Mesut Yeğen, U. Ulaş Tol ve Mehmet Ali Çalışkan’ın kapsamlı bir saha çalışmasına dayanan “Kürtler Ne İstiyor?” adlı araştırması, Kürt beşerî coğrafyasının geniş bir panoramasını sunuyor.
Kürt halkının kendi yaşadığı coğrafyada yürüttüğü mücadele olanca gerçekliğiyle önümüzde duruyor. Ülkemizin içinden geçtiği zamanlarda “darbe” meselesi tüm gündemimizi kaplarken, aslında uzunca bir zamandır olduğu gibi Kürt halkının kendi talepleri ve geleceği etrafında mücadelesi sürüyor. Gündem tüm sıcaklığını korurken, Kürt halkının yarattığı rüzgar esmeye devam ediyor.
Özellikle Suriye’de süregelen iç savaşın yansımaları tüm dünya tarafından yakından takip ediliyor. İlerici bir hareket olarak Kürt halkının insanlık için yürüttüğü mücadele Suriye’de karanlık kalmış yerleri aydınlatmaya devam ediyor.
Bu bağlamda Kürt halkının, ülkemizde ve yakın coğrafyada yürütmüş olduğu mücadele yıllarca mercek altına alındı. Son dönem yayınlanmış çalışmalardan en dikkat çekenlerden bir tanesi ise İletişim Yayınları etiketiyle yayınlanan “Kürtler Ne İstiyor?” çalışması. KitapEki olarak gündem her daim sıcaklığını korurken, takipçilerimiz için “Okuma Parçası” kategorimizde güncel bir kitap ele alıyoruz.
OKUMA PARÇASI İÇİN TIKLAYINIZ
Tanıtım Bülteninden
Kürtler ne istiyor? “Sokaktaki insan”dan televizyonda kanaat belirten “uzmana” kadar, sık sık dile getirilen bir soru bu. Çok zaman soru da değil aslında; cevabını merak etmeden veya umursamadan, kızgınlıkla söylenen bir söz: “Daha ne istiyorlar!” anlamında…
Bu çalışma ise sahici bir merakla, gerçekten anlamaya çalışarak soruyor bu soruyu: Kürtler ne istiyor? “Meseleleri” ne? “Ahvalleri” nedir? Ne düşünüyorlar? Kime, niçin oy veriyorlar? Homojen “Kürt” kimliğinin ötesine bakacak olursak: Kürt veya Zaza, Şafii veya Hanefi veya Alevi, dindar veya seküler, kadın veya erkek, genç veya yaşlı, zengin veya yoksul, eğitimli veya eğitimsiz olmaları, aşiret üyesi olup olmamaları, mağduriyet yaşamış olup olmamaları, tercihlerini nasıl etkiliyor?
Siyasi beklentileri nedir? Kürtçe eğitim talebine, özerklik, demokratik özerklik, federasyon, bağımsızlık seçeneklerine nasıl bakıyorlar? Mesut Yeğen, U. Ulaş Tol ve Mehmet Ali Çalışkan’ın kapsamlı bir saha çalışmasına dayanan araştırması, bu sorulara gerçek cevaplar veriyor, Kürt beşerî coğrafyasının geniş bir panoramasını sunuyorlar.
- Kürtler Ne İstiyor?
- Kürdistan’da Etnik Kimlik, Dindarlık, Sınıf ve Seçimler
- Yazarlar: Mesut Yeğen, Uğraş Ulaş Tol, Mehmet Ali Çalışkan
- Türü: Araştırma
- Basım Tarihi: Ağustos 2016
- Sayfa Sayısı: 160 Sayfa
- Yayınevi: İletişim Yayınları
- Vay canına! PUKSAVIDA yayın hayatına başladı! - 16 Mart 2017
- Cinler, canavarlar, filozoflar ve bilumum teröristler - 9 Mart 2017
- Londra’da Hoş Cinayet - 30 Ekim 2016
FACEBOOK YORUMLARI