tanıtmak, kitap üzerine arkadaşlarınızla konuşmak, eleştirmek, fikir almak da hem kendimiz hem de çevremizi okumaya özendirmek açısından yararlı.
Amacımız daha fazla okumak ise, günümüzde oldukça seçenek mevcut. Kağıt kitapları okuyabiliyoruz, telefonumuzdan, iPad’den okuyabiliyoruz, e-book’lardan okuyabiliyoruz, sesli kitapları dinleyebiliyoruz ve bunları parklarda, kafelerde, otobüslerde, metrobüste, metroda hatta tuvalette yapabiliyoruz.
Yeter ki okumaya şans verin. Okumak için hiç bir fırsatı kaçırmayın.
Yılda 200 kitap okumak gerçekten büyütülecek bir mevzu değil, göreceksiniz..,
* Kaynak – betterhumans.coach.me
- Dünyanın en eski restoranında Hemingway yemek yemiş, bulaşıkları Goya yıkamış! - 31 Mart 2018
- Dünyanın İlk Kitap Kasabası - 23 Şubat 2018
- Bütün Romanlar, Hava Durumu İle Başlar..! - 28 Ocak 2018