Turgenyev’in 133’üncü ölüm yıldönümü

 

“Babalar ve Oğullar” romanının yazarı Turgengev’in ölümünün 133’üncü yılı.

“Babalar ve Oğullar”, “Ham Toprak”, “İlk Aşk”, “Asilzade Yuvası” isimli eserleriyle dünya edebiyat tarihinde önemli bir yere sahip olan Rus yazar İvan Sergeyeviç Turgenyev’in ölümünün üzerinden 133 yıl geçti… Ancak geçen yıllar Turgengev’e olan ilgiyi azaltmak yerine aksine daha da artırdı.

9 Kasım 1818’de Rusya’nın Orel şehrinde dünyaya gelen Turgenyev’in babası bir süvari albayı annesi ise oldukça varlıklı bir ailenin kızıydı. Turgenyev’in annesi o yıllarda toprak kölelerini kırbaçlattıracak kadar sert acımasızdı. Annesinin köleleri bu şekilde cezalandırması yazarın hem edebi kişiliğinin oluşmasında hem de politik görüşlerinin şekillenmesinde etkili oldu ve “Babalar ve Oğullar” romanı da dahil olmak üzere eserlerinde toprak sahiplerini eleştirdi. Gençliğinde İngilizce, Fransızca ve Almaca öğrenen Turgenyev, Moskova ve Petersburg’da felsefe eğitimi alan Turgenyev, sonrasında Almanya’da Berlin Üniversitesi’ne gitti. Dört yıl görev yaptığı bu süre zarfında Yunancasını ve Latincesini geliştirdi. Ardından Rusya’ya döndü ve daha önce eğitim aldığı Petersburg Üniversitesi’’nin profesörlük sınavını kazanarak profesör oldu. O yıllarda Rusya’da oldukça egemen bir sistem olan toprak köleliğine karşı duran bir çevrenin içine giren Turgenyev, bu yıldan itibaren yazarlığa yöneldi.

Realizmin etkisinde kaleme aldığı “Bir Avcının Notları” adlı öykü kitabında toprak köleliği, köylerin durumu ve toprak ağalığı gibi konulara değindi.Onun realizm etkisinde yazmasında ise iki büyük yazar etkili olmuştur: Gogol ve Puşkin. Onların izinden giden Turgenyev, 4 Mart 1852 tarihinde Gogol’un ölümü üzerine bir yazı yazar, ancak bu yazı nedeniyle bir yıl hapis yatar. Hapis cezasından sonra bir yıl da gözetiminde yaşadıktan sonra 1862 yılında kendisine asıl şöhreti getirecek olan “Babalar ve Oğullar” isimli romanını yayımlar. Nihilizm akımının ilk romanı olarak kabul edilen romanı, eleştirmenler tarafından çeşitli saldırıların odağı haline gelir. Batılılaşmanın çelişkilerini yaşayan, devrimin eşiğindeki 19’uncu yüzyıl Rusya’sının toplumsal ve siyasal bir panoramasını sunan roman, o dönem Rusya’sında yaşanan geleneksellik ile bireysellik arasındaki çatışmayı adım adım göstermektedir. Romanda babalar toplumun ataerkil yapısını, oğullar ise törelere başkaldıran tarafı temsil eder.

“Babalar ve Oğullar”ın yayımlanmasından bir yıl sonra bir hastalığa yakalanan Turgenyev, 3 Eylül 1883 tarihinde Paris’te hayata veda eder.

TURGENYEV’İN TÜRKEÇEYE ÇEVRİLMİŞ ESERLERİ:

Bir Avcının Notları (1852-Öykü)
Rudin (1855-Roman)
Asilzade Yuvası (1855-Roman)
Arefe (1858-Roman)
Babalar ve Oğullar (1862-Roman) (nihilizm konusunda yazılmış ilk roman)
Tuğbay (1867-Öykü)
Ham Toprak (1876-Roman)
Duman (1870-Roman)
Bozkırda Bir Kral Lear (1870-Öykü)
İlk Aşk (Roman)
Turgenyev’in Mektupları




Vinkmag ad

FACEBOOK YORUMLARI

Yorum

Read Previous

21. Yüzyılda Milliyetçilik

Read Next

Tanrı Çocuğu Korusun

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Lütfen gördüğünüz rakamları bitişik olarak yazınız! *