KitapEki Takipçilerinin Seçtiği 2016’nın En İyi 10 Şiir Kitabı

KitapEki takipçileri 2016 yılının en iyi şiir kitaplarını seçti. Bütün bir yıl boyunca rafları dolduran yüzlerce şiir kitabı arasından en iyileri seçmek oldukça zorlu bir iş. Kitabın en iyisini seçmek ise görecelidir. Bize göre sizin en beğendiğiniz kitap en iyisidir…

www.kitapeki.com takipçileri düzenlediğimiz oylamaya oldukça yoğun bir ilgi gösterdi ve kendi beğenilerine göre en iyileri oyladılar. Binlerce takipçimizin katıldığı oylamamızda işte öne çıkanlar… Aşağıdaki liste yüzlerce iyi şiir kitabı arasından takipçilerimizin beğendiği en iyi 10 şiir kitabının sıralamasıdır.

KitapEki olarak ilk yılımızı geride bırakırken ilk kez bir oylamaya imza attık. Belki eksiklerimiz vardı, belki gözden kaçırdıklarımız oldu. Ama şunu gönül rahatlığıyla söyleyebiliriz ki tüm yıl boyunca sizlere dolu dolu bir içerik sunduk. Önümüzdeki yıl ise şimdiye kadar yaptıklarımızdan çok daha iyisini yapacağız. 2017’de yine birlikte olalım, daha çok kitap okuyup, okutturalım… Bir nebze de olsa karanlığı aydınlatalım…

1

Yolun Başı

“Araziler dolusu susuzluktun kuşlarla paylaştığım
Atlar kusuyordu böğrüme ben mavi deyip duruyordum
İyiydik perişanlığa rağmen olabildiğince mağrurduk
Niye kışkırttın tabiatı ırmakları baştan çıkarttın
Gel anlat şimdi kölelikten kurtulmanın asaletini!

Omurlarım ağrıyor bak düşün omur ağrısı ne demek
Omurların ağrıması bu yükü taşıyamıyorum demek
Kedilerine trip yap artık derdini ev arkadaşlarına anlat
Uğurlarken beni sakın dönme diyordun ya geri
Unuttuğun bir şey vardı geçmişti dönmeler mevsimi!”

Ali Lidar zamanı geriye sarıp geçmişe bir selam çakıyor. Unuttuklarımızı hatırlatıyor, özlediklerimizi, yaşlı evimizin avlusunu, eski sevgilinin kokusunu…

Gökyüzündeki melek yere inerken annemiz çay demliyor.

Çocukluğumuz, kaybettiklerimiz, dertlerimiz yanı başımızda. Hayatımız pamuk ipliğine bağlı olsa da yolun başındayız, Yolun Başı’nda…

2

Yaşıyoruz Sessizce

Aşkın titreyen dudağını öpüyor Yaşıyoruz Sessizce. Ölümün nefesini gümüşle bölüyor. Onulmaz yarasıyla yalnızlığını koynunda uyutuyor. Aşkı ve yalnızlığı gibi ölümü de yüreğindeki dağların ötesine götürüyor. Bir büyük aşkı bu  kez ölümle yeşertiyor Şükrü Erbaş. Dili belagat iklimiyle, kalemi kendi kanıyla yüklü, dökülüyor kendi içinden sayfalara. Aşkın eyersiz atını Ömür Hanım’a doğru sürüyor.

Sezin Seda Altun’un kaleme aldığı yazı için TIKLAYINIZ

Bora Murat Pektaş’ın kaleme aldığı yazı için TIKLAYINIZ

3

Fakir Kene

Birhan Keskin Fakir Kene kitabıyla okurlarına bir “kargo” yolluyor. Kargodan “ısınmam için küçük güneşler” çıkıyor, “bir inanç bir inat” çıkıyor, “uzak olan ama belki de dokunabileceğim umutlu günler” çıkıyor, “tabiat, ağaçlar, güzel çaylar” çıkıyor. Birhan Keskin’in gönderdiği kargo elinize ulaşmadı mı hala? Alın o zaman kargoyu karanlık gecelerinizi aydınlatın…

Aynur Kulak’ın kaleme aldığı yazıyı okumak için TIKLAYINIZ

4

Sokak Şeker Kokuyor

Sözcükleri ironinin imbiğinden geçiriyor Gülce Başer. Dişi ve hırçın. Hesaplaşmanın şiirini yazıyor. Öpüşürken bile. Aşkta ve hayatta her şey mümkün diyor. Haklı…

5

Aşk İçin Ne Yazdıysam

Murathan Mungan; “Dilerseniz, “Bugüne kadar ne yazdıysam aşk için yazdım,” diye okuyun bu başlığı… Dilerseniz, “Bugüne kadar ‘aşk şiiri’ olarak ne yazdıysam hepsi bu başlık altında toplanmıştır,” diye yorumlayın.

Bugüne kadar yayımladığım 21 şiir kitabının 14’ünden ve şiir, öykü, metinlerden oluşan Aşkın Cep Defterinden (2012) seçilmiş 61 şiiri -özellikle aşk şiiri seven okurlar için- tek kitapta bir araya getirmek istedim. Yol aldığımız yıllar içinde farklı kitaplarda yer alan aşk şiirlerinin şimdi topluca el altında olmasının kimi okurlara kolaylık sağlayacağını düşündüm. Hazırladığım tüm seçkilerde güttüğüm mantık gereği, bu kitabın da, içinde yer alan şiirlerin seçimi ve dizilimiyle toplamda bir bütünlük taşımasına, kendi içinde bir akış gözetmesine özen gösterdim.

Okurlarımın çoğunun bildiği gibi, Doğduğum Yüzyıla Veda (1999, 2011) ile başlayan, Doğu Sarayı (2012), Lı Rojhilate Dile Min / Kalbimin Doğusunda (2012), İskambil Destesi (2014) ile süren yazdıklarımdan yaptığım seçkiler dizisi bu kitapla birlikte zincirine yeni bir halka daha kazanmış oldu.

Edebiyatın, insanın duygularını canlı tutmak, aklını ve ruhunu ışıtmak, içgörüsünü, sezgilerini güçlendirmek, yaşamın inceliklerini öğretmek ve kişiye varoluş bilgisi kazandırmak konusundaki paha biçilmez katkılarını kitap tutkunu bir okur olarak biliyorum. Umarım benim bu şiirlerimin de, kalbinizin kapısını hayata ve aşka açık tutmak, yaşadığınız sevgiyi, aşkı bir parça daha güzelleştirmek ya da kalp ağrılarıyla, ayrılık sızılarıyla daha güçlü biçimde baş etmek, en önemlisi ne olursa olsun sevmekten, aşktan, insandan hiç vazgeçmeden yaşama tutunmak konusunda ufacık da olsa bir katkısı olur, olmuştur.”

6

Aşktan Alır Rengini

“Aşktan Alır Rengini” adlı eser, 2012 tarihli “Zaman Ayarlı” ile başlıyor, 1981 tarihli “Acıyla Diri” ile bitiyor. Acıyla diri olarak başlan bir şiir yolculuğunda, şair ateş kavminden olşunu beyan ediyor. Acı ateşe dönüşüyor çünkü.

Böylesi bir toplamda ve şiirleri bütün olarak yeniden okumanın sonunda, A. Hicri İzgören’in daha ilk kitaptan başlayan ustalığına bir kez daha tanık oluyoruz. Hayatı topyekun  bitirmeye yeminli gibi bir zamanda, bu hayatın içinde binlerce insanı acılarla yitiren bir coğrafyada, bitip tükenmez bir şair enerjisiyle, kolay tükenmeyecek bir şiirler toplamına ulaşmıştır şair.

Sabri Kuşkonmaz’ın kaleme aldığı yazıyı okumak için TIKLAYINIZ

7

Yol Şarkıları

Adnan Özer’in yeni şiir kitabı ‘Yol Şarkıları’ şairin hayatıyla iç içe girmiş yol teması, göç, göçmenlik Trakya ve İstanbul ile birlikte ele alınıyor. 15 yıllık bir sürece dayanan göç temalı şiirlerinde geçmişle gelecek arasında anın kaygısına düşmeden gidip gelmenin şiiri onunki.

8

Bakışın Senin

Ahmet Telli, şiirin tümüyle duygu ya da düşünceden oluşmadığını vurgulayan, bu edebi türü anlama değil anlamlandırma üzerine bir etkinlik olarak tanımlayan bir şair. Altı yıl aradan sonra gelen yeni şiir kitabı “Bakışın Senin” ile de bunu yeniden kanıtlıyor.

9

Öyle Küçük Şeyler

Ömer Erdem | Radikal Kitap; “‘öyle küçük şeyler’, öylesine okunup geçilecek cinsten değil. Şiiri şifa olarak görür o. Önce şiir, şiirin kendisi için geçerlidir ve hep yazarak sağlamıştır kendi şiirine bu şifayı. Haydar Ergülen’in bu kitabında da dikkat çekici olan, artık her şeyi yazma, yazabilme kıvamına çoktan getirdiğidir. Onun en şiirden ayrıymış gibi göründüğü an ‘bir adanın denizden ayrı kalması neyse’ ona benzer.”

10

Kendini Tutan Su

Yalçın Tosun, sessiz ama sarsıcı bir üslup kullanarak zamana, belleğe ve aşka dair sözlerini bu defa şiir yoluyla fısıldıyor.
En uçucu hazlardan en dayanılmaz acılara, tüm birikimini dizelere yansıtarak bir ömür beyanı’nda bulunuyor.
“ölüm bile eskiyor, bunu unutmayalım”

Vinkmag ad

FACEBOOK YORUMLARI

Yorum

Read Previous

“Bana öykü kitabı önerin” diyenlere 10 kitap

Read Next

Yılmaz Güney’in kitapları memleketi Adana’da

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Lütfen gördüğünüz rakamları bitişik olarak yazınız! *

Follow On Instagram