Mizahının Tiryakisiyiz; 15 Kitapla Muzaffer İzgü’nün mizahı

Arkasından asla elimizden düşürmeyeceğimiz sayısız eser bıraktı. Kitap Eki olarak mizahını konuşturduğu 15 kitabıyla Muzaffer İzgü’yü saygıyla anıyoruz.

Muzaffer İzgü’yü okuyarak büyüyen bir kuşaktan olmak ne güzel bir duygu. Bu coğrafyada güzel bir nesil yetişmesi için sarıldı kalemine, son nefesine kadar da bunun için uğraştı.

İzmir’de 84 yaşında hayatını kaybeden Muzaffer İzgü, son olarak, “Okurlarım lütfen başkasını da etkilesin. Okudukları içinde kalmasın. Okusunlar, okutsunlar. Ancak o zaman yararı olur. ‘Okudun, sende kalsın’ yok. Bu ülkeye bir yığın okur yetiştirdim. Ne mutlu bana çocuk okuyorsa. Okuyan insan hayal kurar, hayal kuran insan düşünmeye başlar. Düşünen insan soru sormaya başlar. Bir kişi soru sordu mu birey oluyor” açıklamasında bulunmuştu.

Arkasından “Muzaffer İzgü doğdu, okudu, düşler kurdu, yazdı ve gitti” denmesini istemişti. Usta aramızdan ayrıldı… Arkasından ise asla elimizden düşürmeyeceğimiz sayısız eser bıraktı. Kitap Eki olarak mizahını konuşturduğu 15 kitabıyla Muzaffer İzgü’yü saygıyla anıyoruz.

1. Donumdaki Para

‘Donumdaki Para’, Muzaffer İzgü’nün en sevilen yapıtlarından biridir. İzgü bu kitapla 1978 Türk Dil Kurumu Öykü Ödülü’nü de almıştır. Gelgelelim, ‘Donumdaki Para’, 1980’den sonra zorunlu dinlenceye çekilmiştir. Çoğunlukla yazarların dinlenmek zorunda bırakıldıklarını bilen okurlarımız sık sık soruyorlardı bize: ‘Donumdaki Para’ niye ortalıkta yok, ne zaman dönecek diye… Kitabın sahibi gülmece ustası Muzaffer İzgü olursa, elbette kimi olup bitenler de onun yazdıklarına koşut olacak, bir ‘Komünist Leylek’ başına ne işler açacaktır! ‘Donumdaki Para’ 10 yıl dinlenirken, İzgü bir an bile boş durmadı. Çocuklar için olanlar dışında 24 kitabı daha yayımlandı. 1995 başında ise kitap sayısı 30’a ulaştı. Kitaptaki öyküler de doğrusu dinlendikçe güzelleşip tam kıvamını bulmuş. ‘Komünist Leylek’in kulaklarını çınlatırken on yıl aradan sonra ‘Foto Torpil’in, öteki öykülerin güncelliğine şaşıp kalacak, güle güle okuyacaksınız.

2. Zıkkımın Kökü

“Yıl 1933, aylardan ekim, günlerden 29; yani onuncu yıl…cumhuriyetin onuncu yıldönümü… İşte o gece annem tutturmuş da tutturmuş, fener alayını izleyeceğim, diye… Babam, yahu avrat ayın günün, sancın mancın tutar, hem bu karınla… demiş. Ama annem hiç öyle coşkulu bir günde evde oturmak ister mi? Komşu kadınlardan biriyle çıkmışlar evden, bir yaşındaki abim de annemin kucağında. Fener alayını eve en yakın izleme yeri, olsa olsa Saathane’nin orası… nasıl kalabalık, iğne atsan yere düşmez!… Az sonra bando öteden gözükmüş. Pıstattararaaaa… demeye başlayınca, uy anam, annemdeki sancı… Breh, kaldırımda adım atacak yer yok, yan yön insan, gerisi dükkân… annemi eve zor yetiştirmişler. Tastamam eve geldikten on dakika sonra beni doğurmuş…” Bundan sonrası kitaptan öğreneceksiniz: Zıkkımın Kökü

3. Deliye Hergün Bayram

‘Deliye Hergün Bayram…’ Deneyimli yazar Muzaffer İzgü’nün 28 gülmece öyküsünün toplandığı kitap. Nasreddin Hoca Ödülü’nü kazanan bir öyküyle birlikte, eşdeğerde birçok öykünün yer aldığı bu kitap, yıllardır içinde yaşadığımız boğuntu ve gerilim ortamının, gerçekte ne denli komik öğelerden oluştuğunu şaşırtıcı bir biçimde sergiliyor. İlk sayfasından son sayfasına dek zengin bir gülmece kaynağı, bir başucu kitabıdır, ‘ Deliye Hergün Bayram…’

4. Çapulcu musun Vay Vay?

Kitaplarıyla milyonlarca okura ulaşan, adı edebiyat ve sinema ödülleriyle anılan ve ülkemizin en çok okunan yazarı Muzaffer İzgü, öyküde gülmeceyi her zaman canlı tutmayı başarıyor. Titiz bir gözlem gücünün, hoşgörüyü elden bırakmayan bir eleştiriyle bütünleştiği; sağlıklı gülmecenin, somut gerçeği aşan sıcak, iyimser ve parıltılı bir sentez biçiminde göz doldurduğu yapıtların yazarı Muzaffer İzgü’nün öykü kitabı ÇAPULCU MUSUN VAY VAY!…

Fazla söze gerek var mı?…

Toplumsal kara mizahın keskin gözlü, sivri kalemli ustasından yine tansiyonunuzu ölçen bir kitap.

Nerede durduğumuzu, olaylara ve durumlara nereden baktığımızı, neye nasıl yaklaştığımızı acımasız ama doğru biçimde sunan, değişen toplumsal gerçekleri yansıtan öyküler.

Edebiyat dünyasının bol ödüllü yazarı Muzaffer İzgü, titiz bir gözlem gücü, hoşgörüyü elden bırakmayan bir eleştiriyle bizi bize gösteriyor.

5. Anamı da Aldım Geldim

Kitaplarıyla milyonlarca okura ulaşan, adı edebiyat ve sinema ödülleriyle anılan ve ülkemizin en çok okunan yazarı Muzafer İzgü’nün parmakları yine Türkiye’nin nabzında.

Muzaffer İzgü, öyküde gülmeyi her zaman canlı tutmayı başarıyor. Toplumsalın bireye yansıyan, çoğu zaman olumsuz izdüşümlerini edebiyata bilinçli ve usta kalemiyle aktarıyor. Anamı da Aldım Geldim, her gün bir yenisini yaşadığımız trajikomik olayları, gittikçe “öteki”leştirilen bireylerin yaşamlarını ve toplumun geldiği noktayı eleştirel bir üslupla okuyucuya sunmaktadır.

6. Çanak Çömlek Patladı

Okurlara, “İşte değişik bir mizah örneği” dedirteceğinden kuşku duymadığımız bu yapıt, hemen herkesin tutkuyla izlediği ‘Muzaffer İzgü Mizahı’ içerisinde yeni bir sentez damarının habercisi olarak da dikkati çekmektedir. Örneğin, bir karamizah öğesini sevinç ve coşkuyla yoğurarak, onu bir umut ışığına dönüştürmek, besbelli, Muzaffer İzgü gibi ödüller kazanmış bir ustanın başarabileceği bir iş olsa gerek.
Baştan sona değin, gittikçe yoğunlaşan bir tad ve beğeniyle okuyacağınız, etkisi kalıcı bir kitaptır ‘Çanak Çömlek Patladı’.

7. Ayvayı Yedik

Yapıtlarında, ülkesinin ve halkının sorunlarını, o her zamanki kendine has anlatımıyla ele alan usta kalem Muzaffer İzgü, bunlara bir yenisini daha ekliyor: ‘Ayvayı Yedik…’
Aynı sorunları, ABD Başkanıyla bir araya gelen Başbakanın nasıl çözdüğünü gözler önüne seriyor ‘Ayvayı Yedik’te. Beğenerek okuyacaksınız.

8. Her Eve Bir Karakol

İzgü bir söyleşisinde, “Borç bini aşınca millet gülermiş” diyor. Ancak işe, gülmece ile başlamadığını söylerken, “Biz artık gülmece yazmasak da halk borcun bini aşmasından gülüp duruyor” diye ekliyor. “Her Eve Bir Karakol” yazarın bu savlarını doğrulayan, çok ilgi gören yapıtlarından biridir. Gerçekte, kitaptaki gibi bir “kendi kendine konuşanlar, gülenler ülkesi” oluşmaması içindir İzgü’nün ve onun gibi düşünenlerin çabası.

9. İşte Mühür işte Sen

Bizim ülkemizde mizahın canlılığı güncel olaylarla çok yakından ilgilidir. Gülmede öykülerinin başkişileri genellikle pek çok sıfatı olan kesimin insanlarıdır. Adına kimi gün dar geliri, az gelirli denir; fakir, fukara, yoksul denir, gün olur orta direk denir; işçi, memur, ücretli, köylü, gecekondulu… Denir. ‘Muzaffer İzgü’, insanlarımızı da sorunlarını da iyi tanır bilir, iyi gözler. Dolayısıyla, onlardaki mizah ögesini de iyi kavrar bir mizah ustası olarak; okuruna da kavratıverir, en ince esprisine, ayrıntısına kadar neler görüp geçireceğiz, daha neler yaşayacağız diye şaşırıp kaldığımız sırada gülüveririz birden. Çünkü gülmekten başka bir şey gelmez elimizden. Olur şey değil, olamaz… Deyip deyip güldüğümüz şeyleri sırası gelir hepimiz yaşarız; gülme komşuna örneği…”Muzaffer İzgü’nün okurken tatlı tatlı güleceğiniz, gülerken düşüneceğiniz kitabı, ‘İşte Mühür, İşte Sen’.

10. Bizim Ayılar Amerikalıları Çok Sever

Muzaffer İzgü ayılara taktı… Bir önceki kitabı ‘Bir Namussuz Aranıyor’daki ‘Devletin Resmi Ayısı’ adlı öykü nedeniyle savcılığa çağrıldı. Oysa yazar bu tombul, kürklü, türlü türlü hünerleri olan yaratıkları çok sevimli buluyor. Bu nedenle yeni kitabının adını ‘Bizim Ayılar Amerikalıları Çok Sever’ koydu. Ayrıca kitaplarının çoğunda bir ayı öyküsü yer alıyor. Ortadireği Yıkan Ayı adlı kitabını da çok sevmişti okurları… Yeni kitabındaki birbirinden ilginç öyküleri de gülerek ama düşünerek okuyacaksınız. Öyküdeki Ayıcı Yaşar’ın ‘Bizim Ayılar Amerikalıları Çok Sever’ sözüne katılıp katılmayacağınızı bilemeyiz.

11. Bir Namussuz Aranıyor

“Bir varmış bir yokmuş, bir ülke varmış. Ülkenin bireyleri öyle namuslu, öyle namuslularmış ki, koskoca ülkede ilaç için olsun bir tek namussuz yokmuş. İşte bu ülkede öğretmenler öğrencilerine, büyükler küçüklerine namusu bir türlü tanımlayamıyorlarmış.” Ülke yetkilileri ” Bir Namussuz Aranıyor…” duyurusu yapmak zorunda kalmışlar. Bulmuşlar mıdır dersiniz? ‘Bir Namussuz Aranıyor’, İzgü’nün gülmece kitaplarının 23’üncüsü. “Devletin Resmi Ayısı, Rüzgâra Karşı Altı Metre İşeyen Adam, İmdat Kurtarın Bizi, Üniversite Polisi, Sülüklerden Özür Dilerim, Dört Dil Bilen Ayı…” adlı öykülerle başkalarını da içeren, beğenerek okuyacağınız bir yapıt.

12. Siz Bilirsiniz Paşam

‘Siz Bilirsiniz Paşam’… Muzaffer İzgü’nün gülmece öykülerinden bir demet… İzgü yine ilginç tipleri, olayları ele alıyor. Adamın biri karakolda neler yediğini ballandırıyor; birisi tutmuş bahçesine yontusunu yaptırtmaya kalkıyor… Rüşveti memur yerse neler olacağı… Cezmi’nin Anayasası… Ferhat’a cennet kapılarının nasıl açılacağı… ve başkaları. Hele ‘Siz Bilirsiniz Paşam’cılar…

13. Tom Baba’nın Tombalası

Toplumsal sorunları, yaşayanlar açısından mizahi bir dille ele alan İzgü, doğru tespitleriyle çoğu zaman bizleri can evimizden vuruyor. Kuşkusuz birçoğumuz aynaya bakıp acı acı gülüyoruz. Bize bizi gülmeceyle gösteren, içimizden geçenleri güzel Türkçesiyle önümüze seren İzgü´yü okumak bir tiryakilik. Tom Baba´nın Tombalası da, işte bu tiryakiliğimizi besleyen yeni bir kitap. Üstelik ayna karşısında güldürmekle yetinmiyor; okuru harekete geçiriyor.

14. Hükümet Çiftetellisi

Ne zamandır hiçbir düğüne gitmiyordum. Acaba hangi düğündü son gittiğim düğün? Unutmuşum. Usumda bir şey kalmamış. Bir otel anımsıyorum ama hangi otel olduğunu bile unutmuşum. Bilmem ki başım gürültü götürmediğinden midir, yoksa bizi düğünlere çağırmadıklarından mıdır?

15. Herkese Bir Yastık

Yok hayır olamaz!…
Bedenimde bugüne dek birçok bozukluklar oldu ama ruhsal yapımda hiçbir bozukluk olmadı. Hayaller görmeyi, sesler duymayı bırakın, en küçük bir depresyon bile geçirmedim yaşamımda. Şu yaşa geldim bir tane sinir ilacı kullanmadım. Diazem denen ilacı eczanelerde gördüm. Çok şükür uyumak içinde de uyku haplarına başvurmadım hiçbir zaman. Yani ruh yapısı sağlam, düşünce yapısı sağlam bir insanım.

Vinkmag ad

FACEBOOK YORUMLARI

Yorum

Read Previous

8 Maddede ‘Edebiyata devlet desteği’ tartışması

Read Next

‘Her zaman güçsüzden yana olun!’

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Lütfen gördüğünüz rakamları bitişik olarak yazınız! *