Körlük bitti, Görmek başladı…

Körlük bitti, Görmek başladı… Hicvin zirve yaptığı muhteşem bir olağanüstü hal hikayesi…

“Boş oy kullanmak inkâr edilemez bir haktır, kimse sizden bu hakkı alamaz, fakat, nasıl ki çocukların ateşle oynamasını yasaklıyorsak, halkları da dinamit kullanmanın onların güvenliğine aykırı olduğu konusunda uyarıyoruz.”

Körlük’ün adı bilinmeyen ülkenin adı bilinmeyen kentindeyiz yine. Üstelik yaşanan trajedinin üzerinden çok da geçmemiş, uyandırdığı dehşetin hatırası taze, mağdurları da hâlâ sağken yeni bir felaket, daha doğrusu olağandışı bir hal geliyor kentin başına. Seçim yapılıyor, sandıklar kuruluyor. Ancak beklenmedik bir şey oluyor ve oyların büyük çoğunluğu boş çıkıyor. Hükümet bir komplo şüphesiyle derhal teyakkuza geçerek bu beklenmedik durumu siyasal düzenin çarkları içinde öğütmeye çalışıyor; sonuç alamayınca da çareyi sıkıyönetim ilan ederek kenti terk etmekte buluyor. Fakat beklentinin aksine, düzenin yokluğunda düzensizlik baş göstermeyince, onu çıkarmak da yine siyasal erke düşüyor.

Saramago, hiciv ile alegoriyi derin bir kavrayış ve keskin bir görüyle harmanladığı, o muazzam dil cambazlığıyla devamlı eşeleyerek zihnimizde karıncalanmadık yer bırakmadığı bu unutulmaz eserinde, hamaset denen düşünce fukaralığının ve onun kovuklarında yuvalanan güç saplantısının ipliğini pazara çıkarıyor. Fars hiç bu kadar trajik anlatılmamıştı.

José Saramago

Portekizli yazar, şair, oyun yazarı ve gazeteci José Saramago, 16 Kasım 1922-18 Haziran 2010 tarihleri arasında yaşamıştır. Kitaplarının satış rakamı sadece Portekiz’de iki milyonu geçmiş, yapıtları 25 dile çevrilmiştir. Din konusundaki görüşleri nedeniyle yapıtları Portekiz hükümeti tarafından sansürlenince Kanarya Adaları’nda Lanzarote’ye yerleşen yazar, ölümüne kadar burada yaşamıştır. Şöhrete ancak ellili yaşlarında, Baltasar ile Blimunda adlı romanıyla kavuşan Saramago, 1969’dan ölümüne kadar Portekiz Komünist Partisi’nin bir üyesi olmuştur. Yapıtlarında mitleri, ülkesinin tarihini ve gerçeküstü imgelemi kullanan yazar, pek çok önemli ödül almış, 1998 yılında da Nobel Edebiyat Ödülü’nün sahibi olmuştur. Saramago’nun Kırmızı Kedi Yayınevi’ndeki kitapları: Kabil; Bütün İsimler; İsa’ya Göre İncil; Çatıdaki Pencere; Yitik Adanın Öyküsü; Ölüm Bir Varmış Bir Yokmuş; Baltasar ile Blimunda; Filin Yolculuğu; Kopyalanmış Adam; Bilinmeyen Adanın Öyküsü; Mağara; Defterler; Ölümlü Nesneler; Mızraklar, Mızraklar, Tüfekler, Tüfekler; Lizbon Kuşatmasının Tarihi; Körlük; Dünyanın En Büyük Çiçeği ve Suların Sessizliği.

  • Görmek
  • Yazar: José Saramago
  • Çeviri: Işık Ergüden
  • Türü: Roman
  • Baskı Yılı: Ağustos 2017
  • Sayfa Sayısı: 324 Sayfa
  • Yayınevi: Kırmızı Kedi Yayınevi

Vinkmag ad

FACEBOOK YORUMLARI

Yorum

Read Previous

17 usta şair ve yazarın ilk telif hikayeleri…

Read Next

Quentin Blake bu kitapta hem yazdı hem resimledi!

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Lütfen gördüğünüz rakamları bitişik olarak yazınız! *

Follow On Instagram