Hepimizin yakından takip ettiği kimi yazarlar çeşitli gerekçelerle inzivaya çekilmeyi tercih etmiş. Kimilerinin inzivaya çekilmesine rağmen gördükleri ilgide azalma olmamış hatta popülerliği daha da artmış.
Çeşitli nedenlerle modern hayatı ya da gözler önünde olmayı reddedip kendi dünyasına çekilmiş 9 yazar…
1. J.D.Salinger
Çavdar Tarlasında Çocuklar kitabıyla tüm dünyada tanınan Salinger inzivaya çekilmiş yazar denince aklımıza gelen ilk isim. Meşhur olduktan sonra toplumun ilgisinden çok sıkılan Salinger gözlerden kaçmaya başladı. New York`tan taşınarak New Hampshire`a yerleşti. Kaçtıkça daha çok ilgi görmeye başlayan Salinger fotoğraf çektirmemeye, röportaj vermemeye çalıştı.
Salinger, Çavdar Tarlasında Çocuklara gösterilen ilgiye herkesten kaçarak, sosyal hayattan uzaklaşıp inzivaya çekilerek cevap vermiştir. Buna paralel olarak da popülaritesi genişleyerek yayıldı.
1965’ten sonra, herhangi bir şey yayımlamayan, meraklı gözlerden giderek kaçan yazar, kendisi hakkındaki yayınları hukukî yollarla engelemeye çalıştı.
Ortak anılarını kamuoyu ile paylaştığı için eski sevgilisi Joyce Maynard ile öz kızı Margaret Salinger’i hayatından çıkardı.
Kapalı ve gizli kalmaya önem veren Salinger, hayatı boyunca samimiyetsizlik ve ikiyüzlülük içine düşmemeye çalıştı. Çavdar Tarlasında Çocuklar`da toplumdan kaçışına dair ipuçları bulunur:
“Ortalık oldukça sessizdi, çünkü bizim Ernie piyano çalıyordu. Herifin piyanoya oturması bile, Tanrı aşkına, kutsal bir şeydi sanki. Yani, hiç kimse onun kadar iyi çalamazdı. Piyanonun önünde kocaman lanet bir ayna vardı, Ernie`nin suratına da iri bir spot lamba çevirmişlerdi, böylece o piyano çalarken suratını seyredebiliyordunuz, parmaklarını değil ama; o kocaman moruk suratını yalnızca. Yemin ederim, ben bir piyanist ya da aktör filan olsaydım ve bu sersemler de benim olağanüstü biri olduğumu düşünselerdi, bu durumdan nefret ederdim.”
2. Ludwig Wittgenstein
Felsefe hakkında yazılmış en çarpıcı metinlerden biri olan Tractatus’ün yazarı Wittgenstein’in bir nevi ermiş hayatı sürdüğü biliniyor. 1911 yılının kasım ayında Wittgenstein Russell’in de yardımlarıyla Cambridge’de gizli bir topluluk olan seçkin Apostles’e üye seçilmiştir. Bu esnada ilk sevgilisi David Pinsent’le karşılaşmıştır. Kısa zamanda aralarında sarsılmaz bir dostluk oluşmuş ve birlikte Norveç’in Skjolden şehrinde, ahşap bir ev satın almışlardır. Wittgenstein, mantığın sistemleri konusu üzerindeki çalışmalarına birkaç ay burada devam etmiştir. Bu dağ evi gözlerden uzak, yaban doğada bir kayanın üzerinde kimselerin uğramadığı bir evdir.
Buna karşın Wittgenstein notlarında şöyle yazmıştır: “Asla akıllılığın çıplak tepelerinde durma, ahmaklığın yeşil vadilerine in.”
3. Henry David Thoreau
Natüralizmin , doğaya kaçışın ve transendentalizmin en büyük kuramcılarından olan Thoreau kendinden sonra gelen bir çok düşünürü etkilediği enfes Walden Gölü kitabını 2 yıl boyunca Walden Gölü’nün kıyısında bir kulübede yazmıştır. 1845 yılında Concord şehrinin dışında bulunan Walden Gölü kıyısında, Emerson’a ait olan bir arazinin üstüne bir kulübe inşa etti. Burada geçirdiği iki yılın meyvesi olarak “Walden” kitabını yazdı. Walden gölünün kıyısında geçirdiği doğayla bütünleşik ama yalnız iki yılın bir diğer meyvesi de, 1849’da yayınlanan, “A Week on the Concord and the Merrimack Rivers” (Concord ve Merrimack Irmakları Üzerinde Bir Hafta) idi. Thoreau’nun sağlığında yayımlayabildiği sadece bu iki kitabı vardır. Diğer eserleri ve günlükleri ölümünden sonra yayınlanmıştır.
4. Ralph Waldo Emerson
Ralph Waldo Emerson bir nevi proto-hippidir. Doğa, ağaçlar, orman, bitkiler diye diye huzura ermiştir. Kendisi Masacusetssli olan Emerson, Harvard’a gitmiştir, New England’in ağaçlı, ormanlı huzurlu doğasından ötesinde yaşamışlığı yoktur.
5. Edgar Allen Poe
Edebiyatın en büyük kalemlerinden Poe sancılar içinde geçirdiği ömrünün son günlerini insanlardan uzak geçirdi. Poe’nun ölüm nedeni olarak Ryan’s Inn adlı bir barın merdivenlerinden düştüğü iddia edilir. Kötü bir halde bulunduktan 4 gün sonra, 7 Ekim 1849 günü Baltimore’daki hastanede öldü, öldüğünde 40 yaşındaydı. 8 Ekim günü Westminster Presbiteryen Mezarlığı’nda kendisi için düzenlenen cenaze törenini Rahip William T.D. Clemm yönetti. Törene yalnızca 4 kişi katılmıştı.
6. John Zerzan
Gelecekteki İlkel kitabıyla sükse yaratan Zerzan’da münzeviliği seçenlerden. Stanford Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi ve San Francisco Eyalet Üniversitesi Tarih Bölümünü bitiren Zerzan üniversite yıllarında öğrenci hareketi içinde yer alarak Vietnam Savaşı karşıtı eylemlerinden dolayı tutuklanıp bir süre hapis yattı. Daha sonra akademik çevreleri terk ederek kamyon şoförü ve marangoz olarak San Francisco bölgesindeki sendikal çalışmalar içinde yer aldı.
7. Derrick Jensen
Üçüncü dünya savaşının uygarlık ve doğa arasında yaşandığını söyleyen radikal çevreci yazar Jensen’in ağzından dökülen sözler şöyle; “Eğer hayvanat bahçesinde bir hayvan görüyorsanız, o zaman kontrol sizde demektir. Gelebilirsiniz ve gidebilirsiniz. Hayvan bunu yapamaz. O sizin merhametinize bağlıdır; sizin için gösterimdedir.
Yabanda hayvan ise kendi amaçları için oradadır. Gelebilir, gidebilir. Siz de öyle. İkiniz de bir diğerinize kendinizi dilediğiniz gibi gösterebilirsiniz. Eşitlerin bir araya gelmesidir bu.”
8. Claude Lévi-Strauss
Yaban Düşünce ve Hepimiz Yamyamız kitaplarıyla tanınan Strauss, 100 yaşına kadar yaşamasına rağmen uzun süre gözlerden uzak bir yaşam sürdü.
9. Sait Faik Abasıyanık
Türk Edebiyatı’nın belki de en büyük öykü yazarı Abasıyanık’ın yazarlığı kadar yaşamı da ilgi çekici. İyi şartlar altında bir eğitim dönemi geçiren yazar kendi zümresiyle değil Burgazada’da mütevazı bir hayatı seçti. 1939’da Sait Faik’in babası Mehmet Faik Bey’in vefatından sonra annesi Makbule Hanım’ın yaşamını devam ettiği evde kalan Sait Faik hastalığının da ortaya çıkması üzerine ömrünün son on senesinin çoğunu bu evde geçirmiştir.
Kaynak: 1
- Netflix Türkiye mayıs programı belli oldu - 23 Nisan 2022
- Halsey’den İstanbul konseri - 23 Nisan 2022
- Sepultura Türkiye’ye geliyor - 23 Nisan 2022
FACEBOOK YORUMLARI