Nihat Ziyalan bu mahallenin çocuklarından olmasına rağmen onun verdiği V selamı özlemini çektiği Vatan’ın V harfidir.
Okula yeni başlayan çocuklar fişlerden öğrenirken biz okul kaçkını çocuklar afişlerden öğrendik okumayı. Afişte yazılı oyuncuların adını resimlerine baka baka ezberlemiştik. Hele afişte Yılmaz Güney’in adını gördüğümüzde resmine bile bakmadan “Ve Nihat Ziyalan” diye bağırırdık eksik dişlerle bir ağızdan… Hem de hiç hecelemeden.
Ve ilk dilbilgisi derslerini de yine bu afişlerden öğrendik. Bir gün öğretmenimiz “ve” bağlacını anlatırken öğretmenim ”ve” dediğinde birden ağzımdan “Nihat Ziyalan” çıktı dilimde olmadan. Öğretmenim şaşırmış ama hiç bozmamıştı beni. Ama akşam eve geldiğimde babamın hal ve hareketlerinden anlaşılıyordu ki biraz sonra evde avantür bir film oynayacaktı ve babamın yüzündeki afişte oyuncuları okumuştum… “Ve Nihat Ziyalan”
Yolu eve kadar getirdim ki; Nihat Ziyalan’ın son şiir kitabı “Eve Götür Beni Nehir”in adı ile arasında bir köprü kuralım diye, hem de “Ve” bağlacı olmadan. Beni sinema ve okumaya bağlayan kişilerin başında gelen Nihat Ziyalan aslında sinema ve sözcüklere de bağlayan “ve” bağlacım olmuştur hep. Kitabı alıp şiirleri bir solukta okuduktan sonra (ki çoğunu önceden okumuştum) çalışma masamın üzerine bıraktım. Ne yazmalıyım? Nasıl anlatmalıyım? Diye düşünüp dururken, kitabı yayımlayan yayınevinin adı ile söz söze geldik. Bingo!.. Yayınevinin adı büyük harfler ile ben buradayım beni yaz diyordu; VEYAYINEVİ… Benim “ve” bağlacım olan Nihat Ziyalan’ın son şiir kitabının yayımlandığı yayınevinin adının “VE” olması, adeta bana atılan bir gol pası idi.
Hal böyle olunca benim gereksiz istatistiki bilgiler bulma devrem devreye girdi. Hemen 80 sayfalık kitaptaki sözcük sayısını saydım. 3608 sözcük vardı. 3608 sözcüğün içinde hiç “ve” sözcüğü ya da bağlacı yoktu. Yani Nihat Ziyalan hem de benim ”ve” bağlacım Nihat Ziyalan kitabında hiç “ve” kullanmamıştı. Tekrar hatırlatayım hem de adı VE olan bir yayınevinden yayımlanmış bir kitapta… Ebette Nihat Ziyalan bunu bilinçli olarak yapmadı. Şimdi size bir malumat-ı füruş vereyim. Bu tip denemeler yapan yazarlar olmuştur. Georges Perec, Ernest Vincent Wright, Lope de Vega zaman zaman böyle yazılar denemişlerdir. Ülkemizde de 1997 yılında şair Erisin Tezcan “E’siz Potkal” diye 62 sayfalık bir kitap yazdı. Ki bu kitabı hiç “e” harfi kullanmadan yazmıştı. Kitabın yayınevinin adı mı ne? “e Yayınları”
Nihat Ziyalan nasıl ki benim “ve” bağlacım ise, onun da “ve” bağlacıdır “şiir.”
Ve şehirlere;
…
ağırbaşlı bir kent değil Amsterdam
insanların saçına vurmuş güler yüzü
…
Ve sinemaya;
…
merdiven sahanlığında kaşlarını kaldırdı Ayhan Işık
otelin tavanı uçtu uçacak
…
Ve dostlarına;
barıştır eğitimi
çıkış Edirne
geçiş Özdemir İnce’nin yüreği
varış Karst’tır
…
Ve babasına;
…
Koşan bir resimdir belleğimde:
Elma yüklü seyyar satıcı
Zabıtadan kaçıyor tablasıyla
Oğlu Nihat’da koşuyor yanında
Düşen elmaları topluyor ağlayarak
…
Ve Adana’ya;
On yaşımı taşıyan
Okland Mustafa’nın halk otobüsünden
Atladım Kanal Köprü’de balıklama
…
Ve Yılmaz Güney’e ;
…
Eve sarhoş geldi Yılmaz
Patronunun kızına
Sevdiğini yine söyleyememiş
Gitmiş duvara karşı içmiş meyhanede
Diplediği her bardakta
Kızı düşünerek
…
Şiirleriyle bağlanır ve selam gönderir bize Nihat Ziyalan. Selamı da “V” şeklindedir. Burada yine malumat-ı füruş vereceğim. “V” selamı yani “Victory” (Zafer) selamı her ne kadar Churcill tarafından popüler hale gelmişse de Ahmet Şerif İzgören bir kitabında; 14. Yüzyılda başlayıp 15. yüzyıla kadar Fransa ile İngiltere arasında süren yüzyıl savaşlarında Fransız askerler yakaladıkları İngiliz okçularının işaret ve orta parmaklarını kestiklerini, İngiliz askerleri kazandıkları savaşlardan sonra kaçan Fransız askerlerin arkasından işaret ve orta parmaklarını salladıklarını, bu nedenle bu işaretin V selamı yani Victory selamı olarak günümüze kadar geldiğini yazar. Bu V selamı genelde bizim mahallenin çocukları tarafından kullanılan bir selamlama şeklidir. Nihat Ziyalan bu mahallenin çocuklarından olmasına rağmen onun verdiği V selamı özlemini çektiği Vatan’ın V harfidir.
Nihat Ziyalan “Eve Götür Beni Nehir” kitabında “Ve” kullanmadı ama daha önce çıkardığı şiir kitaplarından biri olan “Tomurcuk Sevda” kitabındaki Kötü Adam şiirinde kullanmakla kalmayıp bir de şiiri şöyle bitiriyor;
VE NİHAT ZİYALAN
Kötü Adam
at üstünde elbisem zifiri
olsun ister yönetmen
sözcüklerim yövmiyemde kilit
diyemem at binmesini bilmem
saçlarım öf
briyantin yana
rolümün hakkını vererek
kahvaltı yapmamış bir bakışla
uzatırım yüzümü
esas oğlan sallarken yumruğunu
bağırmakta suflör
sağdan uçarak çıkacaksın
senaryoya göre
ortada kalmış kız
şaşkınım müthiş
hadi gir dese yönetmenim
hangi taraftanım
yumruk almanın acemisiyim
zaten babası kaçmış bir oğlum var utanırım
hep dayak yiyen bir baba olmaktan
esas oğlan dığıdık dığıdık
kızı kurtaracak elimden
tekrarlarla çekilen bir sahne
işte böyle film harcatır
unutur muyum yönetmenim
yakın plan küskün bakacağım öpüşmelerine
ölüm sahnem çekilirken
VE NİHAT ZİYALAN
|
- Kendi Boşluğunun Ağırlığını Merak Eden Şiirler - 30 Kasım 2018
- Şi Sayılı Şiirler - 13 Mayıs 2018
- Ve Nihat Ziyalan - 28 Mart 2018
FACEBOOK YORUMLARI