Göçmenler, Mülteciler, Sığınmacılar, Dışlanmışlar; Yani “Iskarta Hayatlar”

Zygmunt Bauman Iskarta Hayatlar’da modernite ve küreselleşmenin çağdaş kültürümüz ve politika üzerindeki etkisini ortaya koyuyor.

Dünyanın büyük bir kısmı modernleşmeden ya tamamen ya da kısmen etkilendi. Modernleşme, gezegenin en uzak noktasına ulaştığında tüm yerellikler modernitenin küresel zaferinin sonuçlarını taşımalıydı. Peki modernitenin kaçınılmaz sonu, ekonomik ilerlemenin malum yan etkisi neydi? “İnsan atığı” üretimi ya da daha kesin ifadeyle boşa giden yaşamlar, “gereksiz” göçmenler, mülteciler, sığınmacılar, dışlanmışlar; yani “ıskarta hayatlar”…

Bauman; “insane atığı” ile başa çıkma sorununun iktidar stratejilerinden insan ilişkilerinin en samimi yönlerine kadar ortak yaşamımızın şaşırtıcı özelliklerini anlamak için bir anahtar sağladığını gösteriyor ve hepimizi bekleyen dramatik sona karşı önemli bir uyarıda bulunuyor:

“Atık”a çıkarılmak nüfusun belirli bir kısmını değil, potansiyel olarak herkesi bekleyen, herkese mevcut ve müstakbel sosyal mevkisinin sallantıda olduğunu hatırlatan bir tehlikeye dönüşür.

 

Vinkmag ad

FACEBOOK YORUMLARI

Yorum

Read Previous

İstanbul Caz Festivali ile Sonbahara ‘Merhaba’

Read Next

Seyirciler ve Tiyatrocular Tekrar Bir Araya Geliyor: ‘Sahnede Yeniden Buluşuyoruz’

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Lütfen gördüğünüz rakamları bitişik olarak yazınız! *