
İlişkileri şema terapi ekseninde ele alan “İlişkiler” isimli kitap Psikonet Yayınları’ndan çıktı.
Kiminin ilişkisine gıpta ile bakarız. Seviyor, seviliyor, şımartılıyor, hediyeler alıyor, romantik tatillere çıkıyor, tüm bunları nasıl başarıyor? İmrenerek merak ederiz. Kiminin ilişkisi bizi dehşete düşürür ve sinirlendirir. Sevgilisi onu bu kadar aşağılarken, üzerken ve hatta aldatırken o hala neden bu ilişkinin içindedir? Sevgilisinin ona hiç değer vermediği ayan beyan ortadayken neden hala ilişkisini sürdürmeye çalışmaktadır? Anlam veremeyiz. Kimisi daldan dala konan serçe misali sürekli değişen ilişkileri ile bizi hayrete düşürür. Bu kadar insanı ve yeni bir ilişkiye başlayacak enerjiyi nasıl buluyor? Hayret ederiz. Kimisi ise devekuşu misali kafasını kuma gömmüştür ve kendini olası tüm ilişkilere kapamıştır. Hayıflanırız. Yalnızlığa nasıl dayanıyor? Neden bir ilişkiye başlamaktan kaçınıyor? Bilmek isteriz. Bazen dayanamaz sorarız. Neden bir sevgili bulmuyorsun?
Yukarıdaki satırları okuyan sevgili okuyucu, saydığım ilişki kombinasyonları içerisinde kendine bir yer bulduğunu tahmin edebiliyorum. Bu ilişkilerden birini yaşayan sensin. Ötekini yaşayan en yakın arkadaşın. Bir başkasını yaşayan belki komşun belki bir akraban. Belki şu an merak etmeye başladın. Neden bu ilişkinin içindeyim? Belki yeni yeni sorular türettin. Doğru bir ilişkinin içinde miyim? Neden bütün ilişkilerim birbirine benziyor? Neden her ilişkimde aynı sorunları yaşıyorum? Biliyorum cevaplaması hatta sorulması dahi zor sorulardır bunlar.
Şema terapi tüm bu soruların ve daha fazlasının yanıtını bünyesinde barındıran bir terapi tekniğidir. Şemalar temeli çocuklukta atılan, ergenlik yıllarında kemikleşmeye başlayan ve yaşamımız boyunca varlığını sürdüren düşünce, duygu ve davranış kalıplarımızdır. Yaşamımızı şekillendirirler.
Şemalara örnek vermek gerekirse:
“Onun kadar başarılı olamam.” (Başarısızlık Şeması)
“Tamam senin dediğin gibi olsun.” (Boyun Eğicilik Şeması)
“Buraya ait değilim, en iyisi gideyim.” (Sosyal İzolasyon Şeması)
“Biliyorum, o da beni terk edecek.” (Terk edilme Şeması)
“Sivrilmeyeyim de beni dışlamasınlar.” (Onay Arayıcılık Şeması)
“Hedeflerime ulaşsam dahi mutlu olamıyorum.” (Yüksek standartlar Şeması)
“Beni tanırsa beni sevmez.” (Kusurluluk Şeması)
Şemalar kendimize ve hayatımıza dair beslediğimiz mitlerdir. Yanlış olduğunu bilsek dahi hissetmekten kendimizi alıkoyamadığımız, değiştiremediğimiz inançlarımızdır. Doğal olarak ilişkilerimiz de sahip olduğumuz şemalardan etkilenirler. Örnek verdiğim şemalar dışında tanımlanmış başka şemalar da var. Kişiden kişiye farklılık gösteren bu şemalar, kişinin yaşadığı ilişkileri de inşa etmektedir.
İlişkileri şema terapi ekseninde ele alan “İlişkiler” isimli kitap Psikonet Yayınları’ndan çıktı. Kitap, ilişkilerde ortaya çıkan sorunları ve olası çözüm yollarını anlaşılır bir dille okuyucusuna aktarmayı hedefliyor. Cep kitabı şeklinde yayınlanan kitap, sade dili ile herkes tarafından anlaşılacak düzeyde tasarlanmış. Psikolojik terimlerden uzak durulmuş, basit ve kolay, anlaşılır bir dil tercih edilmiş.
Kitapta ilişkilerin başlama, sürdürülme ve bitirilme evreleri temel alınmış. Bu üç ana konu içerisinde ise:
Bizim için kimler çekici? Mutlaka bir ilişki içinde olmalı mıyız? Şemadan bahsediyorsunuz şema nedir? Şemaların ilişkilerdeki işlevi nedir? Yaşadığımız şey aşk mı yoksa şema kimyası mı? İlişki içerisinde oluşan sorunları nasıl aşarız? Kıskançlık ile ne yapacağız? Ne zaman ayrılmalıyız? Elalem ne der? Vb. soruların cevaplarını samimi bir dil ile yanıtlıyor. Okuması çok keyifli ve bir o kadar kolay olan bu kitabı herkesin edinmesini ve ilişkilerin tıkandığı evrede tekrar tekrar okumasını tavsiye ederim.
- İlişkiler
- Yazar: Alp Karaosmanoğlu-Miray Şaşıoğlu-Nihan Azizlerli
- Türü: Psikoloji
- Sayfa Sayısı: 66 Sayfa
- Basım Tarihi: Nisan 2016
- Yayınevi: Psikonet Yayınları
- Gezi ve Psikanaliz - 2 Haziran 2017
- İkinci Hayat - 25 Mayıs 2017
- Psikanalizin Unutulmuş Kadın Öncüsü - 8 Mart 2017
FACEBOOK YORUMLARI