KİTAP KURTLARINA ÖZEL RAFLARA YENİ ÇIKMIŞ 11 KİTAP

Okuma listenize yeni kitaplar dahil etmek istiyorsanız listemize bakmanın tam zamanı.

Yaz tatilinin sonlarına yaklaşıyoruz. Yeni kitaplar da hızlı bir şekilde yayımlanmaya devam ediyor. Farklı kategorilerde de olsa kitapseverlerin ilgisini çekeceğini düşündüğümüz bir liste hazırladık.

Binlerce kitapseverin elinden düşmeyecek kitapların da yer aldığı listemizi mutlaka incelemenizi öneririz. Okuma listenize yeni kitaplar dahil etmek istiyorsanız listemize bakmanın tam zamanı. İyi okumalar…

1. Şehvetiye Tarikatı – İsmail Saymaz

İletişim Yayınları, İnceleme, 118 Sf.

Şehvetiye Tarikatı, kısa yoldan servet edinme hırsının ve bastırılmış cinsel arzuların dinî inançlar temelinde kışkırtılıp, kullanıldığı bir dünyaya ışık tutuyor.

2. Denizyolu – Ursula K. Le Guin

Doğan Kitap, Öykü, 256 Sf.

Oregon’un küçük sahil kasabası Klatsand sakinlerinin sıradan hayatları; deniz kabuğunda uğuldayan, martı kanadında taşınan, rüzgârın denize savurduğu, dalgalara gömülen rüyalar, umutlar, kederler, hayaller. 2018’de kaybettiğimiz Ursula K. Le Guin’in kaleminden, bitirir bitirmez tekrar okumak isteyeceğiniz öyküler.

3. Aeneis – Vergilius

Jaguar Kitap, Roman, 465 Sf.

Dünya edebiyatının en büyük eserlerinden olan Aeneis işte bu ünlü cümleyle başlıyor: “Savaşların ve bir yiğidin şarkısını söylüyorum.”

Roma bir yandan silahlarla, savaşlarla büyüyüp genişlerken diğer yandan ruhsal temellerini ve ufkunu oluşturan büyük bir şaire de sahipti. Ve bu şair, Aeneis ile Roma’ya bir kök, Latinceye bir dil panteonu, gelecek kuşaklara ölümsüz bir öykü bıraktı.

Aeneis, ondan etkilenen büyük ustalar ve onun kaynaklık ettiği hikayeler sayesinde zaman geçtikçe Batı edebiyatının temel metinleri arasındaki yerini sağlamlaştırdı ve T. S. Eliot’ın deyimiyle “tüm Avrupa’nın klasiği” oldu.

4. İnsanların Dünyası – Antoine de Saint-Exupéry

Ayrıntı Yayınları, Roman, 176 Sf.

Saint-Exupéry bugün artık Fransız klasikleri arasındaki yerini almıştır. O havacılık yaşamının en güçlü eserlerini vermişti, Conrad gibi, Melville gibi denizin ve denizciliğin klasik yazarlarının yanına gökleri anlatan bir olarak katılmıştır. Pilotluktaki serüvenleri, tehlikeleri onun romanının konusunu ilgi çekici yaptı ama bu ilgi çekicilikle yetinmedi, anlatacağı şeyi en yalın, en süssüz bir biçimde anlattı. Ona klasikler arasında yer kazandıran niteliklerinin başında gerçekliği ve yalınlığı gelir.

Saint-Exupéry, yalnızca başından geçen serüvenleri anlatmakla yetinseydi, o zaman yazdıkları bir havacının serüvenleri düzeyini aşmaz ve edebî bir güç kazanamazdı. Gerçek serüvenlere kattığı insancıl yan, olayları insancıl açıdan değerlendiriş onun deneyimlerini değerli kılmıştır…

5. Beren ile Luthien – J.R.R. Tolkien

İthali Yayınları, Fantastik, 281 Sf.

Bu kitapta Christopher Tolkien, Beren ile Luthien’in hikayesinin ilk yazıldığı tarihten, Silmarillion’daki haline kadar geçen süreci adım adım ele alıp Orta Dünya’nın en önemli aşk hikayesine nasıl dönüştüğünü, bu evrende giderek nasıl daha büyük bir yer kapladığını gözler önüne seriyor. Bunu yaparken de babasının kelimelerine dokunmadan, orijinal hallerini koruyarak destanın hem manzum hem de mensur biçimlerini ilk kez birlikte yayımlıyor.

6. Latife Hanım – İpek Çalışlar

Yapı Kredi Yayınları, Biyografi, 472 Sf.

Mustafa Kemal Atatürk – Mücadelesi ve Özel Hayatı ve Halide Edib kitaplarının yazarı İpek Çalışlar’ın kaleminden Latife Hanım yayımlandığında büyük bir yankı uyandırdı ve PEN Yazarlar Derneği Duygu Asena Ödülü’nü aldı.

Gözden geçirilmiş yeni baskısıyla, tamamı belgelere dayanarak titizlikle hazırlanan bu biyografik eser aynı zamanda Türkiye’nin kadınlarının hikâyesi.

7. Mrs Osmond – John Banville

Kırmızı Kedi Yayınevi, Roman, 408 Sf.

Henry James’in 1881 tarihli başyapıtı. Bir Hanımefendinin Portresi’ne bıraktığı yerden devam ediyoruz. Yaşlı kıtada özgürlüğü ve aşkı ararken cazibesine kanarak zalim kocası Osmond’un nefret dolu karanlık dünyasında tutsak kalan Isabel Archer’ın bitmek bilmeyen kaçış hikâyesi. Üstelik James’in üslubunu aynen koruyarak. Ve yine merak uyandırıcı, en az ilki kadar devamı yazılası bir açık uçlu sonla.

John Banville günümüz edebiyatının yaşayan en büyük dehalarından biri hiç kuşkusuz. Bu son romanı, Magritte’in piposunu anımsatan bir büyük ihanet: Ben bir Banville romanı değilim diyen tastamam bir Banville romanı.

8. Arızanın Merkezine Seyahat – Sona Ertekin

Mundi Kitap, Roman, 476 Sf.

Gizemli bir kitabın peşindeki maceraperest bir ödül avcısını ve kırgın bir kitap dedektifini Moda’nın dar sokaklarından Kamboçya ve Bali sahillerine, yağmur ormanlarından yanardağların zirvesine sürükleyen soluk soluğa bir dünya yolculuğu…

9. Candide – Voltaire

Say Yayınları, Roman, 144 Sf.

Yayımlandığı 1759 yılından itibaren edebiyat dünyasının en iyi hicivlerinden biri olarak gösterilen Candide Yahut İyimserlik, Voltaire’e yalnızca ün kazandırmakla kalmamış, aynı zamanda felsefeyle edebi yazının nasıl bir arada bulunabileceğinin ilk örneklerinden biri olmuştur.

10. Bakü Komünü 1917-1918 – Ronald Grigor Suny

Aras Yayıncılık, Tarih, 368 Sf.

Rus, Müslüman, Ermeni gibi farklı etnik gruplardan emekçilerin bir arada yaşadığı kozmopolit bir petrol ve işçi kenti olan Bakü’de Bolşevik önder Isdepan Şahumyan’ın önderliğinde, Paris Komünü’nden esinlenerek ilan edilen Komün’ün başardıkları ve karşılaştığı sorunlar, toplumsal hareketler açısından çıkarılabilecek pek çok kıssaya zemin oluşturuyor. Siyasal tarihte nadir rastlanan bu demokratik ve barışçıl geçişi Suny en ince ayrıntılarıyla resmetmekte. Bakü Komünü, aynı zamanda, Kafkasya’nın kavgalı iki halkı –Ermeniler ve Azerbaycanlılar– arasındaki gerilimlerin tarihsel arkaplanına dikkat çekmesi açısından da ilgiyle okunuyor.

11. 38’lik MIH – Remzi Aydın

NotaBene Yayınları, Roman, 208 Sf.

Remzi Aydın’ın yeni romanı 38’lik MIH tarihe tanıklık eden, adaleti arayan bir roman… Aydın, atalarıyla yüzleştiği romanı yalan söylemeyi unuttuğu anlarda yazdığını söylüyor. Çünkü 38’lik MIH gerçek, tanıklı, susmayan, acı çeken bir yaraya ait.

Vinkmag ad

FACEBOOK YORUMLARI

Yorum

Read Previous

İçinden Konuşmayı Keşfedenlerin Hikayeleri

Read Next

KOŞMASAYDIM YAZAMAZDIM

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Lütfen gördüğünüz rakamları bitişik olarak yazınız! *