Dipnot Edebiyata Karışıyor

Dipnot Yayınları müzik, resim, sanat, dayanışma ve mücadeleyle yan yana durup hayatın çorak bir toprağa dönüşmesine karşı çıkan; yaşamdan ve insandan kaçışı değil, yaşama ve insana yönelmeyi hedefleyen edebiyata karışıyor.

“Edebiyat, gerçekliği yalnızca tarif etmez, ona bir şeyler de ekler. Gündelik yaşamın gerektirdiği ve sunduğu yetkinlikleri zenginleştirir ve böylelikle yaşamlarımızı çorak bir toprak parçası olmaktan çıkarır.”
– C.S. Lewis

Dipnot Yayınları müzik, resim, sanat, dayanışma ve mücadeleyle yan yana durup hayatın çorak bir toprağa dönüşmesine karşı çıkan; yaşamdan ve insandan kaçışı değil, yaşama ve insana yönelmeyi hedefleyen edebiyata karışıyor. Yayınevinin kurulduğu ilk zamanlardan itibaren yayın programının bir parçası olan Çocuk ve İlkgençlik Dizilerinin yanına Çağdaş Türkçe Edebiyatı ve Çağdaş Dünya Edebiyatını da ekleyerek bize dair hikâyelerin kapsamını genişletiyor.

James Finn Garner’ın bilindik masalları cinsiyetçi, ırkçı, kültürcü, milliyetçi, bölgeci, yaşçı, görünüşçü, türcü, indirgemeci, dışlayıcı ve daha başka pek çok unsurdan arındırarak yetişkinler için yeniden kaleme aldığı Ötekileştirmeyen Masallar, çağdaş dünya edebiyatından çıkardığımız ilk kitap. Hasan Hayri Ateş’in yazdığı Dersim 38’in romanı Kör Kuyuda Tufan ise Türkçe edebiyat dizisinden çıkıyor. Bunu Mihail Bulgakov’un Devrim Rusyası’nda ülkenin ücra bir köşesinde göreve başlayan genç bir doktorun anılarını anlattığı Genç Bir Doktorun Not Defteri ile Çehov, Dostoyevski, Marquez, Steinbeck gibi klasik yazarlardan seçilmiş öykülerin yer aldığı Bizi Anlatan Öyküler ile Büyük Ustalardan Öyküler takip ediyor. Edgar Allan Poe, Jack London, Honoré de Balzac, Bram Stoker, John William Polidori, Jerome K. Jerome, Otto Larssen, Elia W. Peattie, Selma Lagerlöf, William Gilbert gibi usta yazarlardan yapılmış bir korku-gerilim öyküleri seçkisi de mutfakta tütüyor.

Dipnot, edebiyat yolculuğunu polisiyeyle sürdürecek. Ernest Mandel’in suçun tarihinin burjuva toplumunun tarihi olduğu argümanına haklılık katan çeşitli siyasi polisiyeler de diziden daha sonra çıkacak olan kitaplar arasında.

Bu yeni edebiyat dizilerinin okuyucular için yeni hikâyeler ve yeni dünyalarla tanışmak üzere bir kapı aralaması umuduyla… Ve de hayal gücünden yoksun olanlara ve hayatı kendileriyle beraber çorak bir toprağa dönüştürmeye çalışanlara direnmenin inadıyla… Hayalgücü iktidara!

Vinkmag ad

FACEBOOK YORUMLARI

Yorum

Read Previous

Tehlikeli Oyunlar

Read Next

27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü’nde KHK ile atılan hocalarımızın kitaplarını hatırlayalım!

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Lütfen gördüğünüz rakamları bitişik olarak yazınız! *

Follow On Instagram