
Kitap Tamircisi Toprak, hem çocuklara ve yetişkinlere kütüphane kültürü edinmeleri için heves oluşturacak hem de yıpranan, ıslanan ya da bir şekilde zarar görmüş kitaplarını onarmaları için istek uyandıran kitap.
Kitap okuma alışkanlığı edinmek de edindirmek de büyük ve zahmetli bir iş ve çok küçük yaştan itibaren kazanılan bir beceri. Bu kültürün oluşması için de kitaba erişim çok büyük bir etken tabi ki. Çocuğun doğduğu andan itibaren kitapla iç içe olması, evinde kütüphane bulunması, ailesinin okuyor olması ve tabi ki yakınlarında halka açık kütüphaneler olması, kitap okuma alışkanlığının oluşmasında çok büyük bir etkiye sahip.
Gelişmiş ülkelere baktığımızda kütüphane ve kitapçı sayılarının oldukça fazla olduğunu ve bu mekânların tasarımının da insanları (özellikle de çocukları) çeken bir yanı olduğunu görmekteyiz. Hatta bazı ülkelerin kitap okuma alışkanlığı kazandırma üzerine çalışan bakanlıkları bile var. Türkiye için bu kadarı da ütopik diyebiliriz ama son yıllarda bu alanda sarf edilen çaba da yadsınacak düzeyde değil neyse ki.
Çocuklara yönelik kitapçılar, çocuk ve bebek kütüphaneleri gün geçtikçe birbirinden güzel örneklerle çoğalıyor. Özellikle yeni nesil aileler kitap okuma konusunda çok daha bilinçli ve hassaslar. Yeni basılan kitapların çeşitliliği ve kalitesi de gittikçe artıyor. Böylece “okumak” artık bir tabu olmaktan çıkıyor ve minik okuyucular sayesinde de okuma kültürü oluşturma yolunda ciddi adımlar atılıyor diyebilirim.
Kitap Tamircisi Toprak da bizi hayallerimizin kütüphanesinde kısa da olsa güzel bir yolculuğa çıkarıyor. Çocuklara yönelik kütüphane nasıl olur ya da olmalı konusunda çokça fikir veren kitabın kahramanı Toprak, bir gün okuldan çıktıktan sonra, sıklıkla yaptığı gibi sokaklarındaki kütüphaneye gidiyor. Kütüphaneci Eda Abla’ya daha önceden ödünç aldığı kitapları veriyor ve yenilerini almak üzere araştırma yapmak için içeri giriyor.
Kütüphanenin içi adeta bir harikalar diyarı. Salıncakta sallanarak istediği kitabı okuyanlar, bir köşede masada resim çizenler, yerlerde minderlerde kitaplıkların arasında okuyan çocuklar, kostümler, çadırlar, oyuncak köşesi vs. Bir çocuğun kitapların hareketli, yolculuk ve macera dolu dünyasına girmesini kolaylaştıracak her şey var kütüphanede.
Toprak tam istediği kitabı seçip evin yolunu tutacağı sırada kolu masadaki su bardağına çarpıyor ve koskoca bardaktaki su, kitabı sırılsıklam yapıveriyor. Büyük bir üzüntüyle kütüphaneci Eda’nın yanına koşan Toprak, Eda’nın teklifi ile tekrar moral buluyor. Eda, kitabı birlikte tamir etmeyi öneriyor ve böylece işe koyuluyorlar.
Kitabın bundan sonrası gerçekten de ıslanan kitapları nasıl eskisinden de sağlam bir hale getirebileceğimize dair bir dizi tamir silsilesini aktarıyor bize. Birkaç aşamadan oluşan ve sabır gerektiren işlemler sayesinde hem Toprak hem de okuyucular pek çok yönteme hâkim oluyorlar. Hatta bir yetişkin olarak, bir kitabı ıslatmak ve tüm bu aşamaları gerçekleştirerek test etmeyi bile istedim. Buradan yola çıkarak çocukların da oldukça ilgisini çeker diye düşünüyorum.
Kitabı okuduktan sonra çocuklarla birlikte dünya üzerindeki güzel ve yaratıcı kütüphane örneklerini incelemek de tamamlayıcı bir etkinlik olarak düşünülebilir. Özellikle çocukların farklı etkinlik ve yaşam alanları olarak kütüphane örnekleri görmeleri, konuya dair farkındalık kazanmalarına yardımcı olabilir.
Hem çocuklara ve yetişkinlere kütüphane kültürü edinmeleri için heves oluşturacak hem de yıpranan, ıslanan ya da bir şekilde zarar görmüş kitaplarını onarmaları için istek uyandıran kitap 3 yaş ve üstü tüm okuyucular için uygun.
Keyifli okumalar…
- Kitap Tamircisi Toprak
- Yazar: Ezgi Berk
- Çizen: Ece Ezber
- Baskı Yılı: 2019
- Sayfa Sayısı: 40 Sayfa
- Yayınevi: Final Kültür Sanat Yayınları
- DÜMTEK NECMİ’NİN MUHTEŞEM HİKÂYESİ - 24 Mart 2021
- DUT AĞACINDAKİ HAYALET - 9 Şubat 2021
- KİTAP TAMİRCİSİ TOPRAK - 7 Aralık 2020
FACEBOOK YORUMLARI