Tek Yola Sığmayan Devrim

Tek Yola Sığmayan Devrim, hem 12 Eylül’ün en karanlık günlerini anlamaya hem de gülmenin devrimci bir eylem olduğunu hatırlamaya vesile oluyor…

İbrahim Çelik‘in kaleme aldığı Tek Yola Sığmayan Devrim, Ayrıntı Yayınları etiketiyle raflardaki yerini aldı. Yakın tarih kategorisinde yayınlanan kitap ülkemizin içinden geçtiği 12 Eylül 1980 darbesinin yaşandığı sürece dair tanıklıkları ortaya koyuyor. Acının ve zulmün tüm toplumu etkisi altına aldığı bir dönemin anılarını konu alan kitap, dönemin devrimcilerinin geliştirdiği iradeyi ve gülümsemenin ne kadar büyük bir önem taşıdığını okuyucusunu da gülümseterek anlatıyor.

Editörün Seçimi köşemizde sizi yakın tarihe götürüyoruz. Tek Yola Sığmayan Devrim ile darbenin bu memleketin devrimcilerinin hafızasında neler bıraktığına tanıklık edeceksiniz.

İyi okumalar…

12 Eylül’ün en karanlık günlerinde Samsun’da bir grup genç devrimci tutuklanır. Tutuklayanlar arasında yer alan bir polis memuru, daha sonra operasyondaki ve işkence sürecindeki başarıları nedeniyle komiser olur. Bahis konusu Komiser, yıllar sonra devrimcilerin yoğunlukta olduğu Ardanuç’ta, bir bayram sohbeti sırasında orada bulunanlara Emniyet Genel Müdürü edasıyla şunları söyler: “1981’in yaz aylarıydı. Samsun’da büyük bir terör operasyonu gerçekleştirdik. Elliden fazla azılı terörist yakalamıştık. Odamda oturuyorum, çağırdım çocukları, yakalananları ikişer ikişer odama getirmelerini söyledim. Baktım getirilenlerin içinde, 18-19 yaşlarında iki de çocuk var. ‘Nerelisiniz?’ ‘Artvinli.’ ‘Neresinden?’ ‘Borçka’dan.’ ‘Ulan oğlum sizin ne işiniz var bu teröristlerin içinde?’ Ses yok. Yahu çocuklara bakıyorum, gencecik, fidan gibi çocuklar, içeriye atsan cezaevlerinde çürüyüp gidecekler, ‘git,’ desem, nasıl diyeyim, tehlikesi var. ‘Kimin çocuklarısınız?’ diye sordum. Birisi ‘Avni Alpaslan’ın,’ dedi. ‘Yani bizim Dediağa’ların çocuğu.’ Şimdi yukarı tükürsem bıyık, aşağı tükürsem sakal. Baktım olacak gibi değil, vicdanım kabul etmiyor. ‘Kaybolun ulan karşımdan, bir daha da karşıma çıkmayın,’ deyip çocukları gönderdim.”
Söz konusu gençlerden biri de elinizdeki kitabın yazarı olan İbrahim Çelik’tir ve Çelik’in bu hususla ilgili cevabı çok net:
“Baş komiser doğru söylüyor. Odasından s…tir ettiği çocuklardan biri bendim. Bizi kovduktan on bir sene sonra dışarıya çıkabildik.”

Buna benzer pek çok öykünün anlatıldığı bu kitap hem o günleri anlamaya hem de gülmenin devrimci bir eylem olduğunu hatırlamaya vesile oluyor…

 (Tanıtım Bülteninden)
  • Tek Yola Sığmayan Devrim
  • Yazar: İbrahim Çelik
  • Sayfa Sayısı: 267
  • Mayıs 2016
  • Ayrıntı Yayınları
Editör: Gün Çağ Aydın
Latest posts by Editör: Gün Çağ Aydın (see all)
Vinkmag ad

FACEBOOK YORUMLARI

Yorum

Read Previous

Man Booker ödülünü Güney Koreli yazar Hang Kang kazandı

Read Next

Fikri Rüyakaçıran ve Rüyalarımızın Peşinden Koşmak

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Lütfen gördüğünüz rakamları bitişik olarak yazınız! *