
Bilimkurgu türünün varoluşuna dair yapılan tartışmaların başında, bu türün edebiyatın neresinde konumlandığına dair yapılan sorgulama yer alır. Bugün ise; iyi bir bilimkurgunun, iyi bir edebiyat eseri olduğu genel kabul haline gelmiştir. Bu kabulün oluşmasına önemli katkı yapan yazarlardan biride; Rus asıllı Amerikalı yazar Isaac Asimov’dur.
Yazarın en önemli eserleri arasında Robot serisi, Vakıf serisi ve İmparatorluk serisini oluşturan kitaplar sayılabilir. Bu serileri oluşturan kitaplar, belirli bir kronolojik sıra izlemeksizin yazıldığından, Asimov tarafından birbirlerini kesen hikayeler haline getirilebilmiştir. Ayrıca yazarın, otobiyografi kitapları ve bilim-teknoloji hakkında yazdığı makalelerden oluşan kitapları da mevcuttur. Bu külliyatın tümü; bilimkurgu türü içerisinde Asimov evrenini meydana getirir.
Isaac Asimov; ne yazık ki Türkiye’deki bilimkurgu meraklıları açısından tam bir muammadır. Belli bir kuşak Asimov kitaplarını okuyabilmiştir, ama kitapların tekrardan basılmaması sebebiyle günümüzde bu kitapları okuyabilmek mümkün değildir.
İthaki Yayınları tarafından okuyucu ile buluşturulan “Ben, robot” kitabı, Asimov’un yukarıda sayılan serilerine dahil edilmeyen, ancak Asimov’un yarattığı bilimkurgu evreninin temellerini oluşturan kitap olarak kabul edilebilir.
“Ben, robot” kitabı, birbirinden konu olarak bağımsız kısa robot öykülerinden meydana gelmektedir. Kitabın baş karakteri olan Susan Calvin, bir robot psikoloğudur. Robotların gelişimine tanıklık eden, onların psikolojisinden anlayan bir uzman olarak hikayelerde karşımıza çıkar. “Ben, robot” kitabı; Susan Calvin’in kendisi ile röportaj yapan bir gazeteciye, anlattığı öykülerden oluşur.
“Ben, robot” kitabının bilimkurgu edebiyatına kattığı en önemli şeylerden biri hiç kuşkusuz üç robot yasasıdır:
- Kural: Bir robot, bir insana zarar veremez ve hareketsiz kalarak o insanın zarar görmesine seyirci kalamaz.
- Kural: Bir robot, bir insan tarafından verilen emri yerine getirmek zorundadır. Fakat bu emirler birinci kural ile çelişkili olmadığı durumlarda geçerlidir.
- Kural: Bir robot, her daim kendi varlığını korumak zorundadır. Fakat bunu yaparken birinci ve ikinci kuralla çelişmemelidir.
Kitapta yer alan 9 hikaye, bu yasa çerçevesinde yaşanan olaylardan oluşmaktadır. Alex Proyas‘ın yönettiği ve Will Smith’in başrolünde olduğu 2004 yapımı “I, Robot” filmi; kitaptaki bir bölümden esinlenerek beyazperdeye aktarılmıştır. 9 hikaye özellikle yayınlandığı dönem bakımından, yenilikçi olan birçok fikri çıkış noktası olarak almıştır.
“Ben, robot”; bilimkurgu edebiyatını merak edenler açısından güzel bir başlangıç kitabı olmakla birlikte bilimkurgu severler açısından da Asimov evrenine adım atma imkanı sunuyor. İthaki bilimkurgu klasikleri serisinin en önemli kitaplarından biri olan, “Ben, robot” kitabı, umarız Asimov külliyatının yeniden yayımlanmasına vesile olur.
![]()
|
- Gelecekte Geçen Bir Polisiye: Değiştirilmiş Karbon - 24 Mart 2018
- Asimov’dan epik bir gelecek kurgusu: Vakıf - 1 Aralık 2017
- Tanrıya bir meydan okuma: Tanrı Olmak Zor İş - 9 Ekim 2017