Andy Mulligan imzalı Çöplük kitabının en güzel özelliklerinden biri de, hikâyeye dahil olan herkesin bir anlatıcı olarak kitapta kendine yer ediniyor olması.
“Doğru anahtar ile bir kapıyı ardına dek açabilirsiniz. O kapıyı size başkasının açmasını beklerseniz daha çok beklersiniz.”
Koskoca şehrin tüm çöplerinin toplandığı, çöplerden dev tepelerin oluştuğu, aralarında yaşamlarını idame ettirecek bir kalıntı arayan büyüklü küçüklü ailelerin dolaştığı, pisliğin, karmaşanın hüküm sürdüğü bir yer canlandırın gözünüzde. Sürekli yeni çöplerin getirildiği bu dev çöplükte, bastıkları çöplerin içeriklerini daha iyi anlayabilmek adına çıplak ayakla gezmek zorunda kalan insanları, çocukları düşünün bir de.
Tudem Yayınları’nın Modern Klasikler serisi kapsamında, yeni kapak tasarımı ve cildi ile yeniden basılan Çöplük kitabı, bu ortamı harika bir şekilde tasvir ederek canlandırıyor gözümüzde. Behala isimli bu dev çöp diyarında, günlük rutin işi olarak çöp karıştıran Raphael, bir gün çöpler arasında bir çanta buluyor. İçinde bir miktar para, bir harita, kimlik, bir anahtar ve mektup bulunan bu çanta, kitap boyunca nerdeyse tüm karakterlerin peşinde koştuğu bir nesneye dönüşüyor. Polisin de peşinde olduğu, hatta bulana ödül verilecek olan çanta, başta sadece Raphael, Gardo ve Sıçan isimli 3 arkadaşın arasında bir sır olarak kalıyor. Ancak bu 3 kafadar, mektubun ve çantanın sahibinin gizemini çözmeye karar verince, hikâye müthiş bir dayanışma, arkadaşlık, hak arayışı, adalet, insan hakları gibi pek çok konuya ciddiyetle değinen heyecan dolu bir polisiye koşturmaya dönüşüyor. Çocuk olmalarına rağmen polislerden ailelere, öğretmenlerden senatörlere kadar pek çok kişiye karşı bir mücadele başlatıyorlar. Bu nedenle sadece gizemli bir çantanın ya da mektubun değil, adaletin peşinde koştukları bir macera doğuyor.
Kitabın en güzel özelliklerinden biri de, hikâyeye dahil olan herkesin bir anlatıcı olarak kitapta kendine yer ediniyor olması. Böylece olayları farklı kişilerin ağzından dinleme ve farklı bakış açılarından görme fırsatı yakalıyorsunuz. Aynı olay hakkında farklı kişilerin ne hissettiklerini, ne yaşadıklarını görmek özellikle çocuklar açısından farklı bir okuma deneyimi olacaktır.
Yazar Andy Mulligan’ın Manila’da öğretmen olarak yaşarken ziyaret ettiği bir yerden esinlenerek yazdığı kitabın önemli kahramanlarından ve anlatıcılarından biri olan Olivia da, yazarın kendisini yansıtıyor diyebiliriz.
25 dile çevrilmiş kitap bir çocuk kitabı olsa da, içerdiği sarsıcı karakol bölümleri, polislere karşı yapılan olumsuz atıflar, kitap boyunca ufak ufak yerleştirilmiş politik göndermeler nedeniyle daha çok 15 yaş ve üstü için daha uygun diyebilirim. Çaktırmadan ve hiç göze batmadan politik olmayı başarabilen; adaletsizliğe, eğitim ve yaşam eşitsizliğine, dostluğa, dayanışmaya dair harika bir hikâye ortaya koyan kitabın 2014 yapımı bir de filmi var. Sadece fragmanını seyretmeme rağmen, Behala ortamını çok iyi yansıttığını söyleyebilirim. Kitabın etkileyici havasını devam ettirmek isteyenler için kitabın ardından film de iyi gelebilir.
Keyifli okumalar…
Ebeveynlere Faydacı Puanlama
- Görsellik: Kitabın içeriğinde herhangi bir çizim bulunmamakta. Ancak yeniden basım kapsamında tasarlanan kapak tasarımı oldukça başarılı.
- Hikâye: 5 puan. Dostluk, dayanışma, adalet, eşitlik vs gibi konuları çok güzel bir titizlikle ele alan bir hikâyeye sahip.
- Eğitici/Öğretici Nitelik: 5 puan. Çocuklarla hikâyeyle bağlantılı değerleri konuşmak için çok iyi bir fırsat olabilir. Eğitim eşitsizliği, ekonomik eşitsizlik, adalet kavramı vs gibi konularda çocukların düşünmelerine fırsat verebilir. Hikâyenin farklı karakterler tarafından aktarılması empati oluşturma, bir olayı farklı boyutlarda değerlendirme konusunda da yardımcı olabilir.
- Hayal Gücü Gelişimi: 5 puan
- Kültürel Gelişim: 4 puan
|
Okuma önerisi!Perge Dündar’ın incelemesi; “Taşkafa; İdil ve inatçı dedesi…”
|
- DÜMTEK NECMİ’NİN MUHTEŞEM HİKÂYESİ - 24 Mart 2021
- DUT AĞACINDAKİ HAYALET - 9 Şubat 2021
- KİTAP TAMİRCİSİ TOPRAK - 7 Aralık 2020
FACEBOOK YORUMLARI