
Demet Ekmekçioğlu da bir arkeolog olarak meslek tecrübesini arkasına alarak kaleme aldığı Gizemli Tarih Oyunu kitabında çocukları tam anlamıyla arkeoloji ile tanıştırıyor.
Toprağın üstünde bir tarih var, toprağın altında dahası… Peki bugünlerde bizlerin sahip çıkmakta zorlandığı bu tarihi çocuklarımıza nasıl anlatacağız, nasıl aktaracağız? Türkiye’deki kazılara yurt dışından arkeologlar getirilirken Türkiye’de arkeoloji mezunları işsiz, hâl böyle olunca arkeoloji yeni neslin de uzak durduğu bir alan hâline geliyor.
Çocuklara bu meslekleri öğretmek ve onları bu özel alanlara çekmekse aileler, eğitimciler kadar yazarlara da düşüyor. Demet Ekmekçioğlu da bir arkeolog olarak meslek tecrübesini arkasına alarak kaleme aldığı Gizemli Tarih Oyunu kitabında çocukları tam anlamıyla arkeoloji ile tanıştırıyor.
8 yaş ve üzeri çocuk kitaplarını “tanıtırken” çocukları kitaba çekmek için hep kurulan bir cümle vardır: “çocukları çılgın bir maceraya davet ediyor.” Demet Ekmekçioğlu aksine çocukları bir maceraya davet etmiyor, çocukların merak duygusunu kaşımayı çok iyi biliyor ve onları maceranın ötesine bir keşif yolculuğuna davet ediyor.
Anne ve babası arkeolog olan Ufuk, ailesi ile kazı çalışmalarına gider ve kazı çalışmalarının nasıl yapıldığını hangi aletin ne işe yaradığını öğrenirken minik bir arkeolog olarak ilk kazılarına da başlar. Kazılar sırasında çıktığı yürüyüşte ise keşfettiği mağarada “gizemli” bir kahramanla tanışır.
Demet Ekmekçioğlu, Ufuk’un kazı çalışmalarında tanıştığı bu gizemli kahraman ile çocukları hem meslekle tanıştırıyor hem de merak duygularını uyararak onları dönem ve bölge hakkında araştırmaya teşvik ediyor. Üstelik tüm bunları geçmiş ve bugünün aletlerini harmanlayarak gerçekleştiriyor, bir elimizde mala bir elimizde tablet. Mala ve tablet ne alaka diyorsunuz ama bugünün çocuklarına tabletsiz bir hikâye sunulmayacağını bilen Ekmekçioğlu, teknolojinin nimetlerini de kullanıyor ve tableti olumlu kullanarak neler yapabileceğimizi de gösteriyor.
Ufuk da “gizemli” kahramanı oyunun merkezine koyarak bir bilgisayar oyunu kurguluyor, fakat bu oyun sıradan bir oyun değil, kahramanın yolculuğu bu oyuna bağlı…
Ufuk’un kurguladığı bu bilgisayar oyunu okurlara da bir yol haritası aslında, çocuklar da bir dönem belirleyip o dönemin kahramanını bilgisayarda yaratıp oyunlaştırabilirler. Böylece hem dönem hakkında bilgi sahibi olurlar hem de ellerinden bırakmadıkları tabletleri verimli kullanırlar.
İşte bu nedenle Gizemli Tarih Oyunu kitabını sadece tarihe meraklı çocuklar değil teknoloji düşkünü çocuklar için de önerebiliriz.
Kim bilir belki çocuklarımız Karain’de, Göbeklitepe’de, Troya’da geçen oyunlar kurgularlar ve bu oyunlarla Türkiye’deki kazı çalışmalarına dikkat çekerler ve arkeoloji bu topraklarda yeniden değer görür.
- Gizemli Tarih Oyunu 1.0 – Karain’de Taş Çağı
- Yazar: Demet Ekmekçioğlu
- Türü: Çocuk
- Baskı Yılı: Ağustos 2020
- Sayfa Sayısı: 104 Sayfa
- Yayınevi: Kırmızı Kedi Çocuk
- BU OYUNUN İÇİNDEN ÇIKMAK İSTEMEYECEKSİNİZ! - 16 Eylül 2020