Dünya Değişmeden

Dünya Değişmeden’de yolcu ve yazar Tulga Ozan’ın günümüzde yerel özelliklerini az da olsa korumayı başarmış coğrafyaların peşinde bu toplumların kendi yaşamlarını, kültürlerini kaydetmek ve kendine anı yaratmak için çıktığı yolculukları anlatılıyor.

Malum tatil sezonu başlamak üzere. Gerçi gezginler için sezon diye bir şey yok galiba.

Bu gezginlerden biri de Tulga Ozan. Galatasaray Lisesi ardından Boğaziçi Üniversitesi Turizm Bölümü okununca en azından çift lisan cepte.

Tulga, lise yıllarından bu yana geziyor, öğreniyor, anlatıyor ve öğretiyor. O tam bir yolcu ve yazar.

Kitabın başlığı da ilginç aslında: Dünya Değişmeden.

Bir anlamda sinyal veriyor yazar ve diyor ki; kimi coğrafyalardaki dönüşüm ve değişim çok hızlı. “Eski” ve “özgün” formlar hızla tükeniyor, gideceksiniz acele edin.

Çünkü teknolojinin 80’li yıllardan bu yana hızla ilerleyişi, bilginin herkese ve her yere kısa sürede ulaşması hem dünya hakkında daha kolay bilgi edinmemizi hem de edinilen bilgilerin tüm coğrafyaları birbirine benzetmesine sebep oluyor.

Bir çığ gibi büyüyen bu süreç, ne yazık ki dünyadaki yerel yaşam ve kültürlerin sonunu da getiriyor.

Dünya Değişmeden’de yolcu ve yazar Tulga Ozan’ın günümüzde yerel özelliklerini az da olsa korumayı başarmış coğrafyaların peşinde bu toplumların kendi yaşamlarını, kültürlerini kaydetmek ve kendine anı yaratmak için çıktığı yolculukları anlatılıyor.

Kitapta, bir gezginin gözüyle yerel coğrafyalara dokunma, halklarıyla tanışıp yemeklerinden tatma, her hikâyede yanına katılan yol arkadaşlarıyla birlikte bu duyguları paylaşma imkânı yakalayabiliyorsunuz.

Hikâyeme Başlarken” başlıklı yedi sayfalık giriş kısmı, yazarın nerede ise dünden bugüne kısa bir otobiyografisi. Anlıyoruz ki, gezginlik konusunda babadan el almış Tulga Ozan.

Kitabın ana omurgası, 2008 – 2013 zaman dilimine ait on üç ana bölümden oluşuyor.

Yaklaşık 130 ülke gezmiş olan yazar, kitabının ilk dört bölümünü 2008 yılındaki gezilerine; Güney Amerika, Orta Amerika, İran ve Orta Asya’ya ayırmış.

Her bölümde özenle çizilmiş rotalı haritalar ve yazarın kendi çektiği karakteristik fotoğraflarla kitap oldukça zenginleşiyor.

Beşinci bölüm, 2009 yılındaki İskoçya seyahatinden, altıncı bölüm de 2011’deki Vietnam izlenimlerinden oluşuyor.

Yazar açısından 2012, leyleğin tam havada görüldüğü bir yıl olmuş anlaşılan. Ukrayna, Etiyopya ve Meksika gözlemlerinin her biri ayrı bir bölüm halinde kaleme alınmış.

Kitabın onuncu bölümü, yazarın çokça sefer eylediği oldukça ayrıntılı Küba notlarından oluşuyor. Bir anlamda Küba Devriminin ana hatlarını da okumak mümkün. Ancak, Küba’nın geleceğine ilişkin karamsar kestirimlere katılmadığımı da not etmek isterim.

Son iki bölüm; Endonezya ve Malezya’ya ait ilginç gözlemleri içeriyor.

Sevgili Tulga Ozan’a, Varuna Gezgin Ekibi ile daha nice seyahatler dilemeliyiz ki, yeni kitapları okuma fırsatı bulabilelim.

Bitirirken yakışıklı bir web sayfasından da okuyucuyu haberdar edelim:

http://www.dunyadegismeden.com/anasayfa

  • Dünya Değişmeden
  • Yazar: Tulga Ozan
  • Baskı Yılı: Birinci Baskı 2013
  • Sayfa Sayısı: 240 Sayfa
  • Yayınevi: Affectum Libris

 

Serdar Şahinkaya
Latest posts by Serdar Şahinkaya (see all)
Vinkmag ad

FACEBOOK YORUMLARI

Yorum

Read Previous

Bu kitabın tıpla veya alternatif tıpla ilgisi yok

Read Next

Yedikuleli Mansur

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Lütfen gördüğünüz rakamları bitişik olarak yazınız! *