Sylvia Loehken, İçedönüklerin Sessiz Gücü kitabında, içedönük insanların güçlü özelliklerini sıralıyor ve bu özelliklerin dezavantaj olabilecek yönlerine dair çok önemli ipuçları veriyor.
Dışadönüklüğün çok fazla önemsendiği ve pompalandığı bir çağdayız. Dışadönüklük her bireyin ulaşması gereken bir mertebe gibi görülürken; içedönüklük bir kusur, mutlaka değiştirilmesi gereken olumsuz bir özellik gibi algılanır. Bu algının büyük bir yanılgı olduğunu peşinen söylemek isterim. Dünyaya yön veren ve tarihe adını yazdıran çoğu özel kişinin içedönük olduğunu biliyor muydunuz? Marie Curie, Charles Darwin, Albert Einstein, Bill Gates, Barack Obama, Stephen Spielberg, Mark Zuckerberg bunlardan bazıları…
Plazada çalışan beyaz yakalının kariyeri için gereken tek nefes, politika yapabilmek için elzem olan tek beceri, eğlenceli bir hayatın tek formülü olarak sunulur hep, dışadönüklük. Yaşam koçları danışanlarını daha dışadönük bir birey yapmak için uğraşır. Dışadönüklükle ilgili workshoplar düzenlenir, hakkında kitaplar yazılır. Özellikle batı kültürünün çok fazla önemsediği ve yücelttiği bir durumdur dışadönüklük. Sükunet ve dinginliğin daha çok önemsendiği doğu kütüründe ise, içedönüklük kıymetli bir erdemdir.
İÇEDÖNÜKLER DAHA AZ GÖRÜNÜR OLSALAR DA HERYERDEDİRLER!
Jung, literatürde içedönüklük ve dışadönüklük kavramlarından bahseden ilk kişi olmuştur. Kendisi de içedönük biri olan Jung’a göre her iki tip de özellikleri ile önemli ve değerliydi. Sonradan dışadönüklüğün daha çok önemsenir hale gelmesinin sebepleri ayrıca açıklanabilir. Öncelikle içedönüklüğün ne olduğunu biraz daha anlayalım. Dr. Sylvia Loehken içedönüklükle ilgili çok anlaşılır ve özel bilgilerin yer aldığı bir kitap kaleme aldı. Kendisi de içedönük bir birey olan Loehken aynı zamanda dil bilimi ve iletişim uzmanı. İçe Dönüklerin Sessiz Gücü’nde, içedönük insanların atıl durumda olan bazı özelliklerini aktif ve faydalı hale getirmeyi hedefliyor.
“Kendi başınıza kalıp sessiz ve sakin zaman geçirmek sizin için elzem midir? Gürültü, aşırı hareketlilik ve kalabalığa tahammülünüz az mı? Havadan sudan konuşmak anlamlandıramadığınız ve yapamadığınız bir şey mi? Pek çok insanla yüzeysel arkadaşlıklar yerine iyi anlaştığınız birkaç kişiyle yakın dostlukları mı tercih edersiniz? Konuşmadan ya da hareket geçmeden önce etraflıca düşünür müsünüz? Zaman baskısı sizin için itici bir güç olmak yerine stres faktörü müdür? Aynı anda çok fazla şeyle uğraşmaktansa bir konuya daha derin yoğunlaşmayı mı tercih edersiniz? Telefonla iletişim kurmaktansa mümkün olan her durumda yazılı iletişimi mi tercih edersiniz? Kendi alanınız (eviniz, odanız, diğer insanlarla aranıza koyduğunuz mesafe) siz istemedikçe aşılmaması gereken sığınağınız mıdır?”
Eğer bu soruların çoğuna evet yanıtı veriyorsanız bu kitabı mutlaka okumalısınız. Hayır diyorsanız da okumanızda fayda var çünkü çevrenizdeki içedönükleri anlamanızı sağlayacaktır.
Kişilik yapıları içedönüklük ve dışadönüklük uç noktaları arasında yer alan bir yelpaze gibidir. İnsanlar yapıları gereği bu yelpazede kendilerine bir yer edinirler. Kimisi daha içedönüktür kimisi daha merkezi bir yerdedir. Sadece uçlarda yer alan kişilik yapıları patolojik olarak kabul edilir. Yani tam içedönüklük ya da tam dışadönüklük gibi. Yapılan bilimsel araştırmalar içedönük ve dışadönük kişilerin beyinlerinin farklı çalıştığını göstermektedir. Dolayısıyla dışadönüklere yönelik verilen tavsiyelerin içedönüklerde işe yaramayacağını söyleyebiliriz.
İÇEDÖNÜKLÜK VE UTANGAÇLIK AYNI ŞEY DEĞİLDİR!
Kitapta bu bilgi özellikle vurgulanmış ve açıklanmış. İçedönük insanlarla ilgili kırılması gereken en büyük önyargının bu olduğu kanaatindeyim. İçedönük kişi diyince gözümüze hep asosyal bir tip canlanır. Kitap bu imajı tamamen değiştiriyor.
Yazar kitapta, içedönük insanların güçlü özelliklerini sıralıyor ve bu özelliklerin dezavantaj olabilecek yönlerine dair çok önemli ipuçları veriyor. Tedbirli olmak, öze inmek, konsantrasyon, dinginlik, empati, analitik düşünme, kararlılık içedönük insanların önemli özelliklerinden bazıları. Bu özellikleri yönetebilme becerisini ve içedönük insanların temel ihtiyaçlarını kitabı okuduğunuzda öğreneceksiniz. Bunlara ilave olarak; Mutlu bir hayat sürerken, iş yaşamında nasıl başarılı olunur?, Topluluk önünde nasıl konuşulur? İçedönük biri olarak dolu dolu bir hayat nasıl yaşanır? gibi soruların yanıtlarını da bulmanız mümkün.
İçedönük çoğu kıymetli insanın dunning kruger sendromu nedeniyle hep gölgede kaldığını düşünürüm. Sırf bu nedenle içedönük insanların potansiyellerini farketmesini temenni eder ve tüm içedönüklere şimdiden iyi okumalar dilerim!
“Dünyanın sorunu, akıllılar hep kuşku içindeyken aptalların küstahça kendilerinden emin olmalarıdır.” Bertrand Russell
- İÇEDÖNÜKLERİN SESSİZ GÜCÜ
- Yazar: Dr. Sylvia Loehken
- Çeviri: Erkan Aktaş
- Yayınevi: Paloma Yayınevi
- Sayfa Sayısı: 266
- Baskı Yılı: Mart 2016
- Gezi ve Psikanaliz - 2 Haziran 2017
- İkinci Hayat - 25 Mayıs 2017
- Psikanalizin Unutulmuş Kadın Öncüsü - 8 Mart 2017
FACEBOOK YORUMLARI