Nejat İşler ‘hesabı’…

‘Gerçek Hesap Bu!’ sözle özün birbirine geçtiği bir kitap. Üzerine çokça düşülmüş bir hayatın getirdikleri ve götürdüklerini en içten biçimde anlatan anların bir araya geldiği bir hatırat.

Fatih Akın imzalı Crossing The Bridge: Köprüyü Geçmek filminde Taksim – Tünel hattının en ‘meşhur’ sokak müziği yapan gruplarından Siya Siya Band’in bir üyesi şöyle der: “Kafanı kaldırıma koyduğun zaman, sokağın ne demek olduğunu anlarsın.” Oyuncu Nejat İşler de bir dönem kafası kaldırımdan geçenlerden…

TİMAŞ
TİMAŞ

Hafta sonları magazin programlarının İstanbul Geceleri bölümünde kendine sıkça rastladığımız Nejat İşler, Milliyet’ten Asu Maro’nun yazdığı gibi “geçerken uğradığı” bir sektörün nev-i şahsına münhasır isimlerinden biri. Baş ucundan eksik etmediği Norveçli yazar Ingvar Ambjörnsen’in kült kitabı ‘Beyaz Zenciler’deki gibi bir gençlik yaşadığını Rolling Stone Türkiye dergisinde üzerine basarak belirten Nejat İşler’i maalesef oyunculuğuyla aldığı ödüllerle değil, magazin basının kendisine yakıştırdığı ‘arıza adam’ sıfatıyla anıyoruz genellikle.

Magazin basını için ‘Hint kumaşı’ niteliğindedir aktör ve aktrislerin oyunculuktan önce yaptığı ‘normal’ işler. Kimi tezgâhtardır, kimi bulaşık yıkamıştır, kimi garsonluk yapmıştır. Ancak diğer ülkelerdekinin aksine, Türkiye’de bu saydığımız meslekler bir oyuncunun ‘önceki’ yaşamında ‘eskiden’le başlayan cümleler içinde kullanıldığında toplum “Nereden nereye?” övgüleri yağdırır mevzu bahis kişilere.

Nejat İşler de bu ‘tezgâhtan’ payını fazlasıyla almış bir oyuncu. Ancak onu diğerlerinden farklı kılan, İşler’in ‘sokaktaki’ geçmişini bir malzeme şeklinde dramatize ederek bizlere sunmaması. Bunun en büyük sebebi de üzerine yönelen projeksiyonlardan kendini sıyırarak oyunculuğa başlamadan önceki halinden, tavrından taviz vermeden yaşamaya devam ediyor oluşu. Yazının sürekli hayatında olduğunu bildiğimiz İşler’in bu serüveni Ot ve Bavul dergilerine yazdığı yazılarla bilmeyenlere de ulaşmıştı. İşler’in Can Yayınları’ndan çıkan Gerçek Hesap Bu! kitabı, bu sürecin bir toplamı.

Bütün gelirinin başkanı olduğu Gümüşlükspor’a harcanacağı kitapta Nejat İşler, kalemini kendi geçmişinde yer tutan olaylar, kişiler ve bilinmeyenler üzerinde oynatıyor. Ot ve Bavul dergilerinden hatırladığımız yazıların da yer aldığı kitabın çıkış hikayesinde Behzat Ç.’nin yaratıcıları Emrah Serbes ve Ercan Mehmet Erdem önemli bir yer oynamış.

Nejat İşler’in kitabı, bildiğimiz klasik otobiyografi kitaplarının aksine kronolojik bir biçimde ilerlemeyen, kişisel bir hesaplaşmaya girmeyen hayatın kendisine verdiklerine bazen “evet,” bazen “hayır,” diyerek seçimini yapmış bir adamın hayatındaki önemli noktalarını anlatıyor. İşler, bunu yaparken ‘ânı’ anlatıyor tekrar yaşarmışçasına. Zaten ‘özü sözü bir’ olarak adlandırabileceğimiz bir karaktere sahip Nejat İşler’in bu tutumu kitaba da yansımış.

‘Gerçek Hesap Bu!’da edebiyat parçalama peşine düşmüyor İşler. Olmuş ne varsa nokta atışıyla aktarıyor kağıda. Hayranı olduğu kişilerle beraber çalışma şansını coşkuyla yansıtan İşler, kitabında, hayattan göç etmiş kişileri, ardından matem tutarak değil, ‘keşke’lerle anarak onlara bir selam gönderiyor bu taraftan.

‘Gerçek Hesap Bu!’ sözle özün birbirine geçtiği bir kitap. Üzerine çokça düşülmüş bir hayatın getirdikleri ve götürdüklerini en içten biçimde anlatan anların bir araya geldiği bir hatırat. Aynı zamanda da şöhret kelimesinin adının önüne yazıldığı bir adamın, ‘felek’ ve ‘çember’le olan ilişkisinin de en naif yansıması…

  • Gerçek Hesap Bu!
  • Yazar: Nejat İşler
  • Sayfa Sayısı: 184 Sayfa
  • Can Yayınları, Mayıs 2016

Burak Soyer
Latest posts by Burak Soyer (see all)
Vinkmag ad

FACEBOOK YORUMLARI

Yorum

Read Previous

Savaş ve Şiddetin Yıkıcılığı

Read Next

Emre Kongar ile ‘Tarihimizle Yüzleşmek’ üzerine bir söyleşi

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Lütfen gördüğünüz rakamları bitişik olarak yazınız! *

Follow On Instagram