Julio Cortázar’ın ince işçiliği; Ayak İzlerinde Adımlar

Ayak İzlerinde Adımlar, Cortázar’ın külliyatının sadece bir kısmı… Her bir kelimesini hayranlıkla okuyacağınız bu öyküler sizi Julio Cortázar’la tanıştırmakla kalmayıp bir efsaneye tanıklık etmenizi sağlayacak.

Julio Cortázar’ın Can Yayınları etiketiyle yayımlanan öykülerinin tamamını kapsayacak serinin ikinci cildi olan Ayak İzlerinde Adımlar; Kronopların ve Meşhurların Hikâyeleri (1962), Bütün Ateşler Ateş (1966), Son Raunt (1969), Sekizyüzlü (1974), Orada Dolaşan Biri (1977) kitaplarının bir araya gelmesiyle oluştu.

Cortázar, 1914 yılında Brüksel’de doğdu. 1919’da ailesiyle birlikte ülkesi Arjantin’e döndü. Presencia (Varlık) isimli ilk şiir kitabı 1938’de yayımlandı. Üniversitede öğretim görevlisiyken Peron yönetimine karşı girişilen eyleme katılınca hapse girdi, daha sonra üniversiteden ayrıldı. 1945’te üniversitelere faşist müdahalenin başlaması üzerine Buenos Aires’e döndü. 1951’de ilk öykü kitabı Bestiario’yu (Hayvan Hikâyeleri), 1960’ta ilk romanı Los Premios’u (Ödüller) yayımladı. 1963’te en önemli romanı sayılabilecek Rayuela’yı (Seksek) yayımlamıştır.

Cortázar, beş bölümden oluşan Ayak İzlerinde Adımlar‘da okuru fantastik bir yolculuğa çıkarıyor. Ayak İzlerinde Adımlar’da derlenen öyküler, Julio Cortázar’ın ince işçiliğinin ürünü olarak değerlendirilebilir. Bu kitapla birlikte sınırları olmayan bir dünyaya doğru yolculuk yapacağınızdan kuşkunuz olmasın. Cortázar’la birlikte yaşayacağınız bu serüven fantastik edebiyatı ilgiyle takip edenler için oldukça keyifli olacak. Tam da bu noktada Julio Cortázar’ın ustalığı ortaya çıkacak ve ne tür bir okuma zevkine sahip olursanız olun bu öyküleri elinizden bırakamayacaksınız. Öykülerde tanıklık edeceğiniz anlatım sürekli bir yerlerde asılı kalacak. Kafanızı ne yana çevirseniz gözünüzün önünde belirecek. Cortázar’ın güçlü betimlemeleriyle desteklediği eşsiz anlatımı sizi büyüleyecek.

Öykülerin yolculuğu sürdükçe koltuğunuza çivilenmiş bir yolcu gibi hissedeceksiniz kendinizi… Fantastik edebiyatın sınırsız kurgusu, Cortázar’ın kimi zaman sert olarak nitelendirilebilecek anlatımı sizi kendisine kopmayan bir bağ ile bağlayacak.

Öykülerin kahramanları yeryüzünde izler bırakıyor, bu serüvende kahramanlar ne yana sürüklenirse biz de o yana sürükleniyoruz. Ölüm bir gerçek olarak karşımızda duruyor. Ölüm, adı kadar ürkütücü ve soğuk… Kimi zaman endişeleneceksiniz, kimi zamanda da kaybetmekten korkacaksınız…

Julio Cortázar’ın öyküleri belirsizlikler ve muğlaklıklar ortaya koyan kendine özgü anlatımıyla dikkat çekiyor. Öyküleri tüm zıtlıkları içinde barındırıyor; gerçek ve düş ikilemini, metafizik ve gerçek karşıtlığı örnek olarak gösterilebilir. Yenilikçi ve çoğu zaman deneysel teknikler kullanılarak yazılmış bu öykülerin büyük çoğunluğu anlamsal bir zenginliğe sahip.

Cortázar öykülerinde olağan gerçeklikten uzaklaşmakla birlikte kendi politik fikriyle asla çelişmez. Öyküleri bu bağlamda derin anlamlar taşıyor.

Cortázar, kendi eserlerinde fantastik tür ile ilişkisini ve yapıtlarında bu edebi türün kendine özgü yansımasını “Öykünün çeşitli yönleri” (1971) başlıklı makalesinde şu şekilde dile getiriyor:

Yazdığım öykülerin hemen hepsi daha iyi bir adlandırma bulunmadığından fantastik türe aittir. On sekizinci yüzyılın felsefi ve bilimsel iyimserliğinin varsaydığı şekliyle, tüm şeylerin betimlenebileceği ve açıklanabileceğine yönelik inançtan ibaret olan sahte gerçekçiliğe karşıdırlar. Bu sahte gerçekçiliğe göre, yasalar ve ilkeler, neden sonuç ilişkileri, belirli psikolojiler ve iyi bir şekilde haritalandırılmış coğrafyalardan oluşan bir sistem az çok uyumlu bir biçimde dünyaya hâkimdir. Daha gizli ve aktarılması daha zor bir düzenin varlığının olasılığı, gerçekliğin asıl incelenişinin yasalarla değil bu yasaların istisnaları ile ilgili olduğunu düşünen Alfred Jarry’yi keşfetmemin verimli sonuçları, fazlaca anlayışsız her türden gerçekçiliğin kıyısında bulunan kişisel edebiyat arayışımın yönlendirici ilkelerinden bazılarıdır.[1]

Ayak İzlerinde Adımlar, Cortázar’ın külliyatının sadece bir kısmı… Her bir kelimesini hayranlıkla okuyacağınız bu öyküler sizi Julio Cortázar’la tanıştırmakla kalmayıp bir efsaneye tanıklık etmenizi sağlayacak.

[1] Yrd. Doç. Dr. Mehmet İlgürel’in “Julio Cortázar’ın Öykücülüğü” adlı çalışmasından. 18/06/2017

  • Ayak İzlerinde Adımlar
  • Yazar: Julio Cortázar
  • Çeviri: Süleyman Doğru
  • Türü: Öykü
  • Baskı Yılı: 2. Baskı Şubat 2018
  • Sayfa Sayısı: 656 Sayfa
  • Yayınevi: Can Yayınları

 

Okuma önerisi!

Selma Sayar’ın incelemesi; “Büyülü Gerçekçilikten Süzülen Bir Modernist; Julio Cortazar
yazının tamamını okumak için TIKLAYINIZ

Ötekinin Rüyası, üç kitaplık serinin ilk cildi. Yazarın 1937 yılından 1959’a kadar kaleme aldığı fantastik hikayeleri içeriyor.

Vinkmag ad

FACEBOOK YORUMLARI

Yorum

Read Previous

İsrail – Filistin Meselesi’ne ışık tutan bir çizgi roman

Read Next

Olamayanlar: Edebiyatta Olur Böyle Şeyler

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Lütfen gördüğünüz rakamları bitişik olarak yazınız! *