“Kadıköy Sözlüğü”

Ünlü bulmacacı, araştırmacı yazar ve öykücü İlker Mumcuoğlu’ndan İstanbul’un en popüler semti Kadıköy’e dair benzersiz bir kült eser Kadıköy Sözlüğü. Kadıköy’ün mimarisini, kültürünü, tarihini, sanatçılarını, ünlü ünsüz sakinlerini, yaşanmış garip ama gerçek olayları ve ayrıntıları merak eden herkes bu arşivlik çalışmayı mutlaka edinmeli.

Mumcuoğlu’nun uzun yıllar üzerinde çalıştığı bu kitap; yazar-şair Turgay Kantürk editörlüğünde yayına hazırlandı. Kadıköylü sanatçı İsmail Taşbiçen de kitap için çektiği Kadıköy fotoğraflarıyla bu çalışmaya katkıda bulundu. İlker Mumcuoğlu’nun vefatının ardından bu vasiyet kitap yayına hazırlanırken İsmail Taşbiçen’i de sonsuzluğa uğurladık… Kadıköy Sözlüğü, bir “kent kültürü sözlüğü” olarak alanındaki ilk kitap olma özelliğini taşıyor. Kitap, yine Kadıköy’de temelleri atılan Yitik Ülke Yayınları tarafından geçtiğimiz günlerde yayımlandı ve okurlarıyla buluştu.

İlker Mumcuoğlu, Kadıköy Sözlüğü’nün kapak arkası yazısında okurlarına şöyle sesleniyor: Çocukluğum Gönen ve Laleli’de geçti. Üniversite yıllarında Anadoluhisarı’na taşındım. Orda evlendim, çocuğum oldu. Oben, yedi yaşına gelince iyi bir okulda okusun diye Fenerbahçe’ye taşındık. Nurettin Teksan İlkokulu’na yazıldı. Kısa bir süre sonra Moda’ya kavuşacaktık. Fenerbahçe’deki ev yıkılacaktı. Moda’da ilk taşındığımız ev Moda Şifa Çıkmazı’nda yeşillikler içinde güzel bir evdi. Karşımdaki dairede yayıncı Ferdi Arutan oturuyor, arka bahçemizde Hüseyin Gezer, Atatürk heykelleri yapıyordu. Şifa Çıkmazı, ünlü Dr. Mahmut Ata’nın evinin yanındaki merdivenlerden denize kavuşuyordu. Çok güzel bir sahildi burası. Aşağıdaki güzel çay bahçesinde yaz geceleri oturuyor, oğlumla ve eşimle scrabble oynuyorduk. Sabahları kahvaltımızı masada serçelerle yapıyorduk. Hayatımızda hep Moda yer etmeye başlamıştı. Uzun sahil yürüyüşleri, Moda çay bahçeleri, dondurmacı Ali Usta, Koço, Kafe Kemal hayatımızda vazgeçilmez yerlerini alıyordu. Her gün çay bahçelerinde Buket Uzuner’i ya da Şener Üşümezsoy’u görmezsek işimiz rast gitmiyordu. Sonra Ziverbey’e, Müjdat Gezen Sanat Merkezi’nin yan sokağındaki bir eve taşındık. Orda da güzel günlerimiz geçti. Her akşam üstü Fenerbahçe ve Kalamış parklarına “bir tatlı huzur” almaya gidiyorduk. Bafra Pidecisi dibimizdeydi; o güzel pideleri unutamam. Daha sonra Moda Mühürdar’da bir ev aldık. Uzun yıllar oturduk, oğlum burada büyüdü, kuş olup uçtu Türkiye’den. İzel Rozental’ın dediği gibi Moda Sevgilim olmuştu. Güzel Kadıköyümüzün her yeri gibi.

Kadıköy Sözlüğü, Kadıköy meyhanelerinden yeni-eski barlara, magazin dünyasını sarsan olaylardan renkli simaların bilinmeyen yaşamlarına, bir bulmaca çözercesine sizi Kadıköy tarihinde muhteşem bir geziye davet ediyor. Her kitaplıkta bulunması gereken temel eserlerden biri.

Vinkmag ad

FACEBOOK YORUMLARI

Yorum

Read Previous

Netflix, Marvel Dizilerinin Platforma Veda Edeceği Tarihi Açıkladı

Read Next

Megastar’dan Yeni Şarkı: “Geççek”

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Lütfen gördüğünüz rakamları bitişik olarak yazınız! *