Okuma listesinde hangi kitaba yer vereceği konusunda kararsız olanlara 10 kitap önerisi

İstanbul Kitap Fuarı’nın son gününe geldik. İstanbullu kitapseverler için fuarı ziyaret edebilmeleri için son fırsat. Son günler olması dolayısıyla yoğunluk yaşanılan fuarda son günün de büyük ilgi görmesi bekleniyor.

Kitap Eki yazarlarından Güzella Bayındır’dan okuma listesini henüz oluşturamamış ve kararsız olan okurlar için bir liste hazırlamasını istedik. Bayındır’ın hazırladığı listenin kılavuzunuz olması dileğiyle, keyifli okumalar dileriz…

***

Kitap Eki takipçileri ve Tüyap’ın son gününde ne okuması gerektiği konusunda kararsız olan okur için oluşturduğum listedeki kitapların çoğunu okudum ya da okuma listemde. Umarım faydalı olur.

1. Uzaylılar – Jim Al-Khalili Khalili

Domingo Yayınevi

Uzaylılar var mı?

Cevap evetse: Neye benziyorlar? 
Nerede yaşıyorlar? 
Bilinç sahibi varlıklar mı? 
Ve şayet onlar bizi bulsa neler olurdu?

Bunlar belki de bugüne kadar sorduğumuz en büyük sorular. Ünlü fizikçi, yazar ve belgesel yapımcısı Profesör Jim Al-Khalili, yanına hayatlarını gerçeği bulmaya adamış dünyanın önde gelen bilim insanları ve uzmanlarını da alarak bu büyük sorulara cevap aramaya girişiyor.

2. Soluk Mavi Nokta – Carl Sagan

Ayrıntı Yayınları

İnsanın Uzaydaki Geleceğine Bir Bakış

Cosmos kitabını okuyan ve kitabı temel alarak yapılan belgeseli izleyenler için Carl Sagan ufuk açıcı bir bilim insanıdır. Sagan’ın uzay, uzayda yaşam ve olabilirliği üzerine ufuk açıcı kitabını Ayrıntı Yayınları yayımladı. Carl Sagan başka dünyaların keşfinin ve bu dünyalara olası yerleşimlerin ne bir fantezi ne de bir lüks olmadığı konusunda ısrarcı: Elbette insan ırkının hayatta kalması için gerekli olan koşulların da farkında olarak sürdürülen bir ısrar bu…

3. Bir Deliler Evinin Yalan Yanlış Anlatılan Kısa Tarihi – Ayfer Tunç

Can Yayınları

19. yüzyılda başlayıp günümüze kadar süren uzun bir zaman dilimini konu edinen roman; iyi edebiyat nedir, nasıl karakter yaratılır, kurguda ustalık nasıl olur dersi veriyor adeta. Ayfer Tunç’un kişisel listemde ilk sırada olan romanıdır. Karakterlerin çokluğu, buna rağmen kimsenin bir diğerinin rolünü çalmaması çok önemli. Şaşırtıcı, hınzır, bol kahkahalı ve biraz da hüzünlü. Henüz Ayfer Tunç külliyatına başlamamış olanlar için en iyi başlangıç kitabı bana kalırsa.

4. Körburun – Hikmet Hükümenoğlu

Can Yayınları

“kaç kara eylül geçti, dönmedin geri
dönmedin geri…
utanıyor şimdi bak rüzgarlar bile,
rüzgarlar bile…”

Ezginin Günlüğü’nün Signomi şarkısının sözleri. Şarkıda geçen “kara eylül” 6-7 Eylül’ü anlatır. Signomi Rumca “Özür Dilerim” demekmiş.

Signomi şarkısını dinlediğinizde ne hissediyorsanız Hikmet Hükümenoğlu’nun Körburun’un adlı romanını okuduğunuzda da benzer şeyler hissediyorsunuz. Başkaları yerine utanma ve yakaladığınız tüm halklardan onlar yerine özür dileme isteği. Tüm sürülen sürgün edilen, dünyanın neresinde yaşanırsa yaşansın faşizm nedeniyle acı çeken halklardan özür dileme.

Benim için yılın en çok okunması gereken romanlarından biriydi.  Geçtiğimiz ay, Attila İlhan Roman Ödülünü aldı Körburun. Okuru bol olsun.

5. Uzunharmanlar’da Bir Davetsiz Misafir – Sezgin Kaymaz

April Yayıncılık

Sezgin Kaymaz’ın muzip, şaşırtıcı, fantastik, aşkın her türüne açık romanları ve öyküleriyle tanışmamışsanız iyi bir fırsat çıktı karşınıza. Yazarın ilk kitabı 20 yıl sonra April Yayınları tarafından yeniden yayımlandı.

“Musa tüm lükslerini, ailesinin servetini, diplomasını geride bıraktı. Uzunharmanlar’da en baştan, bir kez daha hayata başlayacak. Sanki hiç yaşamamış, sanki hep burada yaşamış gibi. Saniye kadar uzun, ömür kadar kısa bir konaklama olacak bu. Bir de komşular bu kadar tuhaf davranmasa, bir de evden böyle tuhaf sesler gelmese, bir de geceleri akmış makyajıyla şu düşmüş peri bir görünüp bir kaybolmasa…”

6. Hayriye Hanım’ı Kim Çaldı? – Figen Şakacı

İletişim Yayınları

Figen Şakacı, Bitirgen’le başlayan Pala Hayriye ile süren üçlemesini Hayriye Hanım’ı Kim Çaldı? ile tamamlıyor. Hayriye Hanım’ı Kim Çaldı? Aşkların, yenilgilerin, solgunluğun, neşeli ve dirençli kahkahanın romanı… Bitirgen ve Pala Hayriye’yi okudum, sırada Hayriye Hanım’ı Kim Çaldı? var. Kendime ve sizlere öneriyorum. Okuyalım.

7. Ucunda Ölüm Var – Kemal Varol

İletişim Yayınları

Haw’da karşımıza çıkan, Arkanya’da sinema salonu işleten Heves Ali’nin hikâyesi bu.

Sahip olduğu sinema salonu Varlık Vergisiyle satılan Artin’in hikâyesi.

Damları olmayan evler çizmek için dağa gitmek isteyen Ümit’in hikâyesi.

Tekaüte ayrıldıktan sonra eve bir daha uğramayan demiryolcunun hikâyesi.

“Yarası acıtmıyor da hatırası acıtıyor bazen.” diyen ve herkesin yaka silktiği Como Emmi’nin hikâyesi.

Belki de o değil.

Belki tarihi boyunca yerinden yurdundan edilen Ermeni, Kürt, Türk, Alevi, Sünnilerin hikâyesi.

http://kitapeki.com/kemal-varol-jar-haw-ve-ucunda-olum-var/

8. Vejetaryen – Han Kang

April Yayıncılık

Çok az kitap bende bu denli duygular uyandırdı. Usul usul ilerleyen bir delirme hali. Kahramanı Yonğe hali hazırda sadelik timsali yaşantısındaki kendisine göre tüm fazlalıklardan ve etten kurtarmaya girişiyor.  Bu hal geçmişteki travmalarıyla, ailesiyle, kocasıyla yüzleşmeye doğru gidiyor. Han Kang bir Uzakdoğu aile portresi çiziyor bize. Olabildiğince sakin, tek bir cümleyi fazladan kurmadan, kısa, vurucu bir romanla, Vejeteryan’la yapıyor bunu. Okumadıysanız mutlaka okuyun.

9. Akılsız Sokrates – Mehmet Fırat Pürselim

Alakarga Yayınları

Kitaba adını veren Sokrates’in akılsızlığının anlatıldığı öykü bile başlı başına bu öykü kitabını ve Mehmet Fırat Pürselim kitaplarını okumak için yeterli aslında.

10. Süperben – Algan Sezgintüredi

April Yayıncılık

Yazar ve çevirmen Algan Sezgintüredi’nin Kurt Vonnegut’u, Asimov’u, Le Guin’i, Wells’i aynı hikaye içinde buluşturduğu romanı Süperben, April Yayıncılık etiketiyle yayımlandı.

Algan Sezgintüredi’den yeni bir Vedat ve Tefo macerası beklerken onları biraz dinlenmeye aldığını ve bambaşka bir roman yazdığını öğrendik sosyal medyadan. Hafta sonunda fuarda, hafta başında tüm kitapçılarda olacakmış Süperben. Sabırla bekliyoruz efendim.

Vinkmag ad

FACEBOOK YORUMLARI

Yorum

Read Previous

2017 Attilâ İlhan Ödülleri sahipleriyle buluştu.

Read Next

“Tehlikeli Oyunlar’a gülmek caiz midir?”

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Lütfen gördüğünüz rakamları bitişik olarak yazınız! *

Follow On Instagram