Böcek Çocuk ve Böcek Kraliçe; dostluğu, arkadaşlığı, muzipliği ve yaramazlığı macera ögesini capcanlı tutarak anlatabilen o nadir kitaplardan.
Bu hafta sınıfta kıran kırana bir yarış sürüyor. Herkes yumruklarını sıkarak birinci olması olası çocuğa gıptayla bakıyor. Favori durumdakiler gizliden birbirini süzüyor. Bana da kenardan ellerimi ovuşturmak kalıyor. Oysa bilenler bilir “yarışçı” bir öğretmen değilimdir. Nereden çıktı bu yarış? Ve kazananın ödülü ne?
Böcek Kraliçe’yle Okuma Saati
Pazartesi günü “Okuma saatinde size bir kitap okuyacağım.” dememle başladı her şey. Alışıklar ve çok seviyorlar onlara kitap okumamı. Yine heyecanla okuma dersini beklediler. Çantamdan Domingo’nun Kasım ayında yayımladığı Böcek Kraliçe kitabını çıkardığımda ve kapağını gösterdiğimde seslerini duymanızı isterdim.
Kitabın şimdilik üç kitaplık bir serinin ikinci kitabı olduğunu, ilk kitabın adının Böcek Çocuk olduğunu söyledikten sonra biraz durdum. Çocuk akıllarından sorular birer birer çıkmaya başladı. Peki, neden ikinci kitaptan başlıyordum? İlk kitabı ne zaman okuyacaktım? Ne kadar kalın bir kitaptı bu ilki de böyle miydi? Bu kadar kalın kitaplardan sıkılmaz mıydı insan? Çocuk kitabı mıydı bu, yoksa yetişkin kitabı mı okuyacaktım onlara?
Böcek Çocuk’ la başlayan seriden, kahramanlardan, öyküde geçen bilimsel terimlerden bahsettikten sonra Böcek Kraliçe’yi okumaya başladım. Sınıftaki sessizlik ve gözlerindeki mutluluk inanılmazdı. Aralarda durup Lucretia Cutter’ın patlak gözlerinden, Ling Ling’in ninjalığından, metamorfozun ne demek olduğundan, transgenik kavramının tam da kitapta anlatıldığı gibi kolayca anlaşıldığından, Lucretia’nın kitinle kaplı bacaklarının nedeninden bahsettik.
Zil çalmadan hemen önce ertesi gün okumaya devam edeceğimizi söyleyip yarışmanın kurallarını ve verilecek ödülü açıkladım. Bu hafta on kitap okumayı başarana serinin ilk kitabı olan Böcek Çocuk’u getirmeye söz verdim. 24 kişilik sınıfın en az 10’u şu anda 9. kitaplarını okuyorlar. Sınıf kitaplığından aldıkları kitap yetmezmiş gibi üye oldukları kütüphaneden de kitap alıyorlar. Kitap okuma alışkanlığı kazandırmak isteyen birisi için böyle yarışmaya can kurban.
Böcekler Âlemi
Charles Darwin’in “Ne zaman ender görülen bir böceğin izine rastlandığı haberini okusam, savaş borusu duyunca hala yerinden fırlayan eski bir harp gazisi kadar heyecanlanırım…” cümlesini epigraf olarak seçmiş bir yazar karşımızdaki. Ana karakterlerden birinin adı da Bertolt. ‘Bildiğim kadarıyla bir şairin adından almış bizimkiler’ diyerek Brecht’e gönderme yapıyor.
Gelelim heyecan verici böceklere…
Böceklerden genellikle pek hoşlanmayız. Sanırım kontrol edemediğimiz ve evcilleştiremediğimiz için. Peki ya onları kontrol edebilseydik? Ya da kontrol etmekle kalmayıp gelişen gen teknolojisiyle istediğimiz genleri transfer edip bizimle kolayca anlaşabilir olmalarını sağlasaydık neler olurdu? Bu ve bu türden sorulara kendi cephesinden çok eğlenceli, öğretici ve bilimsel bir cevap veriyor Maya G. Leonard.
İngiliz yazar M.G. Leonard’ın ilk kitabı Böcek Çocuk. Ocak 2017’de Türkiye baskısı yapılmış. Domingo’nun yayımladığı tüm kitaplar gibi titizlikle seçilmiş, çevirisi yapılmış. Üzerinde sıkı çalışılmış metin, bilimsel kavramları aktarışı ve bunu hikayenin içine “sırıtmadan” yedirişiyle yetişkini de çocuğu da mutlu edecek türden.
Darkus’un babası Doğa Tarihi Müzesi Direktörü Bartolomew Cuttle bir gün hiçbir sebep yokken iz bırakmadan ortadan kaybolur. Darkus, amcası arkeoloji profesörü Maximillan’ın yanına taşınmak zorunda kalır. Bu taşınma aynı zamanda okulunun da değişmesi anlamına gelmekte. Yeni okulunda iki olağanüstü arkadaşı olur Darkus’un. Güçlü, sportif ve pratik Virginia Wallace ve utangaç, akıllı, bilgi küpü Bertolt Roberts. Bir de yeni ve hınzır komşularının paçasından çıkıp Darkus’un omzuna yerleşen bir gergedan böceği; Baxter. Yeni arkadaşlarıyla beraber, orijinal komşularının gizlice girdikleri evinde başka böceklerle tanışacak, babasını bulmak için onların dostluğundan yararlanacaktır.
Böcek Kraliçe ise ilk kitapla başlayan maceranın devamı niteliğinde. Darkus ve arkadaşlarının ciddi bir tehlikeyi göze alarak buldukları Bartholomew Cuttle Lucretia Cutter’ın yanına geri dönmek istiyor. Lucretia, Los Angeles Film Ödülleri Töreninde Ruby Hisolo Junior’a giydireceği Cyphochilus böceklerinden yaptırdığı elbiseyle yeni bir plan peşinde. Bizim üç hatta dört hatta hatta Max’ı da sayarsak beş kafadar, kaçak transgenik böcekleriyle hangi macerayı yaşayacaklar acaba?
Sevdiğiniz bir kişi, obje, kitap hakkında sürekli birileriyle konuşmak istersiniz hani. Böcek serisi bende böyle bir duygu uyandırdı.
Belli bir yaş aralığı vermek çok doğru olmaz bu kitaplar için. 8 yaşından küçükler için yetişkinlerin okuması daha elverişli olacaktır. 8 yaşından sonra döne döne okunabilecek kitaplardan. Hem bakarsınız okuyucular arasından tıpkı kitabın kahramanları gibi entomologlar ya da böcek sahiplenmek isteyenler çıkar.
Ezcümle hem Böcek Çocuk hem Böcek Kraliçe; dostluğu, arkadaşlığı, muzipliği ve yaramazlığı macera ögesini capcanlı tutarak anlatabilen o nadir kitaplardan. Yakın duralım, okuyalım.
Böcek Çocuk
Türü: Macera, Bilim, Roman
Yazar: M. G. Leonard
Çeviren: Cenk Pamay
Sayfa Sayısı: 330 Sayfa
Baskı Yılı: Ocak 2017
Yayınevi: Domingo Yayınevi
Böcek Kraliçe
Türü: Macera, Bilim, Roman
Yazar: M. G. Leonard
Çeviren: Cenk Pamay
Sayfa Sayısı: 346 Sayfa
Baskı Yılı: Kasım 2018
Yayınevi: Domingo Yayınevi
- Çağatay Yaşmut’tan Moda Cinayetleri - 16 Şubat 2019
- Bir Sevgi Masalı ve Organik Kitaplar - 19 Ocak 2019
- Domingo’dan Böcek Çılgınlığı - 12 Aralık 2018
FACEBOOK YORUMLARI