Çocukluğunda Red Kit, Tommiks, Teksas, Zagor ve diğer çizgi romanları okumayı sevmiş biri olarak yetişkin olduğunda da bu türden kitapları okumaya devam eden, üstelik de çok zevk alan bir okurum ben.
Son dönemlerde yaptığım kitap alışverişimde çizgi roman türüne ağırlık verdiğimi fark ettim. Bunları okuyunca sizlerle paylaşmamak ayıp olur diye düşündüm. Sadece bir numara eski okunmuş olup diğerleri taze tüketilmiştir ve hepsi tarafımdan size de şiddetle önerilir. Yeni yılda çizgi romanlara merhaba…
1. PERSEPOLİS – Marjane Satrapi
Diğer çizgi romanların sıralamasının bir önemi olmamasına rağmen Marjane Satrapi’nin otobiyografisi olan Persepolis, benim için her daim bir numara olabilecek çizgi romandır. Gözlerim ışıldayarak izlediğim filminden sonra kitapçıda görünce üstüne adeta uçtuğum ve okuduğumda da gözlerimin parladığı bu kitap, İran’daki devrimi ve yaşananların insanlar üzerindeki etkilerini anlatıyor anlatmasına ama bir yandan da bir kızın çocukluktan ergenliğe, sonra da genç bir kadınlığa geçişini bütün saçmalıklarıyla, dramlarıyla, komiklikleriyle sayfalarına yerleştiriyor. Kitabın yanı sıra filmini de izlemenizi tavsiye ederim.
- Yazan: Marjane Satrapi
- Çeviren: Elif Çelik
- Baskı Yılı: 2017
- Sayfa Sayısı: 352
- Yayınevi: Panama Yayıncılık
2. ÖNCÜ KADINLAR – Mary Talbot
2016da vizyona çıkmış olan ve 20. Yüzyılın başlarında İngiltere’deki kadın haklarını konu alan Suffragette, bizdeki adıyla Diren! filmini izlediğimde çok etkilenmiştim. Mary Talbot’ın yazdığı ve BryanTalbot’ın resimlediği Desen Yayınları’ndan çıkmış olan Öncü Kadınlar; Bir Direniş Hikâyesi isimli kitap da aynı konuyu ele alıyor. İngiltere’de kadınlar için oy hakkı ve daha birçok eşitlik için mücadele veren kişilerin bir kısmı tarihten seçildiği için gerçek hayatta da yaşamış ve bazı olaylar kurgu değil. Bu yüzden daha da ilgi çekici olan bu tarihi çizgi romanı kadın-erkek herkesin okuması lazım.
- Yazan: Mary Talbot
- Resimleyen: BryanTalbot
- Çeviren: Damla Kellecioğlu
- Baskı Yılı: 2017
- Sayfa Sayısı: 192
- Yayınevi: Desen Yayınları
3. ÜÇ GÖLGE – Cyril Pedrosa
Kendisine iki önemli ödül kazandıran Cyril Pedrosa’nın bu kitabı yakın bir arkadaşının çocuğunu kaybetmesi üzerine ortaya çıkmış. Anne ve babası ile birlikte ormanda huzur içinde yaşayan Joachim’in hayatı günün birinde üç gölgenin ortaya çıkışı ile tamamen değişir. Bu üç gölgenin çocuğunu alacaklarını anlayınca baba, elinden geleni yapıp Joachim’i korumaya çalışır. Bu mücadelenin hikâyesini anlatan kitap fantastik, masalsı tarzı ile bazen ürkütücü, bazen hüzünlendirici ama kesinlikle okunası bir çizgi roman. Bazen lekeselleşen çizimleri ile ilgi çekici olan bu kitap Baobab Yayınları’ndan çıkmış ve okunmak için sizi bekliyor.
- Yazan ve Resimleyen: Cyril Pedrosa
- Çeviren: Doğan Şima
- Baskı Yılı: 2017
- Sayfa Sayısı: 272
- Yayınevi: Baobab Yayınları
4. ARAKÇI – Michael Cho
Michael Cho’nun yazdığı ve çizdiği ilk grafik roman olan Arakçı, aslında bir varoluş hikâyesi. Yazar olma hayalleri kurmasına rağmen son beş yılını bir reklam ajansında metin yazarak geçiren Corrina Park’ın yaşantısını anlatan kitap Karakarga Yayınları’ndan çıkmış. Bir boşluk duygusuyla işine giden, sokaklarda dolaşan Corrina, varoluşuna biraz heyecan ve anlam katma amacıyla marketlerden ufak şeyler yürütür bazen. Acaba kendisi için en uygun olan hayatı bulup kurma cesareti gösterebilecek midir? Keşke daha uzun olsaydı da konu daha bir derinleşseydi diye düşünmüş olsam da, düşündürücü ve ilgi çekici fikriyle okumak isteyebileceğiniz bir kitap.
- Yazan ve Resimleyen: Michael Cho
- Çeviren: Emre Yavuz
- Baskı Yılı: 2016
- Sayfa Sayısı: 96
- Yayınevi: Karakarga Yayınları
5. SHENZEN-ÇİN’DEN BİR GEZİ HİKÂYESİ – Guy Delisle
Pyongyang ve Burma üzerine çizgi roman yazmış olan Guy Delisle bu sefer de Shenzen’i anlatmış. Kanadalı bir çizer ve animasyoncu olan Guy, bir animasyon işi için üç aylığına Hong Kong’un kuzeyindeki büyük bir şehir olan Shenzen’e gider ve oradaki hayatını çizgi roman haline getirir. Karakarga Yayınları’ndan çıkmış olan kitap, Çin’deki gündelik hayata dair ayrıntıları esprili bir dille anlatıyor. Yazarın orada neredeyse tamamen yalnızlaşması okuyanı biraz üzse de bununla baş etme manevraları gülümsetiyor. Okuduğunuzda benim gibi diğer kitaplarını da merak edeceksiniz bence.
- Yazan ve Resimleyen: Guy Delisle
- Çeviren: Levend Yalman
- Baskı Yılı: 2017
- Sayfa Sayısı: 154
- Yayınevi: Karakarga Yayınları
6. KARANLIK GÜZEL – Fabien Vehlmann
Kapağında “Çocuklar İçin Değildir” notu bulunan bu kitabın girişinde de editör tarafından çocuklara uygun olmadığına dair ufak bir yazı var. Çünkü ilk gördüğünüzde büyük boyutuyla ve kapağının sevimli çizimiyle yetişkin kitabı olabileceğini düşünmüyorsunuz. Ama fantastik konusuyla, zaman zaman ürpertici ayrıntıları olan olaylarıyla ve bazen irkiltici çizimleriyle tamamen bir yetişkin çizgi romanı. Bir çay saati gibi sıradan bir olay ile başlayan kitap, sayfaları çevirdikçe fazlasıyla ilginç, tuhaf ve hafiften rahatsız edici bir hikâyeye dönüşüyor. Arka Bahçe Yayıncılık’tan çıkmış olan ve Fabien Vehlmann’ın anlattığı, ormanda minik insanlar haline gelen bir grup çocuğun gitgide vahşileşen dönüşümünü okumalısınız derim ben.
- Yazan: Fabien Vehlmann
- Resimleyen: Kerascoet
- Çeviren: Merve Tırmık
- Baskı Yılı: 2016
- Sayfa Sayısı: 96
- Yayınevi: Arka Bahçe Yayıncılık
7. KEDO; İSTANBUL’A BİR MASAL – Şekip Davaz
Aslında iç mimar ve dekoratör olarak çalışan Şekip Davaz aynı zamanda çizgi romanla da ilgilenmiş ve çok ilginç bir kitap ortaya çıkarmış. İlk olarak Oğlak Yayınları’ndan çıkmış olan Kedo, daha sonra Karakarga Yayınları tarafından tekrar basılmış ki ben bu yeni baskıyı okudum. Grimm Kardeşlerin meşhur Çizmeli Kedisi, masalından 1930ların İstanbul’una gelir ve kendi öyküsünün peşine düşer. Bu arada masal bekçileriyle baş etmek durumundadır. Fantastik ve gerçeküstü hikâyesiyle, kendine özgü çizimleriyle gerçekten ilgi çekici bu kitabı da önermem şart.
- Yazan ve Resimleyen: Şekip Davaz
- Baskı Yılı: 2017
- Sayfa Sayısı: 140
- Yayınevi: Karakarga Yayınları
8. KARGANIN UÇUŞU – Jean Pierre Gibrat
Flaneur Yayınları’ndan çıkmış olan bu çizgi roman İkinci Dünya Savaşında işgal atındaki Paris’i anlatıyor. Direnişçi Jeanne, tutulduğu nezarette atik ve hazır cevap hırsız François ile tanışır. Bombardıman alarmları çalmaya başlayınca ve herkes sığınağa inince bir şekilde kaçma yolu bulan François ve peşine takılan Jeanne bir maceraya atılırlar. François Jeanne’yi arkadaşının mavnasına saklar ve ona yardımcı olmaya çalışır. O dönem Fransa’sını çok güzel resmetmiş olan Jean Pierre Gibrat’ın bu sürükleyici hikâyesini alıp okumaktan çekinmeyin, pişman olmazsınız bence.
- Yazan ve Resimleyen: Jean Pierre Gibrat
- Çeviren: Binnur Mörel Büyükertan
- Baskı Yılı: 2017
- Sayfa Sayısı: 112
- Yayınevi: Flaneur Yayınları
- EĞİTİM HAKKIMIZ SÖKE SÖKE ALIRIZ - 6 Haziran 2022
- Zeka mı? O da ne? - 3 Ağustos 2018
- Taşkafa; İdil ve inatçı dedesi… - 20 Nisan 2018
FACEBOOK YORUMLARI