Tüm İktidar Enerjiye!

Enerji, her şeydir! Enerji kaynaklarını, transfer olanaklarını elinde tutan, dünyayı elinde tutar.

ENERJİNİN İKTİDARIYazının başlığı, Bolşeviklere ait bir sloganı çağrıştırıyor. Ama tüm kavga buradan yani “enerji”den kopuyor. İktisat mevzusuna öğrencileri ısındırmak için, mücadelenin ana omurgasının “ iktisat bizden sorulur” olduğunu fırsat buldukça vurgularım. Necdet Pamir’de “enerji” meselesini ana omurga olarak tasarlayıp kapsama alanındaki tüm mevzuları B.E’na anlatır gibi anlatmış. Pek de iyi etmiş. Eline, emeğine, yüreğine sağlık diyelim.

Gerçekten büyük emek ürünü. Yılların birikimi, görev gereği taşınan sorumluluklar, bir petrol mühendisi olarak TMMOB çatısı altında emekten, aydınlanmadan ve bağımsızlıktan yana demokratik güçlerin toplumsal dayanışmasına omuz vermiş, çeşitli kurullarda görev almış, Petrol Mühendisleri Odası Genel Başkanlığı da yapmış olan Pamir, halen bu gayretlerini 35 yıl önceki heyecanıyla sürdürüyor.

Bu azımsanmayacak bilgi birikimini üniversiteye de taşıyan Necdet Pamir, lisans ve lisansüstü derslerine de devam ediyor.

Enerji sektöründe yaşanan sorunların çözümüne yönelik görüşlerini, yazılı ve görsel medyanın katkısıyla, koşullar elverdiğince kamuoyuna aktarmaya çalışırken bir Kırgız atasözünü hep aklında tutarak (Zamanında söylenmeyen söz yetimdir), ulusal çıkar ve kamu yararı doğrultusunda söylenmesi gerektiğine inandığı sözleri, dili döndüğünce ve zamanında söylemeye özen gösteren Necdet Pamir, nihayet bu söylediklerini ve biriktirdiklerini kocaman bir esere dönüştürdü.

Sekiz ana bölüm, bir sonsöz ve üç adet ek ile birlikte toplam 630 dipnota da yer verilen Enerjinin İktidarı: Enerji Kaynaklarının Elinde Tutan Dünyayı Elinde Tutar adlı kitapta, “Enerji nedir? Günlük yaşamımızdaki önemi nedir? Ülkelerin gelişimlerinde, hatta var olmalarındaki rolü nedir? Enerji güvenliği ne demektir? ABD, AB, Rusya’nın enerji politikalarının temel unsurları nelerdir? Enerji kaynakları bakımından zengin olan ülkelere yönelik işgallerin, sivil katliamlarının ardında büyük güçlerin ne gibi ihtirasları, kirli planları var? Türkiye’nin bir enerji politikası var mı? Enerji alanındaki sorunlarımız çözümsüz mü? Dışa bağımlılığımız kader mi? Ne yapmalı?” gibi sorulara yanıt aradım. Bir de “Çevremizdeki ülkelerde çok zengin petrol rezervleri var da bizde nasıl olmaz? Petrol denizi üzerinde yüzüyoruz; ama yabancılar engelliyor. Petrol bulunuyor ama üzerini cıva ya da çimento ile kapatıyorlar.” gibi sık yapılan klasikleşmiş yorumlara ciddi açıklamalar bulmak gerçekten sevindirici.

Bir küçük eleştirimi not etmek isterim. Böyle hacimli ve ciddi bilgiler içeren bir yapıtta iki nokta pek mühimdir. Birincisi, her ne kadar dipnotlarda yer alsa da bir kaynakça meraklı okuyucular için isabetli olabilirdi. Diğeri de, mutlaka bir indeks hazırlanmalı. Sanırım ki yeni baskılarda bu iki hususun da gereği yapılır.

Yazar, kitabını Gençlere İthaf etmiş. O kadar da hoş bir bağlantı da kurmuş ki. Gelin o satırlarla yazımıza son verelim:

Bob Dylan, 1962 yılında, 21 yaşındayken unutulmaz eseri “Blowin’ in the Wind”i besteledi.

O’na göre, dünyanın olumsuz durumuna ilişkin tüm sorulara “cevap” vardı; ama insanoğlunun hırsları; gözlerini görmez, kulaklarını duymaz yapmıştı. 1962 yılı; dünyada savaşların, ırksal ve dinsel ayrımcılığın, şiddet ve nefretin egemen olduğu bir dönemi yansıtır. Tıpkı günümüzde olduğu gibi…

Bob Dylan diyor ki: “Sorduğumuz soruların cevabı; rüzgârda, esen rüzgârda… Birçok insan, cevabı bildiğini söylüyor. Ben, inanmıyorum. Israrla diyorum ki; cevabı, esen rüzgârda… Cevap, rüzgârda havalanan bir kâğıt parçasında yazılı… Rüzgâr dindiğinde elimize alıp, okuyabileceğimiz, ama nedense okuyup görmeye bir türlü yanaşmadığımız bir kâğıt parçasında yazılı cevap…

…Bakmaya, görmeye yanaşmayanlar, cevap ortadayken başlarını çevirenler; yanlışları, haksızlıkları görüp, görmezden gelenler, en büyük suçlulardır bence… Ben henüz 21 yaşındayım ve çok fazla yanlış olduğunu görüyorum. Sizler benden daha akıllı ve deneyimlisiniz oysa…”

Bob Dylan (Robert Zimmerman), 1963

  • Enerjinin İktidarı
  • Enerji Kaynaklarını Elinde Tutan, Dünyayı Elinde Tutar
  • Yazar: Necdet Pamir
  • Yayınevi: Hayykitap
  • Sayfa Sayısı: 512
  • Baskı Yılı: Aralık 2015
Serdar Şahinkaya
Latest posts by Serdar Şahinkaya (see all)
Vinkmag ad

FACEBOOK YORUMLARI

Yorum

Read Previous

“Konuşmanın İmkânsızlığı Üstüne Bir Diyalog” ya da kelimeler ve şeyler

Read Next

Bir Raftan Bir Sahaftan

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Lütfen gördüğünüz rakamları bitişik olarak yazınız! *