Tuhaf Öyküler Diyarı: Kibrit Ev

Çıkardığı bütün kitaplarla ilgimi ve de sevgimi kazanan İthaki Yayınları, korku-gerilim ve fantastik edebiyatı işleyen Murat S.Dural’ı ve ilk kitabı Kibrit Ev’i biz okurlar ile tanıştırdı. Ne mutlu bize…

İnadına gülersen ne olursa olsun hayat hayranlık duyar sana…

Bir dine, bir düşünceye inanalım veya inanmayalım; tanık olduğumuz, duyduğumuz, okuduğumuz tuhaf, değişik olaylar olmuştur. Bunların bir kısmını bilim ile açıklığa kavuşturabiliriz, bir kısmının açıklaması varsa da bilmiyor olabiliriz, bir kısmının anlaşılabilmesi için hala araştırmalar yapılıyor olabilir, bazılarını ise bir türlü anlamlandıramayız. Bazen korkutur, bazen güçlendirir, ama her zaman düşündürür. Acaba bu olan bitenin sebebi nedir diye kafa yorarız. İnançlı ya da mistik konulara çok eğilimi (hatta eğilim kırıntısı yok desem daha doğru) olan biri değilim ama tuhaf bulduğum birçok şey vardır. Ölüm, rüyalar, iç dünyalarımız, aşk… gibi. İthaki yayınlarından çıkmış olan Kibrit Ev tam da bu açıklayamadığımız durumları, olayları konu alan hikâyelerden oluşmuş bir kitap.

Kendimi övmeyi sevmem. Dönüştürülmeden önce deniz ticareti yaptığımı, tamam, peki, bir köle taciri olduğumu söylemiş miydim? Dönüştürülmemin üzerinden 225 yıl geçti. Uzun zamandır bu “geri dönüştürme” işindeyim. Sizin anlayacağınız toplum düzenini bozan kibirlileri alıp alçak gönüllüye eviriyorum. Canavarlığa yeni bir amaç yüklüyorum diyebiliriz.

Anadolu’nun türlü bölgesinde, çeşitli mesleklerden insanların yaşadığı tekinsiz, kimi zaman tedirgin edici, bazen umutsuz, bazen ise ufak da olsa ucunda ışık görünen bir yolu anlatan, garip olayları anlatan bir kitap Kibrit Ev.

Arkaya doğru ittirdiğim koltuk yavaş yavaş zemine yaklaşmaya başladı. Ağır çekimde kafamın yere vuracağı anı bekliyordum. Ta ki içinden geçip benzer bir evin içindeki zeminde durana kadar. Başka bir yerdeydim, ama aynı zamanda değildim. Önce son dönemde yaşadığım travmalar sebebiyle sarsıntı geçirdiğimi, koltukla beraber yere devrildiğim için kafamı vurup hayaller gördüğümü sandım.

Kitabın yazarı Murat S. Dural, üniversitede klasik arkeoloji eğitimi almış. Yüksek lisansını yine aynı bölümde yapıp, kazılarda ve müzelerde görev almış. Hikâyelerinde bazen mitolojiye yaptığı göndermeler bu alandaki bilgi birikimine dayanıyor. Örneğin “Arka Bahçe” isimli hikâye bir arkeoloji kazı alanında ve burada çalışan asistanlar, öğrenciler arasında geçiyor. Ayrıca kitap boyunca Dostoyevski’nin “Yeraltından Notlar”’ı, Celil Oker’in “Ateş Etme İstanbul”’u, Hemingway’in “Silahlara Veda”’sı … gibi yazarın özel olarak sevdiği belli bazı yazar ve kitaplarının isimleri geçiyor, bazen de inceden göndermeler var satır aralarında.

Belki hayatım bir dervişin rüyasıdır, diye geçirdim içimden.

Şahsen tanışma fırsatını yakalamış olduğum Murat s. Dural mütevazi, alçakgönüllü, candan ve sıcak biri. Hikâyelerine de yansımış bu bence. Her ne kadar bazen bilmediğimiz sularda gezinen tedirgin edici olayları anlatsa da karakterleri Anadolu’nun içinden türlü çeşitte ama hepsi de bir sıcaklığa sahip kişiler.

Korku kadar cesaret de hızla yayılıyordu. Gülümsedim. Bu acı sıcakta, susuzlukta, kuraklıkta bile tohumlar yeşeriyordu.

Fantazya ve Bilimkurgu Sanatları Derneği (FABİSAD) üyesi olan, çizgi roman dergisi “Yabani Dergi” ve Vagon Dergi’nin yazar kadrosunda da yer alan Murat s. Dural’ın ilk kitabı olan Kibrit Ev eğlenceli, güldüren olayları anlatmıyor, ama ayrıntıları seven biri olarak hikayelerde yer alan yaşama dair inceden nüanslar okuma keyfi veriyor bana. Anlatıcı karakterler çoğunlukla hayata kırılgan iplerle bağlı ve olaylar karanlığa yakın atmosferlerde geçse de nedense iç karartıcı değil. Yolunu kaybetmiş, iç dünyasında sürüklenen bu karakterlerin bazen özel bir takım yetenekleri var, bazen ürpertici olaylar geliyor başlarına. Bütün hikayeler akıcı, rahat okunuyor.

Dedemin hikayesi hayatın dışına, hayal gücünün bile ötesine doğru gidiyordu.

TÜYAP Kitap Fuarının başladığı bugünlerde çılgıncasına kitap alışverişi yapmak ve sessiz bir yere kapanıp okumak istiyorsanız Kibrit Ev’i de listenize almanızı tavsiye derim.

Ölümlü olmanın en kötü taraflarından biri o kütüphaneyi bitiremeyecek olmak.

  • Kibrit Ev
  • Yazar: Murat S. Dural
  • Türü: Öykü
  • Sayfa Sayısı: 233 sayfa
  • Baskı Yılı: Kasım 2016
  • Yayınevi: İthaki Yayınları
Perge Dündar
Latest posts by Perge Dündar (see all)
Vinkmag ad

FACEBOOK YORUMLARI

Yorum

Read Previous

İstanbul Kitap Fuarı programında bugün ne var?

Read Next

“İş Cinayetleri Almanağı” İstanbul Kitap Fuarı’nda

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Lütfen gördüğünüz rakamları bitişik olarak yazınız! *