![](https://kitapeki.com/wp-content/uploads/2019/03/13032019-bayan-tilki.png)
“Bayan Tilki’nin Sınıfı Sağlıklı Oluyor” ve “Bayan Tilki’nin Sınıfı Çevreci Oluyor” kitapları çevrecilik konusunda yetişkinlere yardımcı olabilecek kaynak özelliği taşıyor.
Doğal besinler tüketip sağlıklı olmak amacıyla deyim yerindeyse kılı kırk yarıyoruz. Hormonlu besinler, genetiği ile oynanan gıdalar, ilaç banyosundan çıkan meyveler etrafımızı sarmış durumda. Doğal ve sağlıklı gıda bulmak hem zor, hem de pahalı. Ama yine de çocuklarımız işin için de oldu mu daha titiz davranıyoruz.
Küçük yaştan itibaren düzenli beslenme alışkanlığı kazandırmak ebeveynlerin önemli sorunlarından birini oluşturuyor. Acaba kısa yoldan çözümü var mıdır?
Kötü beslenmenin yanına hareketsiz yaşam da eklendiğinde sorun daha da büyüyor. Çocuklar sokağa çıkamıyor, çıkabilenler de oynayacak alan bulamıyor. Çocuklarımıza spor yapmayı ve sağlıklı beslenmeyi nasıl öğreteceğiz?
Beslenme sorununu çözüp spor yapmaya başladıktan sonra temiz bir çevrede yaşamak için de yapılması gerekenler var.
“Bayan Tilki’nin Sınıfı Sağlıklı Oluyor” ve “Bayan Tilki’nin Sınıfı Çevreci Oluyor” kitapları bu konularda yetişkinlere yardımcı olabilecek kaynak özelliği taşıyor.
Kitaplar İngilizce yayımlanmış. Ülkemizde Uyurgezer Kitap etiketiyle basılmış. Kitapların çevirisini Gülizar Yıldırım yapmış.
Bir sabah öğretmen Tilki sınıfta; karnı guruldayan tavşan, nefesi kesilen sincap, sınıfta uyuyakalan kurbağa ile karşılaşır. Bunlara dengeli ve düzenli beslenmeyen öğrenciler de eklenince, Bayan Tilki duruma el koyar.
Önce sağlıklı beslenmeyle başlar. Ev yapımı besinlerin tüketmelerinin önemini anlatır. Çocuklar bizzat pratikte uygular. Sonra tüm okulun ve hatta müdürün bile katıldığı spor etkinlikleri düzenler. Spor egzersizleri o kadar yaygınlaşır ki Bayan Tilki’nin sınıfı spor bayramındaki müsabakalarda birinci olur.
Kitabın sonunda tavşan kahvaltı yapmaya, sincap nefesi tıkanmadan koşmaya ve fare havuç yemeğe başlar.
***
Bayan Tilki’nin sınıfı sağlıklı olmayı başardıktan sonra da boş durmaz çevreci olmaya karar verir.
Bir gün sabah Bayan Tilki okula bisiklet ile gelir. Öğrenciler sorar “arabanızın lastiği mi patladı öğretmenim?” Bayan Tilki hayır cevabını verir ve araçların havayı kirlettiğinden bahseder. Macera başlar.
Kısa sürede tüm okul temiz bir dünya için işe koyulur. Çocuklar; suyu boşa harcamadan nasıl kullanacağını, giysileri varken yeni giysi almanın anlamsızlığını, naylon poşet kullanmanın çevreye verdiği zararı bizzat uygulayarak öğrenirler. Tüketim çılgınlığına son verip oyuncak takası yapmak ve ağaç dikmek faaliyetleri arasındadır.
Gittikçe kirlenen ve her geçen gün daha da kötüleşen dünyayı yaşanılabilir bir konuma getirebilmek için atılacak ilk adım çocukları bilinçlendirmek olmalı. Gelecek onların ellerinde şekillenecek. İyi okumalar.
![]()
|
![]()
|
- Bayan Tilki’nin Sınıfı Öğreniyor - 13 Mart 2019
- Hiçbir Şey Yapmama Günü - 19 Şubat 2019
FACEBOOK YORUMLARI