Hazırladığımız listede farklı kategorilerden kitaplar yer alıyor. Tek bir kategoriden okuma yapmak istemeyen takipçilerimiz için bu okuma listesi incelemeye değer…
Ne kadar çok okuma listesi olursa takipçilerimiz için o kadar iyi oluyor. Kalabalık kitap raflarının arasından tek tek kitap incelemek oldukça keyifliyken bir o kadar da yorucu olabiliyor. Biz ise bu durumu biraz olsun kolaylaştırmak istiyoruz.
Hazırladığımız listede farklı kategorilerden kitaplar yer alıyor. Tek bir kategoriden okuma yapmak istemeyen takipçilerimiz için bu okuma listesi incelemeye değer… Keyifli okumalar…
1. Walter Benjamin-Gershom G.Scholem Mektuplaşmalar 1932-1940
İki büyük savaşın damga vurduğu karanlıkta, tüm güçlüklere karşın bağlarını sürdürme çabalarından vazgeçmeyen Almanyalı iki Yahudi entelektüelin 1932’den 1940’a dek süren mektuplaşmaları, hem döneme hem de yazarlarına ilişkin çok önemli bilgiler sunuyor. 20. yüzyılın en önemli edebiyat ve sanat eleştirmeni olarak ölümünden sonra üne kavuşan Walter Benjamin ile Yahudi mistisizmi ve Kabala üstüne yapıtlarıyla tanınan Gerschom Scholem’in dostluğu, Benjamin’in 1940’ta Fransa-İspanya sınırında intiharıyla sonlanana dek gücünden hiçbir şey kaybetmeden devam etmiştir.
2. Gölgeler – Zülfü Livaneli
Karanlığın bütün gölgeleri yuttuğu bir İstanbul akşamı. Bütün sesler susmuş. Yalnızca gelip geçenlerin görmediği, duymadığı Gölgeler’in sesleri yankılanıyor sokaklarda. Son bir kez söylenen şarkı gibi, son bir kez yazılan şiir gibi, “son bakışta aşk”ta dile gelen sevda sözleri gibi… Gölgeler konuşuyorlar karanlıkta…
Fatih Sultan Mehmed, Mustafa Kemal Atatürk, Halide Edip Adıvar, Reşat Nuri Güntekin, Nâzım Hikmet, Yahya Kemal, Sabahattin Ali, Orhan Kemal, Yaşar Kemal, Kemal Tahir, Orhan Veli, Ülkü Tamer, Ece Ayhan, Cemal Süreya ve Attilâ İlhan’ın gölgeleri…
3. Drakula – Bram Stoker
Edebiyatın en korkunç hikâyelerinden biri olarak kabul edilen Bram Stoker’ın Drakula’sı, yüzyılı aşkın bir zamandır bizi ürkütmeyi başarıyor.
Çünkü onun vampirinin inandırıcılığı hepimizin içine, sürekli yeşeren bir şüphe tohumu ekti.
Genç hukuk müşaviri Jonathan Harker’ın iş için Transilvanyalı Kont Drakula’nın şatosuna gitmesiyle başlayan; âşık sevgililerden, vampir avcılarına; gemilerden tımarhanelere ilerleyen “ölümsüz” bir başyapıt.
4. Dublinesk – Enrique Vila Matas
Enrique Vila-Matas, kimi eleştirmenlere göre en iyi yapıtı olan bu dokunaklı romanda, Joyce ile Beckett’ın dünyalarının birleştiği sınırlarda dolaşıyor. Bu benzersiz kitap Vila-Matas’ın naif üslubuyla benzersiz bir okuma vadediyor.
5. Demirdenizi – China Mieville
6. Konuşulmayan – Demokan Atasoy
Yetenekli yazar Demokan Atasoy, Konuşulmayan romanında bizi var olduğumuz dünyada başka dünyalarla tanıştırıyor, kusursuza yakın betimlemelerle zihnimizi açıyor, Emine Baysal gibi karakterlerle bizi çarpıyor, okuyucuyu iç benliğinin diliyle tanıştırıyor, iyi de yapıyor, iyi ki de yapıyor!
7. Evlilikler – Doris Lessing
Evlilikler, 2007 Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Doris Lessing’in, bilimkurgu, fantezi ve siyaseti harmanlayan politik bilimkurgu başyapıtı “Argos’taki Kanopus Arşivleri” dizisinin ikinci cildi.
Lessing, bağımsız olarak da okunabilen bu kitabında, anaerkil bir uygarlığın kraliçesiyle, ataerkil bir uygarlığın kralının evliliklerini merkezine taşıyan bir öykü anlatıyor.
8. Karanlık Oda – Osman Balcıgil
Büyükada’daki bir evin karanlık odasında, soluk kırmızı ışığın altında, 61 yaşındaki gazeteci Osman Balcıgil ve ondan yedi yıl önce doğan 25 yaşındaki delikanlı Deniz Gezmiş, memleketin siyah beyaz klişelerine bakıyorlar.
9. Yakınafrika – Süreyyya Evren
Yıl 2017: Senegalli bir genç sözlü tarihçi, Boubacar Ba, 30, Avrupa’da geçirdiği yılların ardından Dakar’a geri döner. Boubacar kısa zamanda Dakar’ın kalburüstü ailelerinden birinin yanında mürebbi olarak işe başlayacak, Patron’un kızına tutulacak, Senegal jet sosyetesinin akışkan hayatına dahil olacaktır. Bu varlıklı aile ile gereğinden fazla yakınlaştığını fark ettiğinde çok geçtir.
Yıl 2019: Fransa’dan bir gazeteci Dakar’a gelir. Dakar Canisi diye de bilinen Boubacar Ba ile Reubeuss Cezaevi’nde bir dizi söyleşi gerçekleştirerek hayatını kitaplaştırmak ister. Zamanla Boubacar’ın etkisi altına girer, kendi sesini onunkinden ayıramaz olur.
Yıl 2018: Süreyyya Evren, Boubacar’ın 29 Şubat 2020’de cezaevinde intihar etmesini ve Gazeteci’nin Dakar Canisi hakkındaki kitabını ancak Mart 2022’de tamamlayabilmesini uzaktan izler. Buna karşın ikisiyle de gerekli mesafeyi koruyamaz.
10. Star Wars – 40.Yılında 40 Öyküyle Farklı Bir Açıdan
25 Mayıs 1977’de Han Solo, Luke Skywalker, Leia Organa, C-3PO ile R2-D2, Chewbacca, Obi-Wan Kenobi, Darth Vader ve olasılıklarla dolu bir galaksiyle tanıştık. Ardından gelen 40 yıl içinde Star Wars, hayranlarına ve sanatçılara nesiller boyu ilham vererek eşi görülmemiş kültürel bir fenomene dönüştü. Star Wars evrenini oluşturan birbirinden tuhaf ve harikulade karakterler bizleri hep şu soruyu sormaya itti: Hepsi bundan mı ibaret? Bu müthiş derleme, filmlerde görüp de hikâyesini merak ettiğimiz diğer karakterlerin başlarından geçen maceraları anlatan 40 öyküden oluşuyor. Efsanenin 40. yılı Farklı Bir Açıdan Star Wars ile taçlanıyor!
- Netflix Türkiye mayıs programı belli oldu - 23 Nisan 2022
- Halsey’den İstanbul konseri - 23 Nisan 2022
- Sepultura Türkiye’ye geliyor - 23 Nisan 2022
FACEBOOK YORUMLARI