Mumi Vadisi’ne Yolculuk

Mumi Ailesi’nin bu kadar sevilmesi ve geniş kitlelere ulaşmasının altında gündelik yaşama çok yakın hikâyeler anlatılması olduğunu düşünüyorum.

Bu yazıda tek bir kitaptan bahsetmek yerine bir seriden bahsedeceğim: Mumi Ailesi. Okul öncesi dönemlerinden itibaren okunabilecek kitapları bulunan seri Türkiye’de yeni olsa da Dünya çapında oldukça ünlü.

Bu yazıda bir proje vasıtasıyla tanıştığım kitap serisinden bahsetmek istiyorum. Ayrıntı Yayınları ve Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV) işbirliği ile bu yıl Görünmez Çocuk adlı bir etkinlik hayata geçti. Görünmez Çocuk; bakımını üstlenen teyzesi tarafından sözlü istismara uğrayan ve görünmez olan bir çocuğun hikâyesini anlatıyor. Buradan hareketle TEGV çocukları ile bir drama atölyesi tasarlandı ve yılda 6.000 çocuk ile etkinliklerin yapılması planlanıyor. Bir Mumi Hikayesi olan Görünmez Çocuk ’u çok sevince tüm seriyi okudum ve sizlerle de paylaşmak istedim.

Mumi Ailesi anne baba ve çocuktan oluşan üç kişilik bir aile ve bu aile kendi isimlerini verdikleri Mumi Vadi’sinde yaşıyorlar. Bu aileyi ilginç kılan nedir diye sorarsanız; misafiri çok sevmeleri diyebiliriz. Evlerinde her daim arkadaşları, onlarla kışı geçirmeye karar vermiş bir misafirleri ya da yolu oraya düşmüş bir büyücü görebilirsiniz. Aile bu duruma oldukça alışık, bu nedenle misafirler hemen kendilerini evde hissediyorlar, hatta ev sahiplerine ev kurallarını hatırlatmaktan çekinmiyorlar.

Serinin yazarı Tove Jansson, Finlandiyalı heykeltıraş bir baba ve İsveçli çizer bir annenin çocuğu olarak sanat dolu bir ortamda yetişmiş. Mumileri karikatür olarak çalışırken çocuk hikâyeleri ortaya çıkmış ve oldukça başarıya ulaşmış. 3. kitaptan sonra ünü giderek artan Mumi Ailesi’nin serüvenleri hızlıca artmış ve 8 kitaba ulaşmış. Ayrıntı Yayınları tarafından Türkçe’ye kazandırılan bu seri dünyada ellinin üzerinde dile çevrilmiş, kitapları tiyatro, sinema ve operalara uyarlanmıştır. Şu anda ülkemizde yayımlanmış kitapların yanı sıra aktivite kitaplarından çıkartma kitaplarına çocukların hoşuna gidecek farklı kitapları da bulunuyor. Yurt dışında bu ailenin yayınlanan çizgi filmleri, tiyatro gösterileri ve haklarında yazılan makaleleri merak ederseniz internette “Moomin” adıyla aratmanız yeterli. 🙂

Mumi Ailesi’nin bu kadar sevilmesi ve geniş kitlelere ulaşmasının altında gündelik yaşama çok yakın hikâyeler anlatılması olduğunu düşünüyorum. Mumiler insandan farklı bir tür, Mumi Vadisi’nde yaşayan diğer türler de gerçek yaşamda olmayan ancak kendilerine özellikler atfedilmiş çeşitli hayvanlardan oluşuyor. Her türün kendine ait rutinleri, yaşamı kolaylaştıran ya da zorlaştıran tarzları, kendilerine has yaşam tarzları var. Örneğin Hatifnatlar, sağır ve dilsiz bir türler, tohumdan büyüyorlar ve hiç durmadan seyahat ediyorlar. Kimse nereye ne için gittiklerini bilmiyor ama onlar düzenli olarak yaptıkları bu gezilerde ne istediklerini biliyor gibiler.

Mumi Anne’nin büyük büyük annesinin hastalıklara iyi gelen reçeteleri, Mumi Baba’nın sürekli anılarından bahsetmesi ve insanları sıktığını fark etmemesi, küçük Mumiş’in arkadaşlarıyla vakit geçirirken fikir ayrılıklarına düşmesi, bir gün küsüp bir diğer gün barışmaları… vb. Mumiler insan olsaydı hayatlarımız bu kadar benzerdi diye düşünüyorum. Çoğu çocuk kitabında olan, çocuklar yanlış bir hareket yaptığında onları uyaran, doğruya ve iyiliğe yönelten yetişkin figürleri bu kitapta yok. Hikâyelerde en sevdiğim kısmı burası: kimi maceralarda yetişkinler de yanlış kararlar veriyor, sonuçlarına katlanıyor ve yaşamları devam ediyor, kimse yanlış kararlar nedeniyle yargılanmıyor ya da dışlanmıyor. Mumi Vadisi’nde hayat hep bir akışta ve o akış hep devam ediyor, gerçek dünyada olduğu gibi.

Keyifli okumalar.

Ebeveynlere Faydacı Puanlama

  • Görsellik:  4 puan. Kitaplarda kendine özgü destekleyici çizimler var.
  • Hikâye: 4 puan. Bazı hikâyeler çocuklar tarafından macerası az, anlatımı çok bulunabilir.
  • Eğitici/Öğretici Nitelik: 4 puan.
  • Hayal Gücü Gelişimi: 5 puan. Tüm Mumi Vadisi bir gerçekdışı karakterlerden oluştuğu için hayal gücünü destekleyecektir.
  • Kültürel Gelişim: 5 puan. Okuyucu tamamen farklı bir kültürle tanışıyor.
  • Mumi Serisi
  • Yazar: Tove Jansson
  • Türü: Çocuk
  • Yayınevi: Dinozor Çocuk
Pınar Palamutlu
Latest posts by Pınar Palamutlu (see all)
Vinkmag ad

FACEBOOK YORUMLARI

Yorum

Read Previous

Dırdırcı Karılarınız ve Elti Meydan Muharebeleri

Read Next

Ryszard Kapuściński ve John Berger: Gazetecilikten Hikâye Anlatmaya

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Lütfen gördüğünüz rakamları bitişik olarak yazınız! *