Ahmet Haşim’in Düzyazıları Tek Kitapta Toplandı

Türkçe şiirin önemli şairlerinden Ahmet Haşim’in düzyazılarından oluşan “Bize Göre”, “Gurebahane-i Laklakan” ve “Frankfurt Seyahatnamesi” adlı eserleri tek kitapta toplandı.

Kitap, açıklamalı orijinal metin ve günümüz Türkçesiyle seçenekleriyle Can Yayınları’nca okura sunuldu. Kitabın günümüz Türkçesini Erkan Irmak hazırladı.

Orijinal metinde Haşim’in diline müdahale edilmezken, günümüz Türkçesiyle hazırlanan kitapta Erkan Irmak, o dönemlere ait kavramları, yer ve kişi adlarını notlandırarak düzenlediği kitaba olabildiğince az müdahale etti.

“Bize Göre” ve “Gurebahane-i Laklakan”  ilk defa 1928’de, “Frankfurt Seyahatnamesi” ise 1933’te yayımlandı.

Erkan Irmak, Ahmet Haşim’i ve yazılarını şöyle tanımlıyor:

“Ahmet Haşim’in yazılarından alınacak estetik haz elbette her devirde son derece yüksektir ancak bu yazılar bize aynı zamanda erken Cumhuriyet döneminin güncel meselelerini öğrenme, o yılların şehir hayatı hakkında fikir sahibi olma, entelektüel tartışmaların içine hızla ve büyük bir kolaylıkla katılma fırsatı da sunar. Dahası, Ahmet Haşim’in ele aldığı ve pek çoğu ufak değişikliklerle bugün de gündemimizi işgal etmeyi sürdüren bu konular, yazarın zamanı aşan, evrensel düşünüşünü bize göstermektedir. Bir başka deyişle, Ahmet Haşim’in yazıları, günümüzün okuruna da hâlâ yeni bir şeyler öğretmeyi fazlasıyla vaat etmektedir.”

Ahmet Haşim hakkında:

1887’de Bağdat’ta doğdu.

1896’da İstanbul’a geldi ve Galatasaray Lisesi’nde eğitim aldı.

Okulun ardından memuriyete başladı. Öğretmen ve tercüman olarak çalıştı.

Birinci Dünya Savaşı’nda askerken Anadolu’nun birçok yerini gördü.

Avrupa’daki şiir cereyanlarını yakından takip eden Haşim’in “Göl Saatleri” ve “Piyale” adlı şiir kitapları Türkçe şiirinin en önemli eserleri arasında yer aldı.

Hayatı boyunca yaklaşık doksan beş şiir yazan Haşim, birçok deneme de kaleme aldı.

1924 ve 1928 yıllarında iki defa Paris’e, 1933’te de tedavi için Frankfurt’a gitti ve bu gezilerdeki izlenimlerini de kitaplarına alarak gezi yazısı türünün güzel örneklerini verdi.

Şair, Frankfurt’tan döndükten kısa bir süre sonra, 4 Haziran 1933’te, Kadıköy’deki evinde hayata veda etti.

Vinkmag ad

FACEBOOK YORUMLARI

Yorum

Read Previous

Ecinniler Yayın Hayatına Başladı

Read Next

‘Keşanlı Ali Destanı’, Yücel Erten’in Rejisiyle Yeniden Sahnede

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Lütfen gördüğünüz rakamları bitişik olarak yazınız! *