Aslı Der ve Behiç Ak İstanbul Kitap Fuarı’nın ilk gününde Karadeniz Salonu’nda okurlarıyla buluştu.
Çok sayıda ziyaretçinin izlediği söyleşide Aslı Der ve Behiç Ak çocuk kitapları üzerine felsefi yaklaşımlara açıklık getirdiler.
Çocuklarla entellektüel ilişkinin kurulmasının önemi
Behiç Ak çocuk ve yetişkin arasındaki entelektüel ilişkinin 3-6 yaş arası için yayımlanan resimli öykü kitapları sayesinde oluştuğunu belirtti. Çünkü bu yaş grubundan sonra artık çocukların okuma yazmayı öğrendiğini ve bu okuma yazmayla beraber aslında kendi entelektüel seçimlerini kendilerinin yapmaya başladığını vurguladı. 3-6 yaş arasında bu entellektüel ilişkinin kurulmasının çok önemli olduğunu belirten Behiç Ak, bu sürecin çocuğun hem görsel, hem metin, hem de semboller ve kavramlar arasındaki ilişkiyi kurmaya başlaması açısından anlama sürecinin de başlamasına yol açtığını ve aynı zamanda çocukların ilk sorularını sorma süreci olduğunu vurguladı.
Behiç Ak aynı zamanda ‘Çatıdaki Gezegen’ kitabından hareketle hikayenin merkezine çatı gibi bir mekanı neden oturttuğunu ve çatılardan, sokaklara tüm mekanların aslında çocuklara ait olduğunu, çocukların aslında o mekanlarda var olabileceğini vurguladı. Aslında çocuk sokakta olamaz, çocuk sokağa çıkamaz, çocuk çatıya çıkamaz gibi yetişkinlerin geliştirdiği bir algıyı normal görmemek gerektiğini ve yetişkinlerin çizdiği bu çerçevenin normal olmadığını belirtti. Çatı gibi bir mekanın çocukların hayal dünyasında ön plana çıktığını ifade etti.
Çocuk kitapları ile felsefeye atılan ilk adımlar
Aslı Der, çocuk kitapları ile felsefeye yönelik ilk adımların çok önemli olduğunu ifade etti. Çocuğun sorgulayan bir birey olmasındaki ilk adımın çocuklar için yazılmış öykü kitaplarının önemli bir katkısı olduğunu vurguladı. Küçük Cadı Şeroks dizisini de bu amaçla yazdığını ifade eden Aslı Der, bu gelişime katkı sağlamayı amaçladığını belirtti. Soru soran ve sorgulayan çocukların ‘ilk adımlarını’ resimli öykü kitaplarıyla attığına dikkat çekti.
Her iki yazar da kızlar için pembe, erkekler için mavi tonların ağırlık taşıdığı kapak tasarımlarını doğru bulmadıklarını ifade etti. Birlikte çalıştıkları yayınevlerinin de bu yaklaşıma mesafeli durduğunu belirten Behiç Ak ve Aslı Der çocuklarının gelişiminde ve karakterlerinin oturmasında bu tip detayların büyük önem taşıdığına dikkat çekti.
.
- Yazarımız Serdar Şahinkaya’ya SBF’de Ders Engeli - 21 Şubat 2017
- -Güncellendi- Yayınevlerinden KHK’ye tepkiler - 9 Şubat 2017
- Biz Hayır Diyoruz - 10 Ocak 2017
FACEBOOK YORUMLARI