İçindeki Psikopatı Serbest Bırak!

İçinizdeki psikopatı dışarı çıkarmanın yollarını merak ediyor ve nasıl yapacağınızı öğrenmek istiyorsanız bu kitabı hemen okumanızı öneririm.

Bir yerde düzen olması için o yerde uyumlu insanların  var olması gerekir. Bu yüzden de normal insanların uyumlu kişiler olması beklenir. Peki ya uyumsuzlar?  Sorun çıkaran kişiler genellikle başlarına bela açarlar ancak kimisi bu uyumsuzluklarını avantaja dönüştürmeyi becerirler. Örneğin; çalıştığım eski hastanede sıklıkla sorun çıkaran hasta veya hasta yakınları olurdu. Çok öfkeli olan kişi, sesini yükseltip bağırıp çağırmaya başladığında ve çok beklediği için isyan ettiğinde oraya hemen güvenlik görevlisi gelir ve ilgili kişiyi uzaklaştırmaya çalışırdı. Eğer güvenlik görevlisi o kişiyi hastane dışına çıkarmayı başaramazsa, olay büyür, beyaz kod anonsu verilir ve içinde idari görevlilerin de bulunduğu beyaz kod ekibi olaya müdahale ederdi. Peki sonra nolurdu? Sorun çıkaran hasta başhekim odasında ağırlandıktan sonra sıkıntısı neyse giderilerek (muayene, tahlil sonucu vs.) evine gönderilirdi. Yani bir bakıma sorun çıkaran, sırasını beklemeyen,  bağırarak öfke nöbeti geçiren kişi adeta ödüllendirilirdi. Uyumlu bir şekilde sırasını bekleyen hasta ise hala sırasını beklemeye devam ederdi. Elbette bu senaryo her zaman böyle işlemezdi. Kişinin öfkesinin sınırları bu noktada çok önemlidir. Sınırı aşıp hakaret, darp veya kamu malına zarar noktasına gelenler polis, adliye ve cezaevi üçgenine girmiş oluyordu.

Toplum her zaman uyumlu ve sakin insanları tercih eder. Ama her yerde uyumsuz birileri mutlaka vardır. Yaşamının her evresinde, çevresiyle sürekli sorun yaşayan; kavga, gasp, darp, yaralama ve hatta adam öldürmeye kalkışan bu kişiler psikolojide antisosyal olarak tanımlanırlar.  Bizler onlara halk arasında psikopat deriz. En belirgin özellikleri empati duygularının olmamasıdır. Bu nedenle çok da acımasızdırlar. İstediklerini elde edene kadar çevreye her türlü zararı vermekten hiç çekinmezler. Ancak amaçlarına ulaşmalarını sağlayan faydalı yönleri de vardır bu kişilerin. İyi yalan söylerler yani ikna kabiliyetleri iyidir ve ne istediklerini çok iyi bilirler. Bu da onları amaçlarına ulaşana kadar, başka yerlerde oyalanmamalarını sağlar. Hedefe yönelik çalışırlar ve genellikle amaçlarına ulaşırlar.

Psikanalitik teoriye göre öfke de insan için çok gereklidir. Çünkü öfke de tıpkı mutluluk gibi çok insani bir duygudur. Önemli olan o öfkenin nereye kanalize olduğudur. Çiğ bir şekilde dışarıya yansıyor ve çevreye zarar mı veriyor? Dışarı yansıyamıyor da kişinin kendi bedenine dönerek onu hasta mı ediyor?  Yoksa o öfke farklı şeylere dönüşerek faydalı bir ürüne mi dönüşüyor?  Hangi yolu izlediğimiz hayattaki duruşumuzu da çok güçlü bir şekilde etkiler. Bu sayede sağlıklı, özgüvenli ve kariyerli bir hayat yaşayabileceğimiz gibi, mutsuz, kederli ve uktelerle dolu bir hayat da sürebiliriz.  Yapılan araştırmalar çok tanınmış siyasi lider, avukat, gazeteci, ceo ve cerrahların iyi birer psikopat olduklarını ortaya çıkarmışır. İşte bu bahsettiğimiz kişiler hayata dair olan öfkelerini sağlıklı bir şeylere dönüştürebilen iyi  ve ünlü psikopatlardır.  Peki iyi psikopatlık nasıl olur? Psikopat özellikler aktive edilerek nasıl başarılı olunur?  Psikolog Kevin Dutton ve psikopat Andy Mcnab ilginç bir birliktelik oluşurarak bu sorulara yanıt veren “İyi Psikopatın Yaşam Klavuzu” nu kaleme aldılar. Kitap her şeyden önce adıyla ilgi çekici. Benim için daha ilgi  çekici olan bir psikopat ile bir psikoloğun arkadaşlığı oldu. Andy Mcnab ergenliğinde suça karışmış, sonrasında asker olarak IRA’ya karşı savaşmış, Kuzey Savaşı sırasında üne kavuşmuş ünlü bir sas komandosu.  Bilimsel psikopati çalışmaları yapan psikolog Kevin Dutton ile yolu kesişen Andy Mcnab okuması keyifli bir kitap kaleme almışlar. Bu ilginç ikili psikopat kişilerin yedi önemli özelliğini sıralayarak detaylı bir şekilde açıklıyor. Ve ekliyor, eğer bu yedi psikopat özellik doğru ortamda ve doğru dozda ortaya çıkarsa başarı kaçınılmazdır diyor.  Peki bu yedi ölümcül taktik ne? Hızlıca göz atalım:

  1. Hemen yap
  2. Tam yap
  3. Kendinizin adamı olun
  4. İkna sanatında kara kuşak edinin
  5. Metanetini kaybetme
  6. Olduğun zamanda yaşa
  7. Davranışları duygulardan ayır

Özellikle ikna bölümünün ve  davranışları duygulardan ayırma bölümünün oldukça faydalı bilgilerden oluştuğunu söyleyebilirim. Yazarlar bu konuları açıklarken, ilginç yaşam deneyimleri ve fıkralarla da konuları renklendiriyor. İçinizdeki psikopatı dışarı çıkarmanın yollarını merak ediyor ve nasıl yapacağınızı öğrenmek istiyorsanız bu kitabı hemen okumanızı öneririm. İyi okumalar!

  • İyi Psikopatın Yaşam Kılavuzu
  • Yazar: Kevin Dutton & Andy McNAB
  • Türü: Kişisel Gelişim
  • Baskı Yılı: Ağustos 2016
  • Sayfa Sayısı: 230 Sayfa
  • Yayınevi: Beyaz Baykuş Yayınları
Neslihan Korkmaz
Latest posts by Neslihan Korkmaz (see all)
Vinkmag ad

FACEBOOK YORUMLARI

Yorum

Read Previous

“Kürk Mantolu Madonna” hakkında Nazım Hikmet ne demiş?

Read Next

Rıfat Ilgaz’ın unutulmaz eseri Halime Kaptan raflarda…

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Lütfen gördüğünüz rakamları bitişik olarak yazınız! *