SEVGİ DOLU BİR YOLCULUK: MARUKO’NUN YOLCULUĞU

Günümüzde çocuk yaşta doğa sevgisini hayatının bir parçası haline getirmenin önemi herkesçe biliniyor. Maruko’nun Yolculuğu da bu sevgiyi okuyucusuna aşılamak için biçilmiş kaftan.

Anılarına ortak olabilecek bir dost edinme hayali kuran küçük Yaprak’la tanışın. Bu hayalperest, duyarlı, iyi kalpli, zeki küçük kızı çok seveceksiniz.

Öğretim üyesi, çevirmen ve çocuk kitaplarının saygın yazarı Ali Volkan Erdemir imzalı Maruko’nun Yolculuğu adlı eser Doğan Egmont aracılığıyla okuyucuyla buluştu. Kenzaburo Oe, Yukio Mishima ve Haruki Murakami’nin de birçok eserini Türkçeye çeviren Erdemir, kitabında da Japon kültürüyle ilgili bilgilerinden yararlanmış. Marmara Üniversitesi Resim Bölümü’nden mezun başarılı illüstratör Berk Öztürk’ün çizimleriyle renklendirdiği kitabı bir oturuşta okuyorsunuz ve tadı damağınızda kalıyor.

Ankara’da sevgi dolu ailesiyle güzel bir ev hayatı süren Yaprak’ın en büyük hayali gününü anlatabileceği bir dost edinmek. Ejderha, deve kuşu, dinozor sahiplenme hayalleri kuran bu saf kalpli küçük kız bir gün bir salyangozla tanışır. Adı Maruko’yu Sakura ağacının koyduğu, konuşabilen bu salyangoz, yardımsever Yaprak’la arkadaş olur ve sevgi dolu macera başlar. Yaprak’ın annesi hiçbir şeyi kestirip atmasa da kızına olumsuz olabilecek olasılıkları sevecen bir dille anlatan bir karakterdir.  Yaprak ise dostuyla ilgili olumsuz bir şey duymak istemediğinden annesiyle bu durumu paylaşmaya çekinir. Yaprak’ın annesi arkeolog Banu Hanım bu dostluğu öğrenecek midir? Öğrenirse tepkisi ne olacaktır?

Pozitif bakış açısıyla bir ilham kaynağı

Yaprak, büyük bir şehirde yaşayan ev ve okul arasında hayatını sürdüren milyonlarca çocuktan biridir. Gri kentlere hapsolup içlerindeki renkleri de griliklerle takas etmiş çocukların aksine Yaprak farklı bakış açısı, pozitifliği sayesinde bir kısır döngüyü olumlu hislerle bezediği bir akışa döndürmeyi başarıyor. Başarılı illüstrasyonlar tam da hayalinizdeki Yaprak’ın resmedilmiş hali. Onun rüyalarında yol alıp bilinçaltına yolculuk etmek, Maruko’dan masallar dinlemek ve kendinizi dış dünyadan soyutlayıp Yaprak’ın hayatına ortak olmak bu eseri bu kadar değerli yapan özelliklerinden sadece birkaçı.

Okula gitmeyi heyecanla bekleyen, ailesine ve çevresine her daim saygılı karakterimiz bir rol model oluşturabilecek tüm yetilere sahip. Annesiyle yaptığı sohbetlerden hayata dair çıkarımlarda bulunmak mümkün. Aile yaşantılarının eşitlikçi dinamiklerinden, her karakterde mevcut olan duyarlı bakış açısına yazarın her detay üzerine kafa yorduğu okuyucu tarafından kolaylıkla hissediliyor.

Yetişkinler için de bir kılavuz

Doğa ve hayvan dostu bu küçük kızdan biz yetişkinlerin de öğreneceği çok şey var. Başkarakterimiz  Maruko da adını doğadan alıyor. Günümüzde çocuk yaşta doğa sevgisini hayatının bir parçası haline getirmenin önemi herkesçe biliniyor. Maruko’nun Yolculuğu da bu sevgiyi okuyucusuna aşılamak için biçilmiş kaftan. Kitap boyunca hâkim olan çocuk saflığındaki bakış açısı, hayallerle dolu çocuk dünyası, salt temiz dileklerle yaklaşım her yaştan okuyucuya ilham kaynağı olabilecek türden.

Kitap aynı zamanda öğretici nitelikte. Bilhassa Japonya’nın kültürüne, iklimine, masallarına dair okuma zevkini arttıran birçok bilgi de barındırmakta. Yer yer heyecanlanıyor, hüzünleniyor, gülümsüyorsunuz ama kitap okuduğunuz zaman içinizdeki sıcak, huzur verici his varlığını koruyor. Siz de Yaprak’ın ve Maruko’nun dostu olabilir, onlarla bitmesini istemeyeceğiniz bir yolculuğa çıkabilirsiniz.

  • Maruko’nun Yolculuğu
  • Yazar: Ali Volkan Erdemir
  • Çizer: Berk Öztürk
  • Türü: Öykü, 8+ yaş
  • Baskı Yılı: Şubat 2020
  • Sayfa Sayısı: 116 Sayfa
  • Yayınevi: Doğan Egmont

Kuğukulak: Yeterince dinlersen sen de duymaya başlarsın

Vinkmag ad

FACEBOOK YORUMLARI

Yorum

Read Previous

Serenad, Amerikalı Okurlarla Buluşuyor

Read Next

Gianni Rodari’den Çocuklara: “Ormanda Eğlence”

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Lütfen gördüğünüz rakamları bitişik olarak yazınız! *