Türker Ayyıldız’dan Vapurlara Küsmek

“Dokunsalar ağlayacaktım, dokunmadılar.”
Sayfa 14

“Seksenlerin başı, babam arılara gidiyor. Amcam içeride. Mevsim eylül. Irgatlar bilmediğim bir dili konuşuyor.” Sayfa 52

Türker Ayyıldız’ın Vapurlara Küsmek öykü kitabı ilk olarak 2011 yılında Marjinal Kitap’tan basılmıştı. Sel Yayıncılık öykü kitabını geçtiğimiz aylarda yeniden bastı.

2011 yılı Orhan Kemal Öykü Ödülü’nü alan Vapurlara Küsmek önemli bir öykü kitabı. Türker Ayyıldız’ın bunun dışında Kese Kâğıdına Sarılı Şeyler adlı bir şiir kitabı ve 2015 yılında basılan Şikeste adlı başka bir öykü kitabı daha bulunuyor.

“Küçük İnsanlar” ı anlatan yazar

Edebiyatımızın kadim yazarlarından Orhan Kemal’in öykü ve romanlarını okuyanlar bilirler. Kahramanlarını “küçük insanlar” dan seçer Orhan Kemal. “küçük insan” tanımı Sennur Sezer’e ait. Zengin, yakışıklı ,güzel kadın ve erkekleri , köklü aileleri ve onların yaşadıkları mahallelerdeki büyük trajedi ve dramları anlatmaktansa; kenarda köşede kalmış sokakları, pencerelerinden mutsuz ışıklar sızan evleri, pamuk tarlalarındaki ırgat ve marabaları, yırtık çoraplarıyla ısınmaya çalışan “Küçücük” leri anlatır Orhan Kemal. Türker Ayyıldız da kahramanlarını benzer bir yerden seçiyor. Sınıfsal bakışı aynı olduğundan belli ki Orhan Kemal’le aynı yerden besleniyor; öykülerinde ancak gazetelerin üçüncü sayfalarında yer bulabilecekleri anlatıyor.

Vapurlar, İstanbul, Çocukluğumuz

İstanbullu okurlar bilirler. İstanbul vapur demektir biraz. Son yıllarda zuhur eden deniz otobüsünden bozma, konserve kutu modelli vapurları kastetmiyorum. Gerçek vapurları. O vapurlara biner üst kata çıkar sigaranızı tellendirirken, çayınızı içerdiniz eskiden. Motor seslerine martı çığlıkları karışırken kavgamızın şehrini izlerdiniz. Önce sigarayı yasakladılar. Sonra vapurların bir kısmını değiştirdiler. Salonlarında kocaman ekranlardan bangır bangır konuşuyor siyasiler. Neyse ki martılar baki, martılara atılan simitler de öyle. Kavgamızın şehrini hatırlatanlar martı-simit ikilisi artık. Onlar da bu teneke yığınının dışındalar zaten.

Kitabın ilk öyküsü İstanbul vapurlarını ve yukarıda anlattıklarımı düşündürdü.

Vapurlara Küsmek öyküsünde Türker Ayyıldız Ebru’dan söz ediyor. Ebru’ya yetişememesini, bunun yarattığı vicdan azabını anlatıyor. Duyup geçtiğimiz, bakıp okumadığımız bir haberin, yüzüne bakıp önemsemediğimiz, derdini anlayıp dinlemediğimiz, sıkıntısını anlamayı reddettiğimiz insanların hikâyesi Vapurlara Küsmek. Parasızlığı, halden anlamazlığı, vapurlara küsme nedenimizi, paranın insan ilişkilerinin öne geçişini anlatıyor. Bunların hepsinden bahsetmiyor ama sizin içinize sızıyor, sızlatıyor sözcükleri. Zaten bir yazarın her şeyi tüm açıklığıyla yazması gerekmez ki.

Vapurlara Küsmek 13 öyküden oluşuyor. Tüm öyküleri çok usta işi olmakla birlikte ben en çok kitabıyla aynı adı taşıyan öyküyü, Otuz Dört Paris Tunceli’yi, Köstebek Sancısı’nı, Iskarpela’yı, Kuşçu Akif’in Kanatları öykülerini sevdim. Türker Ayyıldız’ın bu konuda bir açıklaması var mıdır bilmiyorum ama öykülerin büyük kısmı öz yaşam öyküsel yanlar taşıyor hissi oluşuyor okurken. Belki yazarla çocukluğumuzu benzer zamanlarda benzer coğrafyalarda geçirmiş olmak bunu hissettirdi bana. Örneğin “Hemen arkasından babam geliyor. Rus malı mavi motorunun selesine oturuyorum.” cümlesi kendi çocukluğuma dair bir hikâye anlatılıyor gibi heyecanlandırdı beni. Hapishane görüş günü, gardiyanların davranış kalıpları, rulo pasta ona keza.

Öyküler birbirinden bağımsız olmakla birlikte kimi karakterler zaman zaman karşımıza başka öykülerin kahramanları olarak çıkıyor. Payidar çıkıyor sık sık örneğin. Çıyan çıkıyor çokça. Çıyan işini bilen ama hep tekinsiz. Payidar ise yenik yanımız.

Türker Ayyıldız tüm kitaplarını okumak isteyeceğiniz bir yazar. Şikeste’yi de Vapurlara Küsmek öykü kitaplarını da edinin ve okuyun lütfen.

  • Vapurlara Küsmek
  • Yazar: Türker Ayyıldız
  • Türü: Öykü
  • Baskı Yılı: 2016
  • Sayfa: 96 sayfa
  • Yayınevi: Sel Yayıncılık

Güzella Bayındır
Takip için
Latest posts by Güzella Bayındır (see all)
Vinkmag ad

FACEBOOK YORUMLARI

Yorum

Read Previous

Bir Chat Hikayesi

Read Next

Edebiyatçı Kemal Varol açığa alınan öğretmenler arasında

One Comment

  • Özellikle mi seçiyorsun bilmem ama eleştirisini yaptığın her kitap beni çocukluğuma unutmak istediklerime en çok da unutmak istemediklerime götürüyor kitabı en kısa zamanda okuyacağım canım

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Lütfen gördüğünüz rakamları bitişik olarak yazınız! *

Follow On Instagram