“Ben, Robot” 25 Yıl Sonra İlk Kez Okurlarıyla Buluşuyor

Ünlü bilimkurgu yazarı Isaac Asimov’un büyük eseri “Ben, Robot” 25 yıl sonra yeni edisyonu ve Ekin Odabaş çevirisiyle İthaki Yayınları Bilimkurgu Klasikleri dizisinde yayınlanacak.

Dünyada üç büyük bilimkurgu yazarından biri olarak gösterilen Isaac Asimov’un ilk kez 1950 yılında okurlarıyla buluşan eseri “Ben, Robot” yazarı tarafından 1940-1950 senelerini kapsayan bir zaman diliminde kaleme alındı. Asimov bu eserinde en ünlü dokuz öyküsünü bir araya toplamış ve ardından gelen bilimkurgu yazarlarına öncü olmuştu. Özellikle gelecek nesillerin robot öyküleri için yol gösterici bir niteliği olan “Ben, Robot” bilimkurguda robotun ciddiye alınmasına da önemli katkılar sağladı.

ben-robot-kapak

Isaac Asimov, “Robbie, Kovalamaca, Tavşanı Yakalamak, Kaçış, Yalancı, Kayıplara Karışan Robot, Önlenebilir Çatışma, Mantık ve Kanıt” ismini taşıyan dokuz öyküsüyle konuşma yetisi olmayan robotlardan insanlığın iyiliğini gözeten makinalara kadar robot tarihinin izini sürdüğü bir eser ortaya koyuyor. Aynı zamanda kitabın içeriğinde öykülere ek olarak Isaac Asimov’un robotlar üzerine yazdığı makalesi “Benim Robotlarım” da bulunuyor. “Ben, Robot”la beraber Asimov robotlara kişilik kazandırdığı gibi, Üç Robot Kanunu’yla robotların davranış ve düşünme şekillerini de bir temele oturtmuştur. Asimov bu öykülerle, robot etiği olarak adlandırabileceğimiz, insanlarla robotların ilişkilerimi tayin eden bazı düşünceleri ilk kez ortaya atmasıyla da modern robot konseptinin öncüsüdür.

İthaki Yayınları, Isaac Asimov’un bilimkurgu sahnesine çıkış kitabı olan “Ben, Robot”u Türkçemize 25 yıl sonra tekrar kazandırdı. Yazarın kaleminin şekillenmeye ve olgunlaşmaya başladığı ilk eser olarak da tanımlanan “Ben, Robot”la 35. Tüyap Kitap Fuarı’nda okurlarıyla buluşacak. Yalnızca bilimkurgu edebiyatını değil, sinema ve televizyon dünyasını ve popüler kültürü derinden etkileyen bu kült eser çok yakında raflardaki yerini alacak…

Ünlü bilimkurgu yazarı Isaac Asimov’un bilimkurguya en büyük katkısı Üç Robot Kanunu’dur. Üç Robot Kanunu’na göre;

  1. Robotlar, insanlara zarar veremez ya da eylemsiz kalarak onlara zarar gelmesine göz yumamaz.
  2. Robotlar, Birinci Kanun’la çakışmadığı sürece insanlar tarafından verilen emirlere itaat etmek zorundadır.
  3. Robotlar, Birinci ya da İkinci Kanun’la çakışmadığı sürece kendi varlıklarını korumak zorundadır.
Vinkmag ad

Read Previous

Off Çok Sıcak! Bırr Çok Soğuk!

Read Next

Resim Cinayetleri

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Lütfen gördüğünüz rakamları bitişik olarak yazınız! *