
Köstebek Yayınevi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde önemli bir adım atarak kadın mücadelesinde ve yazın alanında kendine yer edineceğine inandığım bir kitap çıkarıyor: Kim Demiş ki Ben Yapamam?
Ülkemizde, kadın ya da çocuk olmanın ne denli zor olduğu sıkça vurgulanır. Kaldı ki her gün gazetelerde ve internet sitelerinde okuduğumuz onlarca istismar, taciz ve aile içi şiddet haberlerinin yanında bunun vurgulanmaması işten bile değil. Çünkü topluma dayatılan erkek egemen yaşam biçiminin, bunca felaketin, tacizin ve şiddetin içinde çocuklar ve kadınlar adeta yaşam mücadelesi veriyor.
Evet, biz kadınlar; sokakları doldurarak, haykırarak, tartışarak, diğer kadınlarla bir araya gelerek büyük ve elzem bir mücadele veriyoruz. Ancak bu mücadelenin, yalnızca sokaklarda, okullarda, iş yerlerinde, evde ya da diğer pratik yaşam alanlarında değil; edebiyatta ve yazın dünyasında da devam etmesi gerektiğini unutmamalıyız. Çünkü edebiyatın gücüne inanmalıyız!
![]() |
![]() |
![]() |
Özellikle çocuk edebiyatı, gelecek nesillerin nasıl yetişeceğini belirleyen en önemli faktörlerden biri. Çocuk edebiyatı alanında çalışma yapan, oldukça yeni bir yayınevi olan Köstebek’in de yola çıkmakta tek bir hedefi bulunuyor: “Eğitim ve çocuk gelişimi alanında geriye gidişe meydan okumak; yani aydın, yaratıcı, sorgulayan ve sorumluluk sahibi bir neslin yetişmesine katkıda bulunmak.” Bu nedenle yayınevi, bu 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde önemli bir adım atarak kadın mücadelesinde ve yazın alanında kendine yer edineceğine inandığım bir kitap çıkarıyor: Kim Demiş ki Ben Yapamam?
Kitapta, Osmanlı Devleti’nden Türkiye Cumhuriyeti’ne çeşitli mesleklerde ve alanlarda öncü olmuş, çeşitli zorluklara ve hatta engellemelere rağmen ilkleri başarmış kırk bir kadının, hem çocuklara hem de yetişkinlere hitap edecek şekilde yazılmış öyküleri bulunuyor. Bu isimler arasında ilk kadın doktor Safiye Ali, ilk kadın öğretmen Refet Angın, ilk kadın gazeteci Selma Rıza, ilk kadın kimyager Remziye hisar, ilk kadın hakem Lale Orta gibi kişiler yer alırken Türkan Saylan, Türkan Şoray, İdil Biret, Adile Naşit, Canan Dağdeviren gibi yakın geçmişimizde önemli başarılara imza atmış isimler de bulunuyor.
Kitabın tamamı kadınlardan oluşan yazar kadrosu ise oldukça çeşitli alanlardan seçilmiş. Zeynep Altıok Akatlı, annesi Füsun Akatlı’nın öyküsünü anlatırken Berna Laçin, hocası Yıldız Kenter’i; Buket Uzuner ilk kadın gezgin Zeynep Hanım’ın öyküsünü yazarken Müge İplikçi, Leyla Erbil’den bahsediyor. Kadroda ayrıca, Bahar Çuhadar, Elif Çongur, Çiçek Dilligil, Meltem Gürle, Şenal Sarıhan, Sevin Okyay, Banu Bozdemir, Elçin Poyrazlar gibi değerli birçok isimi görmek mümkün.
Bunun yanı sıra kitapta, her öyküye bahsi geçen kişinin çizimleri eşlik ediyor. Zeynep Özatalay ve Can Tuğrul gibi deneyimli çocuk edebiyatı çizerleri de öykülere birbirinden renkli ve güzel çizimleriyle katılmış.
Kısacası, 8 Mart tarihinde raflarda yerini alacak olan kitap, son dönemde gördüğüm ve mutlaka hediye edilmesi gereken önemli eserlerden biri. Unutmayın; umudu ve dayanışmayı yükseltmemiz gereken bir dönemde “Kadınlar kazanacak!” demenin en iyi yollarından biri, edebiyattır.
![]()
|
Okuma önerisi!![]() Sürgün Gezegeni – Ursula K. Le Guin Doğuş Sarpkaya’nın incelemesi; “Sürgün Gezegeni’nde Öteki ile Yaşamak” Sürgün Gezegeni, bilimkurgu ve fantastik romanlara yepyeni bir soluk getirecek güçlü bir yazarın ayak seslerini duyduğumuz önemli bir roman. |