Çocuklara çok farklı konularda düşünme fırsatı yaratan 100 Şatolu Çocuk isimli kitap, 9 yaş ve üstü tüm çocuklar için uygun.
Yetişkinlerin hatalarının ya da zamansız gerçekleşen kayıpların bedelini çocukların ödemek zorunda kaldığı durumlar ne olursa olsun haksızlık olarak gelmiştir bana. Bedel ödeme konusunda en şanssız olan, içimi en çok burkan ama bir yandan da en hayran olduğum çocuk kitlelerinden biri de yetimhanede büyümek zorunda kalan çocuklar olmuştur bu nedenle. Küçük yaşta büyümek zorunda kalmak, kendi başının çaresine bakmayı çok küçük yaşta öğrenmek, içinde hep bir hasret olgusu ile yaşamak, bir yandan çok cesur olmak ama diğer taraftan da en ufak şeylerden korkacak kadar narin olmak… Yetimhanede büyüyen çocukları düşündüğümde aklıma ilk gelenler bunlar oluyor. Oturduğum yerden ahkâm keserek konuşmak değil tabi ki amacım, yaşamadan fikir üretmenin çok zor olduğu konulardan biri sanırım bu.
Günışığı Kitaplığı’ndan çıkan 100 Şatolu Çocuk kitabı da, bu konuyu duygu sömürüsüne çevirmeden anlatmayı başarabilen ve çocukların empati geliştirebilmeleri ve böyle bir gerçeklik üzerine düşünebilmeleri için güzel bir fırsat sunuyor.
Kahramanımız Viola’nın babası cezaevinde. Annesi iş yeri ve merdiven temizliği sonrasında kendini dizilere veren ve çocukları ile ilgilenmeyen bir kadın. Viola’nın ailede belki de en sevdiği kişi olan abisi ise sürekli bela peşinde koşturmakta ve eve pek uğramamakta. Bu ortamda zaten evde kendi başının çaresine bakmaya alışık olan Viola, sürekli evden kaçma girişimlerinde bulunan bir çocuk. Birkaç kaçma girişimi sonunda da kendini bir yetimhane olan Gökkuşağı Evi’nde bulur.
Dudak yapısındaki bozukluk sebebiyle çevresindekiler tarafından “tavşan” lakabı takılan ve hep alay konusu olan Viola, hayattaki sevgi ve ilgi ihtiyacını başkalarına karşı sergilediği saldırgan tavırlarıyla gidermeye çalışan, Pazar günleri tüm çocuklar aile yanına giderken, yetimhanede tek kalmaktan usanmış, kendini sürekli şato resimleri çizmeye adamış bir çocuktur aynı zamanda. Bir gün yetimhaneden de kaçarak civarda bulunan Hayaletli Ev’e giderek hayatını değiştirecek adımı da atmış olur.
Yıllardır duvarda yer etmiş duvar küfü ile yarasanın muhteşem sohbetlerine, sahibinin eziyetlerinden bıkıp kaçan köpeğin çektiklerine ve esrarengiz yaşlı adama ev sahipliği yapan bu Hayaletli Ev, Viola’ya ileriki yaşamı için hiç tahmin edemeyeceği fırsatlar sunacak ve hayalinde bile kuramayacağı bir yaşam imkânı verecektir.
Kitabın heyecanla süregiden hikâyesi aile, akran zorbalığı, hayvan sevgisi, dostluk gibi pek çok temaya başarıyla değinirken, sonunda ortaya çıkan gizemli hikâye ile Nazi dönemine ve ırkçılığa dair bile söyleyecek bir şeyler buluyor. Bu nedenle çocuklara çok farklı konularda düşünme fırsatı da yaratan kitap, 9 yaş ve üstü tüm çocuklar için uygun.
Çevirmenliğini Nilüfer Uğur Talay’ın gerçekleştirdiği kitabın yazarı Angela Nanetti; Çocuk Dünyası isimli kitabı ile Hans Christian Andersen Ödülü’nü, yine Günışığı Kitaplığı tarafından çevrilmiş olan Dedem Bir Kiraz Ağacı isimli kitabı ile de Chronos Ödülü’nü kazanmış, özellikle çocuk ve gençlik kitaplarıyla tanınan bir yazar.
Keyifli okumalar.
Ebeveynlere Faydacı Puanlama
- Hikâye: 5 puan, hayatın gerçeklerine sürükleyici bir hikâye ile değiniyor. Heyecanlı anlatımı sayesinde çocuklara sıkılma şansı bırakmıyor.
- Eğitici/Öğretici Nitelik: 5 puan, çocuklara çok farklı temalarda düşünme ve fikir yürütme imkânı sunuyor.
- Hayal Gücü Gelişimi: 4 puan
- Kültürel Gelişim: 4 puan
|
- DÜMTEK NECMİ’NİN MUHTEŞEM HİKÂYESİ - 24 Mart 2021
- DUT AĞACINDAKİ HAYALET - 9 Şubat 2021
- KİTAP TAMİRCİSİ TOPRAK - 7 Aralık 2020
FACEBOOK YORUMLARI