UMUT HEP ORADA

Tekir Kitap’tan çıkan Umut ve Lambiş, yakın mı uzak mı emin olamadığım bir gelecekte geçiyor. Dünyada yiyecek ve içeceğin tükendiği ve insanların beslenme ihtiyaçlarını güneş ışığı ve sevgiyle karşıladığı yıllar…

Teknolojik gelişmelerin müthiş bir hızla ilerlediği, günden güne önümüze serilen yeniliklerin takip edilemez noktaya geldiği günümüz dünyasında “Gelecekte başımıza neler gelecek acaba?” diye daha fazla düşünmeye başladık sanırım.

Hayatına benim gibi üniversiteden önce bilgisayar ya da cep telefonu gibi şu an için vazgeçilmez olan araçların girmediği, hatta bu araçlarla çok daha geç tanışan nesiller için bu gelişimler şaşırtıcı olmanın yanı sıra zaman zaman korkutucu da olabiliyor. Günümüz çocuklarının ışınlanmanın henüz keşfedilmemiş olmasından dolayı duyduğu üzüntü ya da yemek yemeye üşendikleri için kapsülle beslenme istekleri yaşıtlarına çok olağan ya da güzel gelişmeler gibi gelse de kendi adıma bunların henüz gerçekleşmemiş olması şükür sebepleri olabiliyor.

Böyle bir girişe sebep olan Umut ve Lambiş isimli kitap teknolojik gelişmeleri konu edinecek gibi dursa da, aslında sadece gelecekte başımıza gelebilecek bir olasılıktan yola çıkıyor. Tekir Kitap’tan çıkan kitap, yakın mı uzak mı emin olamadığım bir gelecekte geçiyor. Dünyada yiyecek ve içeceğin tükendiği ve insanların beslenme ihtiyaçlarını güneş ışığı ve sevgiyle karşıladığı yıllar…

Annesi ile birlikte yaşayan 5 yaşındaki Umut, diğer tüm insanlar gibi her gün güneşe çıkıp, annesi ile sarılarak şarj oluyor. Umut’un bir de güneş ışığı ile şarj olan Lambiş isimli mini bir masa lambası var. Çizdiği resimleri güneş ışığı misali aydınlatan, annesinin gece uyumadan önce kendisine kitap okuyabilmesini sağlayan ve Umut gece uykuda olduğunda bile ışığıyla varlığını hep hissettiren Lambiş.

Günler alışılagelmiş bir şekilde ilerlerken, bir sabah uyandıklarında güneş yerine gökyüzünü bulutların kapladığını gören Umut umutsuzluğa bürünür. Güneşle şarj olan insanların ve Lambiş’in ne olacağı konusunda kaygılanmaktan kendini alamaz. Annesi ise Umut’un içindeki ışığı söndürmemek için uğraşmaktadır. Güneşin mutlaka orada olduğunu, ama bazen saklandığını söylemesi bile kâr etmemektedir. Nitekim insanlar da şarj olmak konusunda sıkıntılar yaşamaktadır. Anne-oğul güneş olmasa bile sevgileriyle birbirlerini şarj edebiliyorlar ancak herkes onlar kadar şanslı değil. Peki ya Lambiş? O nasıl şarj olacak?

Tüm olumsuzluklara, umutların tükendiği nice anlara rağmen mutlaka bir çıkış yolu olduğunu anlatan sımsıcak bir hikâye anlatıyor yazar. İnsanın içinde iyiliğe ve umuda dair inanç oldukça mutluluğun da mümkün olduğunu çok güzel ve basit bir şekilde anlatıyor. Hem de hiç beklenmedik ve hayal dünyasını harekete geçirecek bir senaryo ile. Sadece anne ile (ya da tek bir ebeveyn ile) yaşamak da çok olağan bir şekilde hikâyeye yerleştirilmiş ve normalleştirilmiş. Bu da kitapta çok hoşuma giden ayrıntılardan biri oldu.

Gelelim çizimlere. Nerdeyse hikâyenin bile önüne geçecek denli naif, yumuşak ve duygu dolu çizimler İpek Konak’a ait. Şahane renkler, tüm duyguları yansıtan ayrıntılar, cansız nesnelerin içine yerleştirilmiş ufak ve sıcak detaylar insanın okurken hikâyeyi daha derin hissetmesini de sağlıyor. Bu nedenle çocuklarla okurken her bir sayfada uzun uzun durup ayrıntılar üzerine konuşulabilirsiniz.

Bazen gözükmese bile güneşin hep var olduğuna dair sevgi ve inanç hikâyesi olan kitap aynı zamanda yazarın da ilk kitabı. 5 yaş ve üstü tüm okuyucular için de oldukça uygun.

Keyifli okumalar…

Ebeveynlere Faydacı Puanlama

  • Görsellik:  5 puan, her bir hikâyeyle bağlantılı ilerleyen ve hikâyeyi çok iyi destekleyen çizimlere sahip.
  • Hikâye: 5 puan, okuyucuyu da hikâyenin bir parçası haline getiren, oldukça aktif ve akıcı bir hikâyesi var.
  • Eğitici/Öğretici Nitelik: 4 puan, çocuklarla hem problem çözme, hem mektup arkadaşlığı, hem de dostluk ve paylaşım üzerine konuşmak için iyi bir fırsat sunuyor.
  • Hayal Gücü Gelişimi: 5 puan

  • Umut ve Lambiş
  • Yazar: Ayça Dinçkök
  • Çizen: İpek Konak
  • Baskı Yılı: 2019
  • Sayfa Sayısı: 32 sayfa
  • Yayınevi: Tekir Kitap
Aynur Kolbay
Latest posts by Aynur Kolbay (see all)
Vinkmag ad

FACEBOOK YORUMLARI

Yorum

Read Previous

ONUN ADI PETRUNYA

Read Next

İnsan Genomunun Karanlık Maddesine Bir Yolculuk: ÇÖP DNA

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Lütfen gördüğünüz rakamları bitişik olarak yazınız! *