Polisiye bir “Kitap”

Merak, heyecan, kaygı, korku baştan sona eksilmeden devam eden bir polisiye roman Kitap.

Polisiye başlı başına bir mevzu, başlı başına bir olay. Edebiyat sanatı için bir tür aslında fakat kendisini hiç de öyle tanımlamaz. ‘Ben Polisiye’yim’ der ve ben hangi polisiye kitabı okursam okuyayım bunu hissederim. Edebiyatın herhangi bir türünü; roman, hikaye, öykü, deneme türlerini okur gibi değildir yani polisiye okumak. Farklı bir zihin, farklı bir kurgu, farklı bir dil ve anlatım mevzu bahistir. Polisiyeyi diğer edebiyat türleri arasından ayıran bilinmez, karanlık, esrarengiz unsurlarının okuyucuyu bitmez bir meraka sürüklemesidir şüphesiz.

TİMAŞ
TİMAŞ

Ve ben her yeni polisiye kitabında biraz daha heyecanlanır, bir kez daha polisiye okumaktan hiçbir zaman vazgeçemeyeceğimi anlarım.

Rene Belletto’nun yazdığı Kitap, Sel Yayıncılık etiketiyle raflardaki yerini aldı. Kitabımızın adı Kitap. Kitap’ın bir polisiye kitaba ismini vermesi ve ana karakter olması ilginç fakat daha da ilginç olanı kişileri, olayları, kurgunun odağını etrafında incelikli bir dengeyle toplamış olması.

Birinci tekil şahıs tarafından anlatılmaya başlanan olaylar şöyle başlamkta:

“Bir insanın bakışlarında bunca nefrete daha önce hiç rastlamamıştım.

Kendimden söz etmek, hayat hikayesini anlatmak zorunda kalsam acımasızlığıyla bembeyaz odayı (kısa süre önce yeniden boyanmıştı; daha önce hiç böyle canlı, böyle düz bir beyaz görmemiştim) neredeyse karartan bu bakışı anlatmakla işe başladım sanırım.

Adam beni baştan aşağı süzdükten sonra gözlerini gözlerime dikti.”

Böyle bakan gözlerin roman bitene kadar sizi takip ettiğini düşünün. Belletto bu hissi roman bitene kadar okuyucuya verebiliyor ki zaten polisiyenin özelliği izleniyorsunuz duygusunu en iyi şekilde size vermesinde yatıyor. Anlatıcı adamımız, romanın başından sonuna izini sürerken gereksiz hiçbir ayrıntıyla bizi yormuyor. Kaybolan, yaşayıp yaşamadığı belli olmayan, ortada bir cinayet var mı yok mu tam olarak kestirilemeyen olay örgüsünde polisiyenin o kekremsi, rahatsız edici tadına varıyorsunuz.

Kitap’ın sahne sahne, aslında sekans sekans yazıldığını belirtmek gerekiyor. Rene Belletto’nun diğer yirmi kitabının ortak özelliği sinematografi unsurunu kullanması. Sinematografik üslubu dikkat çeken bir yazar olan Bellotto; yalnızlık, obsesif davranışlar, geçmişe dayalı travmalarla modern yaşamın endişelerini Kitap isimli polisiyesinde de ön plana çıkararak yazmış.

Sanrılar, kaygılar bir insanın tutsağı olabileceği ne varsa anlatıcı adamımızın çevresinde şekillenirken ve öncelikle karamsar bir yöne götürürken okuyucuyu, olay örgüsü ortaya çıktıkça soğumaya yüz tutmuş bir kalbin oynayabileceği oyunları ve yapabileceklerini okumaya başlıyoruz. Merak, heyecan, kaygı, korku baştan sona eksilmeden devam eden bir polisiye roman Kitap.

  • Kitap
  • Yazar: Rene Belletto
  • Çeviri: Orçun Türkay
  • Türü: Polisiye
  • Baskı Yılı: Nisan 2017
  • Sayfa Sayısı: 184 Sayfa
  • Yayınevi: Sel Yayıncılık

 

Aynur Kulak
Vinkmag ad

FACEBOOK YORUMLARI

Yorum

Read Previous

Orta sınıfın üst sınıfla ilişki tarzı; Gurur ve Aşk!

Read Next

Tehlikeli Oyunlar

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Lütfen gördüğünüz rakamları bitişik olarak yazınız! *

Follow On Instagram