12 Eylül Darbesinde Yasaklanan İlk Kitap

 

Macar asıllı Fransız felsefeci ve Marksist teorisyen Politzer’in 1936’da yazdığı, ölümünden sonra, 1945’te yayımlanan kitabı “Felsefenin Temel İlkeleri” 12 Eylül Darbesi sırasında yasaklanan ilk kitap olma ünvanını da taşıyor.

Felsefenin Temel İlkeleri ne anlatır?

Bu kitabın amacı, Marx ve Engels’in ana fikirlerini öğrenmek isteyenlere yardımcı olmaktır. Felsefenin Temel İlkeleri, siyasal ve iktisadi eylemlerini, teorik açıdan aydınlatmak isteyen emekçilere hitap etmektedir. Marksistler, pratikten söz ettikleri zaman, pratiği dar anlamında ele almazlar. İnsan pratiği, insanın yerine getirme yeteneğine sahip bulunduğu ve onu belirleyen (bilim, teknik, sanat vb. gibi) hareketlerin bütünüdür; pratik, binlerce yıldan beri biriktirilmiş olan deneyimlerin tümüdür. Ancak, bu deneyimi, toplumların dönüştürülmesi ve bireylerin iyileştirilmesi için bugünkü eyleminin yararına en iyi soğurabilen devrimci olabilir. Marksist felsefenin görevi açıkça şudur: Dünya anlayışı, en genel biçimleriyle, doğanın ve tarihin temel yasalarını açıklar; tahlil yöntemi, her insana ne olduğunu, ne yaptığını ve belirli bir anda kendi varlığını dönüştürmek için ne yapabileceğini anlama araçlarını verir.

Felsefenin Temel İlkeleri’nin amacı, Marx ve Engels’in ve onların en büyük öğretileri Lenin ve Stalin’in ana fikirlerini öğrenmek isteyenlere yardımcı olmaktır. Onun için bu yapıt, birer birer okunacak olan derslere bölünmüş bir elkitabı niteliğini taşır.

Georges Politzer, insanlığın en güzel türküsünün bestecisidir. Ezenden yana değil ezilenden yana olmanın adıdır. Devrimcinin kılavuzu, marksistin pusulasıdır. Zulmedenlerin pençesindeyken bir şarkı, celladın nefesinin altındayken atılan bir slogandır. Felsefenin Temel İlkeleri tüm dünya enternasyonalistlerinin buluştuğu ortak noktadır.

Georges Politzer her şeyden önce Gülüştür. Meydan okumanın Gülüşü; başkaldırmanın değil, devrimcinin Gülüşü; anarşistin değil, tarihin mahkumiyet hükmünden kurtulmak için eski dünyanın güçleriyle açıkça alay eden Marksistin Gülüşü. Zincirler içinde, Pucheu’nün karşısında, Gestaponun işkenceleri içinde bile, galip gelenin Gülüşü; infaz mangasının karşısında, galip gelenin Gülüşü.

Editör: Gün Çağ Aydın
Latest posts by Editör: Gün Çağ Aydın (see all)
Vinkmag ad

FACEBOOK YORUMLARI

Yorum

Read Previous

Güçlü olan, kendisini yenendir!

Read Next

12 Eylül’e Direnen Kadınlar Anlatıyor

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Lütfen gördüğünüz rakamları bitişik olarak yazınız! *

Follow On Instagram