Bu Kitabın Yazarı Sensin!

Sakallı, örgülü farklı görünümlü bir köy dolusu küçük insan Dennis Nolan’ın çizgilerinde canlanıyorlar. Kitap boyunca neler yaşıyorlar, sen anlatmak ister misin?

Yetişkinler olarak her şeyi çok ciddiye alırız, hele konu çocuksa yanlış bir şey yapmaktan çekiniriz. Kendi çocuğumuza, yeğenimize kitap okurken dikkatlice okur, hata yapmaktan kaçınırız. Oysaki çocuklar kitabı eline aldığında görsellere bakarak kendi hikâyelerini uydurur, kelimelere de pek takılmazlar. Büyük Orman Avcıları hata yapmaktan korkmayacağınız, bir çocukla birlikte uydurabileceğiniz bir kitap. 🙂 Okumak diyemiyorum, çünkü kitapta yazı yok! Böylece kitabı eline herkes ayrı bir hikâye kurgulayabilir.

Hikâyesini yalnızca görsellerle anlatan kitap türüne “Sessiz Kitap” deniyor. İnternette araştırdığınızda bu kitaplar çoğunlukla keçe ve kumaş parçalarıyla annelerin hazırladığı bebeklerin bilişsel ve psikomotor becerilerini geliştirmek amaçlı etkinlikler içeriyor. Bilişsel ve psikomotor beceriler nedir? Bağcık bağlama, duyularını tanıma, düğme ilikleme, sayıları öğrenme gibi oyunla öğrenebileceği basit becerilerdir. “Kendin Yap” akımı ile birçok ebeveyn evde farklı ve renkli sessiz kitaplar oluşturarak keyifli vakit geçiriyor, bunları internette paylaşarak feyz alınacak çalışmalar yapıyorlar.

Büyük Orman Avcıları Denis Nolan’ın kurguladığı ve resimlediği bir “Sessiz Kitap”. Yukarıda bahsettiğimiz kitapların aksine bu kitabın görsellerle ilerleyen bir hikâyesi var. İlk sayfada bir kabile olarak yaşayan küçük insanları görüyoruz. Bir grup köyden ayrılarak bir yolculuğa çıkıyor ve birçok hayvanla karşılaşıyor, maceralara atılıyorlar. Sonunda ise, kamp ateşi başında marsmelov yiyen bir çocuğun paketinden bir tane marşmelov alarak köylerine geri dönüyorlar. Köyde herkes onları sevinçle karşılıyor ve bir ateş yakarak yiyeceklerini afiyetle yiyorlar.

Bu kabilenin ismi size kalmış; Mamambu kabilesi de olabilir, Enişkiler de olabilir, Şimşirikler de… Hikâyenin güzel kısımlarından biri yiyecek aramaya giden ekipte genç-yaşlı-kadın-erkek karma bir grup oluşturulmuş. Buradan erkek egemen bir köy olmadığı sonucunu çıkarabiliriz. Haritaları, okları ve dürbünleri ile yolculuğa oldukça hazırlıklı çıkıyorlar ve başarıya ulaşıyorlar. Belki bu hazırlık ve malzeme kullanımını da kendi yazacağınız hikâyede belirtebilirsiniz. Hikâyenin en sevdiğim kısmı ise çocuğun marşmelov paketinden daha fazla alabilecekken yalnızca bir tane alıyorlar, yani kendilerine yetecek kadar. Ve giderken bir karakter reverans yapıyor, okurken bunun bir teşekkür olduğunu düşündüm. Son olarak kitabın tek bir kahraman üzerinden kurgulanmaması, ekip olarak çıktıkları yolculukta hep birlikte çalışmaları da keyifle fark ettiğim bir ayrıntıydı.

Kitabın yazarı ve çizeri olan Dennis Nolan, birçok ödül sahibi Amerikalı bir yazar. Yazarın Türkçe’ye çevrilmiş başka kitabı yok, umarım en kısa sürede farklı kitaplarını da okuma fırsatımız olur.

Kitap 4-6 yaş arasındaki çocuklarla keyifli vakit geçirmeniz için ideal bir materyal. İsminde avcı sözcüğünün geçmesi sizi korkutmasın; hikâye boyunca avcılardan kimseye zarar gelmiyor ve aslında kimse avlanmıyor da. Belki kitap bittikten sonra siz de kendi hikâyelerinizi resmedebilir, kendi kitabınızı yazabilirsiniz.  Keyifli okumalar dilerim. 🙂

  • Büyük Orman Avcıları
  • Yazar/Çizer: Dennis Nolan
  • Baskı Yılı: 2015 (1. Baskı)
  • Yayınevi: abm Yayınevi

Ebeveynlere Faydacı Puanlama:

  • Görsellik: 5 puan, hikâyeyi görsellerle büyük bir akıcılıkla anlatıyor.
  • Hikâye: 4 puan, basit kolay yorumlanabilen bir hikaye
  • Eğitici/Öğretici Nitelik: 4 puan, yazarı okuyan kişi olacağından değişkenlik gösterecektir.
  • Hayal Gücü Gelişimi: 5 puan, görsellerden hikâye yazılmasının hayal gücüne büyük bir katkısı var.
  • Kültürel Gelişim: 4 puan, gerçek dışı canlılar olduğu için kültürel ögelere yer vermek zor olabilir.

25 üzerinden, 22 puan alıyor.

Pınar Palamutlu
Latest posts by Pınar Palamutlu (see all)
Vinkmag ad

FACEBOOK YORUMLARI

Yorum

Read Previous

”CerEdebiyat Söyleşileri”

Read Next

Biz Büyüdük ve Kirlendi Dünya

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Lütfen gördüğünüz rakamları bitişik olarak yazınız! *