Tefrika romanlar geri dönüyor

Bir dönemin popüler tefrikalarının çoğu, kitaplaşmadan unutulup gitti. Gazete sayfalarında, arşivlerin tozlu raflarında kalmış, edebiyat tarihinde adı hiç geçmeyen bu romanlar, Özyeğin Üniversitesi’nin projesiyle yeniden canlanıyor, okuyucu ile buluşuyor.

1928 yılına kadar Arap harfli gazete ve dergilerde basılmış 569 telif ve 784 çeviri roman dijital ortama aktarıldı.

Gazetelerde her gün bir bölümü yayımlanan ‘tefrika romanlar’, bir zamanların dizi filmleri gibi takip ediliyor, ‘sezon finalleri’ gazetelerin abone yenileme dönemine denk getirilerek okuyucu kazanılıyordu. Bu romanlardan yarım kalanı da var, ‘reytingi yüksek’ olduğu için 156 bölüm devam edeni de… Bir dönemin bu popüler tefrikalarının çoğu, Kitaplaşmadan unutulup gitti. Gazete sayfalarında, arşivlerin tozlu raflarında kalmış, edebiyat tarihinde adı hiç geçmeyen bu romanlar Özyeğin Üniversitesi’nin TÜBİTAK destekli projesi sayesinde şimdi yeniden canlanıyor, okuyucu ile buluşuyor. Proje kapsamında edebiyat tarihinde adına rastlanmayan 239 yeni roman bulundu.

Milliyet’in haberine göre, harf devriminin yapıldığı 1928 yılına kadar Arap harfli gazete ve dergilerde basılmış 569 telif ve 784 çeviri roman var. Bu romanların dijital ortama kazandırılması için üç yıl boyunca 302 gazete ve dergi tarandı.

Projenin yürütücüsü Yardımcı Doçent Doktor Ali Serdar, “Tefrika, Avrupa’da 18. yüzyılın sonunda çıkıyor ama asıl patlaması 1830’lu yıllarda. Osmanlı’da roman türünün doğuşuyla tefrika roman aynı tarihlerde gerçekleşiyor” dedi.

Vinkmag ad

FACEBOOK YORUMLARI

Yorum

Read Previous

Azra Kohen intihal davası açtı

Read Next

Bitip Tükenmez Bir Tarih Kaynağı; Halil İnalcık

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Lütfen gördüğünüz rakamları bitişik olarak yazınız! *