MutfakTarih; Tarihten Mutfağa, Mutfaktan Tarihe Pencereler

MutfakTarih, tarih, siyaset ve mutfak ile yoğurulmuş; dumanı üstünde somunun kokusu gibi yeni bir kitap. Mutlaka, kalem ve not defteri ile okunmalı.

Fırından yeni çıkan dumanı üstünde somunun kokusu gibi yeni bir kitap. Oldukça ilginç ayrıntılardan ve lezzetlerden oluşan “aşçı tabağı” adeta. Klasik bir yemek kitabı değil. Çok daha fazlası. Mutlaka, kalem ve not defteri ile okunmalı.

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde öğretim üyesi olan Burak Onaran; gıdayı, yemeği, mutfak mimarisini, sofra düzeni ve âdâbını, modasını siyasi ve toplumsal tarihle beraber düşünerek hazırlamış kitabını.

On dört ayrıntılı makaleden oluşan yapıt

İlk halleri 2011 – 2015 döneminde Metro – Gastro dergisinde yayınlanan ve kitap için nerede ise her biri yeniden yazılan on dört ayrıntılı makaleden oluşan yapıt, mutfaktan tarihe, tarihten de mutfağa pencereler açtığı gibi; akademik yazı terbiyesinin gereklerini de etraflıca yerine getiriyor.

bks_poster

Keşke bir de indeks ilave edilse idi. Umarız yeni baskılarında bu eksiklik giderilir.

Kitap, okuyucuyu Osmanlı – Türkiye coğrafyası ile Kuzey Amerika ve Avrupa ağırlıklı olmak Uzakdoğu’dan Latin Amerika’ya kadar geniş bir alanla sarıp sarmalıyor.

Efendim, mutfak ve yemek kültürü toplumsal tarihle iç içedir ve toplumsal, ekonomik ve siyasi tarihten gelen gizli ve aşikâr birçok iz taşır.

Mutfaktarih, önce yerel örneklere eğiliyor: Yeme içme alışkanlıklarının nasıl dönüştüğüne, milli mutfak kurgusuna, domuz eti tartışmalarına, mutfak kültürünün rafine biçimlerde sunulmasının aşamalarına odaklanıyor. Ardından savaşlar ve propaganda aracılığıyla dönüşen uluslararası mutfak kültürüne, beslenme rejimlerine, kalori ve istatistik tartışmalarına, diplomasinin sofra etrafında gelişen taktiklerine, devletin mutfağa nasıl müdahil olduğuna eğilerek zengin bir çerçeve çiziyor.

Yazar Burak Onaran arka kapağa “Tarihten mutfağa, mutfaktan tarihe pencereler açmaya ve açtığı pencerelerden sarkıp, kudreti yettiğince panoramik bir görüntü elde etmeye çalışan makaleler bunlar. Savaş, diplomasi, propaganda, toplumsal cinsiyet, milliyetçilik, tüketim toplumu, turizm, nüfus, din gibi birçok alt başlığa temas ediyorlar. Yemek ve mutfak kültüründen hareketle bu temaları ele almaya; bunlarla mutfak arasındaki ilişkinin, etkileşimin izini sürmeye çalışıyorlar” notunu düşmüş.

Giderek keyif katsayımızın düştüğü bir konjonktürde, hem ehl-i keyfi, işkemberperverliği, gurmeliği, milli mutfağı ve daha çok konuda bilgilenmek hem de sohbetlerinize tat gelsin diye okunmalı. Dikkat ediniz, satırlar arasında gezinirken burnunuza gelen lezzetli kokuların sizi acıktırma ihtimaline karşı tedbirinizi alın.

mutfak-tarih

  • MutfakTarih: Yemeğin Politik Serüveni
  • Yazar: Burak Onaran
  • Yayınevi: İletişim Yayınları
  • Sayfa Sayısı: 248
  • Baskı Yılı: Aralık 2015

Serdar Şahinkaya
Latest posts by Serdar Şahinkaya (see all)
Vinkmag ad

FACEBOOK YORUMLARI

Yorum

Read Next

Dünya ne okuyor? – Almanya

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Lütfen gördüğünüz rakamları bitişik olarak yazınız! *

Follow On Instagram