DEDEMİN HAYAL DEFTERİ

Dedemin Hayal Defteri, çocuklar için oldukça uygun, “BENİM KİTABIM” diyebilecekleri bir kitap. Çocuklarımızın hayal dünyalarının zenginleşmesi açısından bu kitabı öneririm.

Hayal defteri şeklinde de düşünebileceğimiz yazar Feridun ORAL’ın kitabında, çocuk ilkokula başladığı gün dedesi ona hasır kapaklı bir defter hediye ediyor. Bu defter, dedesinin hayal defteridir. Dedesi çocuğun, bu defterin boş sayfalarına sevdiği, hayal ettiği şeyleri çizmesini istiyor. Niyeti bu defterin, aynı zamanda çocuğun kendisinin yazacağı bir masal kitabı olması aslında.

Yıllar sonra çocuk, kitaplığını düzenlerken, kitapların arasında dedesinin hayal defterini buluyor. Defterin sayfalarını karıştırıyor. Sayfaların boş olduğunu, hiç resim yapılmadığını görüyor. Ama dedesi çocukluğunda ona o kadar güzel masallar anlatmış ki, her bir sayfada çocukluğunda dinlediği masallardan etkilenip dedesini, anlattığı masal kahramanları ile hayal ediyor.

Bazen hiçbir şey göründüğü gibi değildir. Görmek için bakmayı ve hayal etmeyi bilmek gerekir.” cümlesi, kitabın en can alıcı noktası. Çünkü resimlere baktıkça her çocuk, kitabı farklı şekilde okuyacak ve farklı bir masal yaratacak zihninde.

Feridun ORAL’ın kaleminden çıkan resimler, her biri farklı bir obje gibi görünse de, doğanın bir bütün olduğunu, bir varlığa baktığımızda, onda başka bir varlığın izlerini bulabildiğimizi hayretler içerisinde bize gösteriyor. Farklı objelerin bu kadar birbirine benzediğine şaşırıp kalıyoruz çizimlerdeki uyumu görünce.

Kitabın bazı sayfalarındaki siyah-beyaz çizimleri çocuklar, gönüllerince renklendirerek boyama imkanı bulacaklar. Boş sayfalara ise, kitaptaki resimlerle bağlantı kurup, kendi masallarını yazacaklar. Sayfalardaki resimleri incelediklerinde, farklı objelerin birbirleriyle bağlantılarını görüp, kendileri de farklı objelerden özgün eserler meydana getirmeyi öğrenecekler. Kitaptaki resimlerden aldıkları ilhamla, hiçbir şeyin göründüğü gibi olmadığını anlayacak, bakıp, hayal edip, başka varlıklar oluşturacaklar zihinlerinde. Belki de bu kitap sayesinde yeni tasarımlar ortaya çıkarmaya başlayacaklar. İcatlar, doğadan esinlenmeyle ve hayal etmeyle başlamadı mı?

Geleceğin mucidini yaratacak bir kitap yazmış Feridun ÖNAL.

Kitabın konusu 3 – 8 yaş aralığı için uygun. Çocuğa kavratılmak istenen düşünce, çocuğun kitabı sevmesi açısından da oldukça faydalı.

Küçük yazarlar, öncelikle hayal kurmakla işe başlayacaklar; hayal kurmak ve hayallerini çizerek ya da yazarak kâğıda dökmek, bir işi başarma ve yaratıcılığını geliştirme konularında öz güven sağlamanın ilk adımı. Ayrıca bu kitap çocukların kendilerini keşfetmelerini sağlıyor. Yazar, hayalin sınırı olmadığını, özgürce, istediğin şekilde hayal kurabileceğini, doğadan örneklediği çizimlerle gösteriyor.

Bazen çocuklara kitap okumak sıkıcı gelebiliyor, özellikle kendi istedikleri tarzda kitap bulamadıklarında. Anne-babalar, çocukların başarılı olmaları için kitap okumanın şart olduğunu bilirler. Öğretmenler, çocuğun kitap okuması konusunda aileyi ve çocuğu baskı altına alabilirler. İşte bu kitap, ilkokul 1. ve 2. sınıf öğrencileri için eğlenceli, kitabı sevdirecek bir kitap niteliğinde. Çocuk sayfaların renklerini, bazı sayfaların boşluğunu, bu boşluklara kendisinin müdahale edip, hayal gücünün sınırlarına göre çizimlerle ve çeşitli renklerle süslemeler yapabileceğini gördükçe, kitabı sevmeye başlayabilir.

Anne- babalara bu kitap, ilk etapta içi boş bir kitap gibi gözükebilir. Ama bu kitabı diğer kitaplardan farklı kılan, çocuğun kitabı inceleyip, sayfalarındaki resimlerin özelliğini ve güzelliğini fark ederek bu kitaba kendisinin de eklemeler yaparak tamamlayabileceğini kavraması. Kitapta, çocuğun emek vererek masalını kendine göre tamamlaması isteniyor. Burada çocuğun yaratıcılığı ortaya çıkıyor. Diğer kitaplarda çocuk, masalları hazır önünde bulurken, bu kitapta hayalindeki masalı kendisi oluşturuyor. Bu bakımdan çok değerli bir kitap.

Kitabın ilk sayfasındaki resim bizi kitabın içine çekiyor. Kitapta çizilen resimler, doğadaki varlıkların nasıl da birbirine benzediğini, insanların buluşlarının da doğadaki varlıklardan esinlenmiş olabileceğini çizimlerle gösteriyor. Bu kitapta özellikle resimler çok ilgi çekici.

Çocuklar için hazırlanmış bu kitap, onların keyifli ve yararlı zaman geçirmelerini sağlamasının yanında; dilsel, bilişsel, toplumsal ve kişilik gelişimleri açısından önem taşımakta. Bu kitap aracılığıyla çocuklar dünyadaki varlıklar hakkında görsel bilgilerini geliştirdikleri gibi; kendilerine ait duyarlılıklarını, hayal güçlerini, yaratıcılıklarını ve iletişim becerilerini de geliştirebilirler. Günlük olaylar hakkında deneyim kazanarak ana dilini doğru ve gelişmiş seviyede kullanma fırsatı bulurlar.

Çok uzun yıllardır ilkokul öğretmenliği yapan biri olarak karşılaştığım en ilginç yazarlardan biri olduğunu belirtebilirim; çünkü her çocuğun kendi kitabı olması hedeflenen bir kitap tasarlanmış. Her çocuk masalını kendi yazacak, kendi hayal dünyasıyla zenginleştirecek bu kitabı. Kendine göre hayal kurup, kendine göre yazacak, çizecek, renklendirecek ve belki de yıllar sonraki yaşamının ilk planını oluşturacak.

Çocuklar için oldukça uygun, “BENİM KİTABIM” diyebilecekleri bir kitap. Çocuklarımızın hayal dünyalarının zenginleşmesi açısından bu kitabı öneririm.

  • Dedemin Hayal Defteri
  • Yazar: Feridun Oral
  • Resimleyen: Feridun Oral
  • Türü: Resimli Öykü, 3-8 Yaş
  • Baskı Yılı: 2019
  • Sayfa Sayısı: 28 Sayfa
  • Yayınevi: Yapı Kredi Yayınları
Ayşe Eren
Latest posts by Ayşe Eren (see all)
Vinkmag ad

FACEBOOK YORUMLARI

Yorum

Read Previous

Ali Sunal: ‘Kemal Sunal’ Belgeseli Hazır

Read Next

Murathan Mungan’dan Yeni Albüm

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Lütfen gördüğünüz rakamları bitişik olarak yazınız! *