Edebiyat Geçmişinde Bu Ay; Dreyfus olayı – Emile Zola İtham Ediyor..!

Fransa’da önemli hukuki tartışmalara neden olan Dreyfus olayı, Paris’teki Alman Elçiliğinde hizmetçi olarak çalışan Fransız gizli servisine bağlı bir kadının, çöp sepetinde bulduğu imzasız bir mektubu merkeze göndermesiyle başlar.

Émile Zola (1840-1902)

Alman askeri ataşesine yazılan bu mektupta Fransa’ya ait bilgilerin verilmesi vaat edilmektedir. Fransız Genelkurmayının başlattığı soruşturmada şüpheler Yüzbaşı Alfred Dreyfus üstünde toplanır. Çünkü Yüzbaşı Dreyfus’un el yazısı, mektuptaki yazıya “benzemektedir.”

Dreyfus, düzmece, gülünç bir mahkeme sonucu vatan haini olarak 15 Ekim 1894’te tutuklanır. Görünürde tek bir kusuru vardır, Yahudi olmak…! Cezasını çekmek üzere Şeytan Adası’na gönderilir..

Dreyfus’un karısının olayı basın yoluyla yeniden gündeme getirme çabaları sonuç vermeyince olaydan dört yıl sonra 13 Ocak 1898  tarihli L’Aurore gazetesi, ünlü yazar Emile Zola’nın ilk sayfayı kaplayan makalesi ile yayımlanır..

“J’accuse! / İtham Ediyorum!” başlıklı makale; yüzbaşının masumiyetini savunmakta, genelkurmayı ve yargıçları suçlamakta ve yeniden yargılama istemektedir.

L’Aurore’nin Emile Zola’nın Fransa Başkanı Felix Faure’a yazdığı “İtham ediyorum!” başlıklı açık mektubunu içeren 13 Ocak 1898 tarihli baş sayfası.

Makale Fransa’da büyük yankı uyandırır. Böylelikle Dreyfus’u tutan ürkek kalabalığın vicdanını Emile Zola seslendirmiştir. Kendisine, yakın gelecekteki Fransa’yı yönetecek Clemanceau, Jean Jaures gibi politikacılar da destek olur.

Yargıtay aylarca süren tartışmalardan sonra Dreyfus hakkında verilmiş olan kararı bozar. Dreyfus, Fransa’ya geri getirilerek askeri mahkemede yeniden yargılanır. Bir ay süren duruşmalar sonunda Dreyfus yine suçlu bulunur. Fakat bazı hafifletici sebeplerin varlığı kabul edilmiştir.

Yedi yıl sonra 1904 yılında yargıtay genel kurulu Savaş Bakanı General Andre’nin isteği üzerine bu büyük davayı yeniden ele alır. 1906’da verilen kararla Dreyfus beraat eder. On iki yıl önce sökülen nişanları aynı yerde yapılan törenle yeniden takılır ve ayrıca Legion g’Honneur nişanı verilir.

Ali Tanrısever
Vinkmag ad

Read Previous

Tam Konsantre Olup Okunması Gereken 8 Kitap

Read Next

Karahindiba dergisinden etkinlik daveti

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Lütfen gördüğünüz rakamları bitişik olarak yazınız! *