Yazarlarının Aynı Zamanda Başyapıtları Haline Gelen 10 “İlk Roman”

İlk romanlar yayıncılar açısından her zaman riskler taşır. Aynı şey yazarlar için de geçerlidir. Yazarın kaleme aldığı ilk romanın kusursuz bir biçimde başarıya ulaşması pek kolay sayılmaz.

ceviriyoruz.org’tan Erkin Öncan’ın çevirisiyle yayınlanan listede yer alan romanlar, yazarların ilk romanları olmasına rağmen büyük bir başarı elde ederek başyapıt haline geldi. Vakit kaybetmeden listeyi inceleyelim.

1. Gustave Flaubert, Madame Bovary

Bundan 160 sene önce, Gustave Flaubert’in Madame Bovary‘si ilk kez tek cilt halinde yayımlandı ve hızla çok satanlar arasında yerini aldı.  Eser, bir önceki yılın ekim ve aralık ayları arasında La Revue de Paris’te seri halinde basılmıştı.

Flaubert, Duygusal Eğitim de dahil olmak üzere birkaç kitap daha yazsa da, ilk romanındaki tepe noktasına asla ulaşamayacaktı. Madame Bovary, dünya çapında Flaubert’in başyapıtı ve yazılmış en büyük romanlardan biri olarak kabul edildi.

2. Donna Tartt, Gizli Tarih

Donna Tart’ın yazarlığa ilişkin henüz önünde uzun yılları olsa da, kendisi ölene kadar her on yılda bir yeni birçok satan kitap yazacak gibi duruyor. Tartt, Gizli Tarih isimli kitabını henüz 30 yaşını tamamlamadan yazdı.

3. Richard Wright, Kara Çocuk

Dilimize Kara Çocuk olarak kazandırılan eser Wright’in Tom Amca’nın Çocukları isimli kısa hikayelerden oluşan kitabının ardından yayımlanan ikinci romanı. Ancak Bigger Thomas’ın hikayesi onun ilk orijinal romanıdır ve Kara Çocuk, Wrigth’ın hala en önemli eseridir.

4. Renata Adler, Speedboat

Adler’in bugüne kadar yayımlanmış iki kitabı bulunmakta. Bir “kült klasik” olarak tanımlanan Speedboat ise Adler’in yazdığı iki eser arasında başyapıt niteliğinde.

5. Carson McCullers, Yalnız Bir Avcıdır Yürek

Eser, Carson McCullers’ın otobiyografik öğeler taşıyan ilk romanıdır. McCullers bu ilk romanı 1940 senesinde yayımlandığında henüz 23 yaşındaydı ve eser o yıllarda sansasyonel bir etki yarattı. McCullers’ın eseri, yayımlanmasının ardından Güney Gotik edebiyatın önemli bir mihenk taşı haline geldi. Kimi ,yazarın 1946 tarihli The Wedding of the Wedding adlı romanını, kimi ise Altın Gözdeki Yansımaları başyapıt olarak adlandırmayı tercih ederken, bu durum kendisinin ne kadar başarılı bir yazar olduğunu gözler önüne seriyor.

LİSTEDE YER ALAN DİĞER 5 ROMANI GÖRMEK İÇİN ceviriyoruz.org‘u ZİYARET ETMELİSİNİZ…

 

Yazar: Emily Temple
Çevirmen: Erkin Öncan
Kaynak: http://lithub.com/10-debut-novels-that-are-also-their-authors-masterpieces

Vinkmag ad

FACEBOOK YORUMLARI

Yorum

Read Previous

Aslı Erdoğan pasaportunu aldı…

Read Next

ABD’li feminist yazar Millett, hayatını kaybetti

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Lütfen gördüğünüz rakamları bitişik olarak yazınız! *

Follow On Instagram